Kotlety w majonezie cieszyły się dużą popularnością tak, więc postanowiłam iść za ciosem i przygotować kolejną smaczną wersje, tym razem schabowy w musztardzie z dodatkiem czosnku. Polecam na niedzielny obiad, nie tylko schabowy tradycyjny może się obronić, wersja z musztardą może go nawet przebić. Przyznam się szczerze, że nigdy nie lubiłam schabu i raczej unikałam tego mięsa, ale od kiedy prowadzę bloga, jestem bardziej otwarta w kuchni, nie boję się nowych smaków i nie boję się eksperymentować. Coraz częściej sięgam po mięso wieprzowe, z przyjemnością odkrywam jego nowy smak, i z przyjemnością dzielę się z Wami kolejnymi przepisami na to właśnie mięso.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 łyżki musztardy u mnie sarepska
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie ulubiona przyprawa do wieprzowiny
- 4 jajka
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Każdy plaster schabu, rozbić na deseczce, na grubość ok. 8 mm. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, można użyć opcjonalnie ulubionej przyprawy do wieprzowiny.
- Każdy plaster schabu posmarować musztardą oraz natrzeć obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Tak przygotowane mięso można przykryć folią i wstawić na noc do lodówki, lub na kilka godz.
- Na talerzu roztrzepać jajka, w osobny talerz wsypać mąkę pszenną.
- Mięso obtoczyć w mące, w jajku i jeszcze raz w mące i jajku. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Mięso to nie dla mnie ale schabowego wiele osób lubi 😉
U nas wszyscy mięsożerni 😉
I to tacy typowi ze bez miesa ani rusz? 😉
Ja to ja,ale chłopaki to już musi być mięcho 🙂
Typowy jaskiniowiec xD
Dokładnie nic dodać nic ująć 😉 he he
Bez miesa ani rusz ;P
To danie idealne dla mojego męża, byłby zachwycony 🙂
U mnie chłopaki też chwalili 🙂
Świetny pomysł, muszę przetestować na rodzince, będą zadowoleni, że coś innego 🙂 Dzięki za inspirację!
Lepsza odmiana schabowego 😉 w majonezie też są pycha 🙂
ciekawy sposób, trzeba będzie spróbowac
Zawsze to jakaś odmiana 😉
Pyszne mięsko 🙂
Dzięki 🙂
Super propozycja 🙂