Dziś chce się z Wami podzielić moją wersją sałatki, bo jak wiadomo co kucharka to inny przepis i inne składniki. Myślę, że sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na każdym stole w święta, idealna również na inne okazje rodzinne. Wszyscy znają i kochają, bo to jedna z najbardziej znanych polskich sałatek, królowa polskich stołów. U mnie w domu ta sałatka przeważnie gości 4 razy do roku, więc jeśli ją robię to tym bardziej szybko znika. Czasem wykorzystuje pozostałe warzywa z rosołu, żeby się nie zmarnowały i tak powstaje resztkowa sałatka 😉

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 3 jajka
  • opcjonalnie korzeń pietruszki lub mały słoik selera
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • długa laska dobrej kiełbasy
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli białej
  • puszka fasoli czerwonej
  • mała cebula
  • opcjonalnie groszek konserwowy
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • majonez

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, marchewkę porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, gotować na średnim ogniu do miękkości.
  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, odstawić na chwilę i obrać.
  • Ogórki kiszone,odciąć końcówki drobno pokroić w kosteczkę, kiełbasę obrać z flaka i również pokroić jak ogórki.
  • Kukurydzę oraz fasolki odlać na durszlaku, porządnie przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.
  • Cebulkę obrać i drobno posiekać w drobną kosteczkę.
  • Po ugotowaniu warzyw, trzeba je odlać z wody i odstawić do przestygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez sitko do krojenia warzyw lub pokroić drobno nożem i wrzucić do miski. Jedną marchewkę zawsze odkładam sobie do dekoracji.
  • Jajka obrać i również przecisnąć przez sitko do krojenia warzyw.
  • Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku i wrzucić do miski.
  • Dodać kiełbasę, oraz wsypać warzywa konserwowe z durszlaka.
  • Wrzucić posiekaną cebulkę, całość porządnie wymieszać, posolić i dodać pieprz oraz słodką paprykę i musztardę, wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.
  • Na sam koniec wrzucić majonez, zawsze daje na oko tak, aby wszystkie składniki sałatki się skleiły. Jedni lubią mniej majonezu, drudzy więcej, także każdy daje tyle ile lubi.
  • Całość dobrze wymieszać, przełożyć do salaterek i udekorować wedle uznania.
  • Sałatka najlepsza drugiego dnia gdy smaki dobrze się przegryzą.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
ervi

Taka nietypowa… u mnie zawsze to była marchew, ogórki kiszone, jabłko, majonez, jajka, trochę musztardy…. ale nigdy nie lubiłam 🙂 Ale robiłam podobne sałatki z fasolą bez majonezuz 🙂

Słodko Słodka

Właśnie ja też nigdy nie przepadałam za taką typowo tradycyjną,ale moją wersje wcinam 🙂

Natalia20041989

Taka inna wersja, musi być pyszna☺

Słodko Słodka

U mnie w domu zawsze taką się robiło 🙂

Myśli Potarganej

Kiedyś, dawno temu, moja mama dodawała kiełbasę do sałatki jarzynowej. Zupełnie zapomniałam, że tak można 🙂

Słodko Słodka

U mnie w domu zawsze sałatka była z kiełbaską 😉

nacpana ksiazkami

Jutro będę robić sałatkę, ale trochę inną niż Twoja, ponieważ mój mąż nie lubi, aż tyle dodatków. 😉

Słodko Słodka

U nas zawsze cały zestaw,na bogato 😉

LanaDelRey

Wygląda naprawdę apetycznie! Świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Chętnie przygotuje na święta. 🙂

Słodko Słodka

Smaczna jest polecam 🙂

Magda

Pycha, sałatka jarzynowa to u mnie obowiązkowe danie na święta 🙂

Słodko Słodka

Ja w tym roku robiłam przed świętami 😉

Edyta

To fakt, co kucharka to inny przepis. A Twoja jest dotakowo przepieknie udekorowana. Cudo 🙂

Słodko Słodka

Każdy lubi inne dodatki do sałatki,ja np.nie lubię groszku w sałatce.

Patrycja Reszko

Ciekawa, bo z kiełbasą!

iza

jak slicznie udekorowana

Wędrówki po kuchni

Niezaprzeczalnie to królowa polskiego stołu. U Ciebie widzę z dodatkiem fasoli i kiełbasy więc na bogato 🙂

Ślicznie przyozdobiona! Musi być smaczna.