2,1K
Schab w dużej ilości warzyw-miękki i kruchy.
Składniki:
5 porcji
8 plastrów schabu
2 duże czerwone papryki
2 duże marchewki
2 cebule
720 ml passaty pomidorowej
4 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki
sól,pieprz do smaku
olej
natka pietruszki
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem,każdy plaster przekroić na pół.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne,kroimy w paski lub kosteczkę.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulę obieramy i siekamy na piórka.
Na patelni z niedużą ilością oleju podsmażamy schab do zarumienienia z obu stron,dodajemy warzywa i smażymy ok.10 min.
Wlewamy passatę pomidorową,wrzucamy listki,ziele,wsypujemy słodką paprykę,sól i pieprz do smaku.
Dusimy pod przykryciem ok.1 godz.do momentu aż sos się zagęści a schab będzie miękki.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ulubionymi dodatkami,polecam z ryżem.
koniecznie zapisuję do zrobienia
Świetny pomysł na schab!
Pycha ;-D
ależ to pysznie wygląda 🙂
Witam. Schabik pysznie wygląda, jutro będzie na obiad. Bardzo ciekawe przepisy ma Pani. Dobrze że zajrzałam i teraz będę korzystała z pomysłów na obiady jak również z pozostałych. Pozdrawiam!
Dziękuje Reginko, bardzo mi miło 🙂 Wpadaj do mnie częściej i korzystaj ile wlezie, zawsze się cieszę, jeśli mogę kogoś zainspirować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂