1,2K
Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.
Składniki:
ok.1 kg ziemniaków
pół cebuli
2 jajka L
3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
sól i pieprz do smaku
oraz
olej do smażenia
Gulasz:
500 g mięsa gulaszowego
1 cebula
1 marchewka
1 duża papryka czerwona
opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
papryka słodka i ostra do smaku
przyprawa do gulaszu
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
śmietana kwaśna
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.
Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).
Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.
Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć
na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na
drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i
pieprz,mąkę,
na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na
drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i
pieprz,mąkę,
dokładnie
wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja
zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć
na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu
układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja
zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć
na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu
układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.
Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.
To jedno z moich ulubionych dań…
mniaaam! uwielbiam placki po węgiersku
Skusiłaś mnie, dawno nie robiłam Na sobotę mam w takim razie w planie placek węgierski! <3
Pysznie!
uwielbiam to danie ale nie jadłam go już tak dawno:)
ojj zjadłabym sobie