Uwielbiam sezon, gdy już są dostępne świeże młode cukinie. W mojej kuchni cukinia króluje na tysiąc różnych sposobów, często ją przemycam w moim menu. Tym razem przygotowana rolada z cukinii zniknęła bardzo szybko, więc podzielę się z Wami przepisem. Do środka rolady można przemycić swoje ulubione smaki, co kto lubi, sam placek na cukinie w smaku przypomina placki ziemniaczane, także jeśli jesteś wielbicielką placków ziemniaczanych, ta rolada również przypadnie Ci do gustu i smaku. Taka rolada będzie smaczna podana jako przekąska, lub po prostu jako samodzielne danie, u mnie akurat w takiej formie podałam kolacje. Jeśli jesteś amatorem cukinii jak ja, to koniecznie wypróbuj przepis na Gołąbki zawijane w cukinii, w mojej kuchni zrobiły furorę, więc może i w Twojej również się spodobają i przepis zostanie z Tobą na dłużej.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 1 rolada
Jak wykonać przepis na – Rolada z cukinii

Potrzebne składniki
  

Rolada

  • 500 g cukinii - 2-3 młode cukinie
  • 3 jajka
  • 2 łyżki z górką kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 łyżki z górką mąki pszennej
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Nadzienie

  • 200 g ulubionego serka topionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 pomidory malinowe średniej wielkości
  • 5 ogórków - użyłam ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku

Sposób wykonania

  • Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Soli dałam pół łyżeczki, tak przygotowaną cukinię odstaw na 10 min, żeby puściła sok.
  • Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony po pół łyżeczki, roztrzep widelcem. Cukinię odciśnij w dłoniach z soku i dodaj do roztrzepanych jajek. Wrzuć śmietanę i wsyp mąkę pszenną 3-4 łyżki z górką. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, następnie posmaruj pędzelkiem silikonowym olejem, żeby rolada ładnie odchodziła od papieru po upieczeniu.
    Na tak przygotowaną blaszkę wylej masę cukiniową i dokładnie rozsmaruj po całości blaszki.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C, bez termoobiegu na funkcji góra-dół i piecz 15-20 min. do zarumienienia.
    Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie.
  • Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj serek topiony, może trochę się mazać, ale nie zrażaj się tym. Do startego serka przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, dodaj śmietanę i majonez, całość dokładnie wymieszaj.
    Gotową roladę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min, żeby przestygła.
    W tym czasie posiekaj drobno koperek. Pokrój pomidory na plasterki i przygotuj ogórki.
  • Upieczoną roladę posmaruj masą z serkiem topionym, posyp koperkiem, następnie ułóż plasterki pomidora i ogórka, możesz ułożyć według własnej koncepcji, składniki nadzienia możesz zmieniać.
    Tak nadzianą roladę możesz zacząć zwijać, zaczynając od boku. Zwijaj ją dość ściśle, następnie przełóż na folie spożywczą, obwiń na około i zwiń jak cukierek dość ciasno.
    Odstaw do lodówki min. na 1 godz. i możesz usunąć folię spożywczą i pokroić na plasterki.
  • Ułóż na talerzu przystrój dowolnie i można jeść.
    Smacznego!!!
  • Ogórki możesz zastąpić ogórkami kiszonymi, lub papryką czerwoną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada z cukinii wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Ale smakowicie wyglądają! Idealne na przyjęcie gości 🙂

Kamila

Piękne, smaczne i proste. Dziękuje za przepis!

Słodko Słodka

Dziękuje, z tą pięknością to bym nie przesadzała 😉 ale smakowo super 🙂 Pozdrawiam

MyśliPotarganej.pl

Znowu dałaś kulinarnego czadu! Chętnie wypróbuję twoje roladki, jak wrócę z diety 😉

To miała być rolada dietetyczna, a wyszło jak zwykle 😜

Magda

Super pomysł na cukinię, takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale wygląda niezwykle apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Może nie wygląda jakoś super, ale w smaku super 🙂😋

Wioleta

Jaka fajna przekąska. Wygląda rewelacyjnie.

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂😘

Iga

U mnie powoli zaczyna się już sezon na cukinię. W ogrodzie pojawiaja sie moje własne cukinie, które smakują mi o wiele bardziej niż cukinie sklepowe (szczególnie, ze są ekologiczne i wiem, ze nie dawałam na nie żadnych szkodliwych oprysków). Do tej pory robiłam je w wielu wersjach: tradycyjne smażone, gulasz z cukini jak rownież zupa krem cukiniowa.
Jednak jeszcze nie robiłam takich roladek. Wydają się bardzo efektowne z wyglądu i wydaje mi się, ze świetnie będą pasowały na spotkanie rodzinne.

Słodko Słodka

Cukinie z przydomowego ogródka zawsze najlepsze 😋Wiesz co jesz i są eko❤️U nas również cukinia króluje na tysiąc sposobów. Roladki polecam, wyszły bardzo smaczne, może nie wyglądają, ale smakiem nadrabiają 😋 Dziękuje za komentarz 😘 Pozdrawiam

Monika

Piękna rolada. Idealna również na domowe przyjęcie, z pewnością zrobiła by furorę. Asiu nie przestajesz zaskakiwać 😘

Słodko Słodka

Dziękuje, taka piękna to ona nie jest, ale za to smakuje bardzo dobrze 🙂😘A na domowe przyjęcie idealna.

Katarzyna

Dziękuje Ci za ten przepis. Niedługo wyprawiam urodziny i myślę, że taka przekąska sprawdzi się na nich doskonale!

Słodko Słodka

Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂😘W piątek pojawi się bardzo fajny przepis na przekąskę, na naszym kanale na YouTube, zachęcam do subskrypcji 😉

Teresa

ASiu wspaniały przepis mimo ze mam swój blog to skorzystam tego przepisu

Ania

Niestety rolada całkowicie przywarła do papieru podczas pieczenia, potem nie dało się jej oderwać, także do wyrzucenia. Posmarowałam papier olejem, także nie wiem co poszło nie tak.

BeataR

Gdy przywiera, trzeba zmienić papier na innej firmy. Bo są papiery i PAPIERY:)) Polecam Paclan. Nigdy mnie zawiódł. Ponadto ważny jest tłuszcz w cieście cukiniowym. Tam jest śmietana 18%, a nie chuda. Wszystko razem ma wpływ.