Dziś chce się z Wami podzielić moją wersją sałatki, bo jak wiadomo co kucharka to inny przepis i inne składniki. Myślę, że sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na każdym stole w święta, idealna również na inne okazje rodzinne. Wszyscy znają i kochają, bo to jedna z najbardziej znanych polskich sałatek, królowa polskich stołów. U mnie w domu ta sałatka przeważnie gości 4 razy do roku, więc jeśli ją robię to tym bardziej szybko znika. Czasem wykorzystuje pozostałe warzywa z rosołu, żeby się nie zmarnowały i tak powstaje resztkowa sałatka 😉
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- 3 jajka
- opcjonalnie korzeń pietruszki lub mały słoik selera
- 4-5 ogórków kiszonych
- długa laska dobrej kiełbasy
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasoli białej
- puszka fasoli czerwonej
- mała cebula
- opcjonalnie groszek konserwowy
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- majonez
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, gotować na średnim ogniu do miękkości.
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, odstawić na chwilę i obrać.
- Ogórki kiszone,odciąć końcówki drobno pokroić w kosteczkę, kiełbasę obrać z flaka i również pokroić jak ogórki.
- Kukurydzę oraz fasolki odlać na durszlaku, porządnie przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.
- Cebulkę obrać i drobno posiekać w drobną kosteczkę.
- Po ugotowaniu warzyw, trzeba je odlać z wody i odstawić do przestygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez sitko do krojenia warzyw lub pokroić drobno nożem i wrzucić do miski. Jedną marchewkę zawsze odkładam sobie do dekoracji.
- Jajka obrać i również przecisnąć przez sitko do krojenia warzyw.
- Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku i wrzucić do miski.
- Dodać kiełbasę, oraz wsypać warzywa konserwowe z durszlaka.
- Wrzucić posiekaną cebulkę, całość porządnie wymieszać, posolić i dodać pieprz oraz słodką paprykę i musztardę, wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.
- Na sam koniec wrzucić majonez, zawsze daje na oko tak, aby wszystkie składniki sałatki się skleiły. Jedni lubią mniej majonezu, drudzy więcej, także każdy daje tyle ile lubi.
- Całość dobrze wymieszać, przełożyć do salaterek i udekorować wedle uznania.
- Sałatka najlepsza drugiego dnia gdy smaki dobrze się przegryzą.
Taka nietypowa… u mnie zawsze to była marchew, ogórki kiszone, jabłko, majonez, jajka, trochę musztardy…. ale nigdy nie lubiłam 🙂 Ale robiłam podobne sałatki z fasolą bez majonezuz 🙂
Właśnie ja też nigdy nie przepadałam za taką typowo tradycyjną,ale moją wersje wcinam 🙂
Taka inna wersja, musi być pyszna☺
U mnie w domu zawsze taką się robiło 🙂
Kiedyś, dawno temu, moja mama dodawała kiełbasę do sałatki jarzynowej. Zupełnie zapomniałam, że tak można 🙂
U mnie w domu zawsze sałatka była z kiełbaską 😉
Jutro będę robić sałatkę, ale trochę inną niż Twoja, ponieważ mój mąż nie lubi, aż tyle dodatków. 😉
U nas zawsze cały zestaw,na bogato 😉
Wygląda naprawdę apetycznie! Świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Chętnie przygotuje na święta. 🙂
Smaczna jest polecam 🙂
Pycha, sałatka jarzynowa to u mnie obowiązkowe danie na święta 🙂
Ja w tym roku robiłam przed świętami 😉
To fakt, co kucharka to inny przepis. A Twoja jest dotakowo przepieknie udekorowana. Cudo 🙂
Każdy lubi inne dodatki do sałatki,ja np.nie lubię groszku w sałatce.
Ciekawa, bo z kiełbasą!
Pod chłopaków to zawsze kiełbacha musi być 😉
jak slicznie udekorowana
🙂
Niezaprzeczalnie to królowa polskiego stołu. U Ciebie widzę z dodatkiem fasoli i kiełbasy więc na bogato 🙂
Ślicznie przyozdobiona! Musi być smaczna.