Tradycyjny polski sernik, pieczony w prostokątnej formie, sernik królewski pamiętam z domu rodzinnego. Masa serowa otulona kakaowym kruchym ciastem potrafi podbić podniebienie nie jednego wybrednego smakosza. Taki sernik to jeden z pyszniejszych wypieków świątecznych, idealnie sprawdzi się też na imprezy rodzinne i inne tego typu uroczystości. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Pyszny i pięknie wygląda na talerzu, a do tego szybko się robi, nie trzeba ubijać osobno piany z białek. Do zrobienia ciasta kruchego użyłam malaksera, a masa serowa to już moment dosłownie. Sernik upiekłam w blaszce prostokątnej o wymiarach 24×28 cm, ale spokojnie możesz upiec go w tortownicy o średnicy 26 cm, w okrągłej formie będzie wyglądał iście po królewsku, a Ty zaskoczysz swoich gości. Idealny sernik na każdą okazję, nie jest za słodki, czuć w nim delikatną waniliową nutę. Polecam również sernik z frużeliną wiśniową na ciemnym spodzie, przepis => (klik).
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Sernik królewski

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    • 2.5 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka z czubkiem
    • 2,5 łyżki ciemnego kakao
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 kostka masła - 250 g
    • 1 jajko

    Masa serowa

    • 1 kg sera z wiaderka
    • 5 jajek - L
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie budyniu bez cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie
    • 100 g masła

    Sposób wykonania

    • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto.
    • Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
    • Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
      Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    • Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód.
    • Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej.
    • Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia.
    • Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

    W waszym wykonaniu

    • Karolina Wysocka, Karola napisała, że bardzo przyjemny przepis i, że szybko się robi 🙂
    • Karolinka Cybulska, dziękuje 🙂
    • Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji.
    • Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół.
    • Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl.
    • Do masy serowej możesz dodać ulubione dodatki typu rodzynki, skórka z cytryny itp.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik królewski wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    34 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska
    11 miesięcy temu

    Gdzieś już jadłam taki sernik. Pychota!

    Słodko Słodka
    11 miesięcy temu

    Ja właśnie dawno takiego nie jadłam, co tam dla nas taka mała blaszka 😁moment i nie było 🙂

    szpileczkiibabeczki
    11 miesięcy temu

    mój ulubiony 😉

    Słodko Słodka
    10 miesięcy temu

    Wieki nie jadłam. Smaczny jest 🙂

    Justyna Żelaznowska-Łazarz
    10 miesięcy temu

    Piękny Ci wyszedł ten sernik 🙂
    Kocham takie serniki 🙂

    Słodko Słodka
    10 miesięcy temu

    Też jestem wielką fanką serników, a tego akurat wieki nie jadłam 🙂

    Magda
    10 miesięcy temu

    Piękny sernik, bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

    Słodko Słodka
    10 miesięcy temu
    Reply to  Magda

    Dziękuje, lubię bardzo serniki 🙂

    Teresa
    10 miesięcy temu

    Asiu jak zawsze super serniczek

    Mirosława
    10 miesięcy temu

    ależ pysznie wygląda! Będę musiała wypróbować ten przepis 🙂

    Venus
    10 miesięcy temu

    Nie jestem fanka sernika ale ten wyglada smacznie . I nie jest skomplikowany

    Edyta
    10 miesięcy temu

    Cudowny serniczek! Bardzo apetycznie wyglada 🙂

    MyśłiPotarganej.pl
    10 miesięcy temu

    Asieńko, wszystkie twoje ciasta wyglądają jak z cukierni, tylko coś mi się wydaje, że są dużo smaczniejsze! Ten sernik uwielbiam i jak już się przeprowadzę, koniecznie będę musiała zrobić

    Monika
    10 miesięcy temu

    Fantastycznie się prezentuje i pewnie tak samo smakuje 🙂

    Patrycja Reszko
    10 miesięcy temu

    To mój ulubieniec wśród serników

    Słodko Słodka
    10 miesięcy temu

    Ja właśnie wieki nie jadłam 🙂

    AZgotuj
    10 miesięcy temu

    Super sernik. To ciasto do którego tęsknię najbardziej w każdym wydaniu.

    Smakołyki Asi
    10 miesięcy temu

    Jeden z moich ulubionych 🙂 ja jeszcze dodaję pokrojone brzoskwinie 😉

    Ewa
    Ewa
    10 miesięcy temu

    Fantastyczny, dziękuje, serniczek pyszny, polecam serdecznie. do kawki 🙂

    iza
    iza
    10 miesięcy temu

    bardzo lubię ten sernik

    Słodko Słodka
    2 miesięcy temu
    Reply to  iza

    Pyszny jest 🙂😘

    Madżenta
    Madżenta
    10 miesięcy temu

    Uwielbiam serniki, pod każdą postacią, wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis.

    Słodko Słodka
    2 miesięcy temu
    Reply to  Madżenta

    Dziękuje za komentarz, serniczek jest wart grzechu 🙂😘

    Halina
    Halina
    10 miesięcy temu

    A czy ten ser można wyłożyć na ciepły czy zimny ten podpieczony placek

    Słodko Słodka
    2 miesięcy temu
    Reply to  Halina

    Ja zawsze odstawiam kruchy spód tylko na czas przygotowywania masy serowej. Pozdrawiam 🙂