Uwielbiam sezon, gdy już są dostępne świeże młode cukinie. W mojej kuchni cukinia króluje na tysiąc różnych sposobów, często ją przemycam w moim menu. Tym razem przygotowana rolada z cukinii zniknęła bardzo szybko, więc podzielę się z Wami przepisem. Do środka rolady można przemycić swoje ulubione smaki, co kto lubi, sam placek na cukinie w smaku przypomina placki ziemniaczane, także jeśli jesteś wielbicielką placków ziemniaczanych, ta rolada również przypadnie Ci do gustu i smaku. Taka rolada będzie smaczna podana jako przekąska, lub po prostu jako samodzielne danie, u mnie akurat w takiej formie podałam kolacje. Jeśli jesteś amatorem cukinii jak ja, to koniecznie wypróbuj przepis na Gołąbki zawijane w cukinii, w mojej kuchni zrobiły furorę, więc może i w Twojej również się spodobają i przepis zostanie z Tobą na dłużej.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 1 rolada
Jak wykonać przepis na – Rolada z cukinii

Potrzebne składniki
  

Rolada

  • 500 g cukinii - 2-3 młode cukinie
  • 3 jajka
  • 2 łyżki z górką kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 łyżki z górką mąki pszennej
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Nadzienie

  • 200 g ulubionego serka topionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 pomidory malinowe średniej wielkości
  • 5 ogórków - użyłam ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku

Sposób wykonania

  • Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Soli dałam pół łyżeczki, tak przygotowaną cukinię odstaw na 10 min, żeby puściła sok.
  • Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony po pół łyżeczki, roztrzep widelcem. Cukinię odciśnij w dłoniach z soku i dodaj do roztrzepanych jajek. Wrzuć śmietanę i wsyp mąkę pszenną 3-4 łyżki z górką. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, następnie posmaruj pędzelkiem silikonowym olejem, żeby rolada ładnie odchodziła od papieru po upieczeniu.
    Na tak przygotowaną blaszkę wylej masę cukiniową i dokładnie rozsmaruj po całości blaszki.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C, bez termoobiegu na funkcji góra-dół i piecz 15-20 min. do zarumienienia.
    Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie.
  • Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj serek topiony, może trochę się mazać, ale nie zrażaj się tym. Do startego serka przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, dodaj śmietanę i majonez, całość dokładnie wymieszaj.
    Gotową roladę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min, żeby przestygła.
    W tym czasie posiekaj drobno koperek. Pokrój pomidory na plasterki i przygotuj ogórki.
  • Upieczoną roladę posmaruj masą z serkiem topionym, posyp koperkiem, następnie ułóż plasterki pomidora i ogórka, możesz ułożyć według własnej koncepcji, składniki nadzienia możesz zmieniać.
    Tak nadzianą roladę możesz zacząć zwijać, zaczynając od boku. Zwijaj ją dość ściśle, następnie przełóż na folie spożywczą, obwiń na około i zwiń jak cukierek dość ciasno.
    Odstaw do lodówki min. na 1 godz. i możesz usunąć folię spożywczą i pokroić na plasterki.
  • Ułóż na talerzu przystrój dowolnie i można jeść.
    Smacznego!!!
  • Ogórki możesz zastąpić ogórkami kiszonymi, lub papryką czerwoną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada z cukinii wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
3 miesięcy temu

Ale smakowicie wyglądają! Idealne na przyjęcie gości 🙂

Kamila
3 miesięcy temu

Piękne, smaczne i proste. Dziękuje za przepis!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Dziękuje, z tą pięknością to bym nie przesadzała 😉 ale smakowo super 🙂 Pozdrawiam

MyśliPotarganej.pl
3 miesięcy temu

Znowu dałaś kulinarnego czadu! Chętnie wypróbuję twoje roladki, jak wrócę z diety 😉

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

To miała być rolada dietetyczna, a wyszło jak zwykle 😜

Magda
3 miesięcy temu

Super pomysł na cukinię, takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale wygląda niezwykle apetycznie 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Magda

Może nie wygląda jakoś super, ale w smaku super 🙂😋

Wioleta
3 miesięcy temu

Jaka fajna przekąska. Wygląda rewelacyjnie.

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Dziękuje 🙂😘

Iga
Iga
3 miesięcy temu

U mnie powoli zaczyna się już sezon na cukinię. W ogrodzie pojawiaja sie moje własne cukinie, które smakują mi o wiele bardziej niż cukinie sklepowe (szczególnie, ze są ekologiczne i wiem, ze nie dawałam na nie żadnych szkodliwych oprysków). Do tej pory robiłam je w wielu wersjach: tradycyjne smażone, gulasz z cukini jak rownież zupa krem cukiniowa.
Jednak jeszcze nie robiłam takich roladek. Wydają się bardzo efektowne z wyglądu i wydaje mi się, ze świetnie będą pasowały na spotkanie rodzinne.

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Iga

Cukinie z przydomowego ogródka zawsze najlepsze 😋Wiesz co jesz i są eko❤️U nas również cukinia króluje na tysiąc sposobów. Roladki polecam, wyszły bardzo smaczne, może nie wyglądają, ale smakiem nadrabiają 😋 Dziękuje za komentarz 😘 Pozdrawiam

Monika
3 miesięcy temu

Piękna rolada. Idealna również na domowe przyjęcie, z pewnością zrobiła by furorę. Asiu nie przestajesz zaskakiwać 😘

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Monika

Dziękuje, taka piękna to ona nie jest, ale za to smakuje bardzo dobrze 🙂😘A na domowe przyjęcie idealna.

Katarzyna
3 miesięcy temu

Dziękuje Ci za ten przepis. Niedługo wyprawiam urodziny i myślę, że taka przekąska sprawdzi się na nich doskonale!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂😘W piątek pojawi się bardzo fajny przepis na przekąskę, na naszym kanale na YouTube, zachęcam do subskrypcji 😉

Teresa
Teresa
2 miesięcy temu

ASiu wspaniały przepis mimo ze mam swój blog to skorzystam tego przepisu

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Niestety rolada całkowicie przywarła do papieru podczas pieczenia, potem nie dało się jej oderwać, także do wyrzucenia. Posmarowałam papier olejem, także nie wiem co poszło nie tak.