Kotlety w majonezie cieszyły się dużą popularnością tak, więc postanowiłam iść za ciosem i przygotować kolejną smaczną wersje, tym razem schabowy w musztardzie z dodatkiem czosnku. Polecam na niedzielny obiad, nie tylko schabowy tradycyjny może się obronić, wersja z musztardą może go nawet przebić. Przyznam się szczerze, że nigdy nie lubiłam schabu i raczej unikałam tego mięsa, ale od kiedy prowadzę bloga, jestem bardziej otwarta w kuchni, nie boję się nowych smaków i nie boję się eksperymentować. Coraz częściej sięgam po mięso wieprzowe, z przyjemnością odkrywam jego nowy smak, i z przyjemnością dzielę się z Wami kolejnymi przepisami na to właśnie mięso.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 łyżki musztardy u mnie sarepska
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • 4 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Każdy plaster schabu, rozbić na deseczce, na grubość ok. 8 mm. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, można użyć opcjonalnie ulubionej przyprawy do wieprzowiny.
  • Każdy plaster schabu posmarować musztardą oraz natrzeć obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Tak przygotowane mięso można przykryć folią i wstawić na noc do lodówki, lub na kilka godz.
  • Na talerzu roztrzepać jajka, w osobny talerz wsypać mąkę pszenną.
  • Mięso obtoczyć w mące, w jajku i jeszcze raz w mące i jajku. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ervi
1 rok temu

Mięso to nie dla mnie ale schabowego wiele osób lubi 😉

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Ervi

U nas wszyscy mięsożerni 😉

Ervi
1 rok temu

I to tacy typowi ze bez miesa ani rusz? 😉

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Ervi

Ja to ja,ale chłopaki to już musi być mięcho 🙂

Ervi
1 rok temu

Typowy jaskiniowiec xD

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Ervi

Dokładnie nic dodać nic ująć 😉 he he

Ervi
1 rok temu

Bez miesa ani rusz ;P

Magda
1 rok temu

To danie idealne dla mojego męża, byłby zachwycony 🙂

Pichceniomania
1 rok temu

Świetny pomysł, muszę przetestować na rodzince, będą zadowoleni, że coś innego 🙂 Dzięki za inspirację!

iza
iza
1 rok temu

ciekawy sposób, trzeba będzie spróbowac

Izabela S.
1 rok temu

Pyszne mięsko 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Izabela S.

Dzięki 🙂

Kasia
1 rok temu

Super propozycja 🙂