Tradycyjny polski sernik, pieczony w prostokątnej formie, sernik królewski pamiętam z domu rodzinnego. Masa serowa otulona kakaowym kruchym ciastem potrafi podbić podniebienie nie jednego wybrednego smakosza. Taki sernik to jeden z pyszniejszych wypieków świątecznych, idealnie sprawdzi się też na imprezy rodzinne i inne tego typu uroczystości. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Pyszny i pięknie wygląda na talerzu, a do tego szybko się robi, nie trzeba ubijać osobno piany z białek. Do zrobienia ciasta kruchego użyłam malaksera, a masa serowa to już moment dosłownie. Sernik upiekłam w blaszce prostokątnej o wymiarach 24×28 cm, ale spokojnie możesz upiec go w tortownicy o średnicy 26 cm, w okrągłej formie będzie wyglądał iście po królewsku, a Ty zaskoczysz swoich gości. Idealny sernik na każdą okazję, nie jest za słodki, czuć w nim delikatną waniliową nutę. Polecam również sernik z frużeliną wiśniową na ciemnym spodzie, przepis => (klik).
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Sernik królewski

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    • 2.5 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka z czubkiem
    • 2,5 łyżki ciemnego kakao
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 kostka masła - 250 g
    • 1 jajko

    Masa serowa

    • 1 kg sera z wiaderka
    • 5 jajek - L
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie budyniu bez cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie
    • 100 g masła

    Sposób wykonania

    • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto.
    • Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
    • Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
      Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    • Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód.
    • Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej.
    • Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia.
    • Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

    W waszym wykonaniu

    • Karolina Wysocka, Karola napisała, że bardzo przyjemny przepis i, że szybko się robi 🙂
    • Karolinka Cybulska, dziękuje 🙂
    • Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji.
    • Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół.
    • Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl.
    • Do masy serowej możesz dodać ulubione dodatki typu rodzynki, skórka z cytryny itp.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik królewski wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    31 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska
    5 miesięcy temu

    Gdzieś już jadłam taki sernik. Pychota!

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu

    Ja właśnie dawno takiego nie jadłam, co tam dla nas taka mała blaszka 😁moment i nie było 🙂

    szpileczkiibabeczki
    5 miesięcy temu

    mój ulubiony 😉

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu

    Wieki nie jadłam. Smaczny jest 🙂

    Justyna Żelaznowska-Łazarz
    5 miesięcy temu

    Piękny Ci wyszedł ten sernik 🙂
    Kocham takie serniki 🙂

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu

    Też jestem wielką fanką serników, a tego akurat wieki nie jadłam 🙂

    Magda
    5 miesięcy temu

    Piękny sernik, bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Magda

    Dziękuje, lubię bardzo serniki 🙂

    Teresa
    5 miesięcy temu

    Asiu jak zawsze super serniczek

    Mirosława
    Mirosława
    5 miesięcy temu

    ależ pysznie wygląda! Będę musiała wypróbować ten przepis 🙂

    Venus
    5 miesięcy temu

    Nie jestem fanka sernika ale ten wyglada smacznie . I nie jest skomplikowany

    Edyta
    5 miesięcy temu

    Cudowny serniczek! Bardzo apetycznie wyglada 🙂

    MyśłiPotarganej.pl
    5 miesięcy temu

    Asieńko, wszystkie twoje ciasta wyglądają jak z cukierni, tylko coś mi się wydaje, że są dużo smaczniejsze! Ten sernik uwielbiam i jak już się przeprowadzę, koniecznie będę musiała zrobić

    Monika
    5 miesięcy temu

    Fantastycznie się prezentuje i pewnie tak samo smakuje 🙂

    Patrycja Reszko
    4 miesięcy temu

    To mój ulubieniec wśród serników

    Słodko Słodka
    4 miesięcy temu

    Ja właśnie wieki nie jadłam 🙂

    AZgotuj
    4 miesięcy temu

    Super sernik. To ciasto do którego tęsknię najbardziej w każdym wydaniu.

    Smakołyki Asi
    4 miesięcy temu

    Jeden z moich ulubionych 🙂 ja jeszcze dodaję pokrojone brzoskwinie 😉

    Ewa
    4 miesięcy temu

    Fantastyczny, dziękuje, serniczek pyszny, polecam serdecznie. do kawki 🙂

    iza
    4 miesięcy temu

    bardzo lubię ten sernik

    Madżenta
    Madżenta
    4 miesięcy temu

    Uwielbiam serniki, pod każdą postacią, wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis.

    Halina
    Halina
    4 miesięcy temu

    A czy ten ser można wyłożyć na ciepły czy zimny ten podpieczony placek