6,6K
Jak wykonać przepis na – Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany
Pyszny, jedwabisty, puszysty sernik a jednocześnie tak delikatny. Rozpływa się w ustach, uwielbiam takie serniki, koniecznie musisz go zrobić!!! Polecam na święta oraz uroczystości rodzinne, robi wrażenie na gościach nie tylko wizualnie, ale i smakowo, pięknie prezentuje się na stole. Idealny świąteczny wypiek. Jeśli szukasz efektownego sernika to koniecznie wpadnij po przepis na Sernik z oreo, przepis => klik.
Potrzebne składniki
Tortownica 24-26 cm
Spód ciasteczkowy
- 150 g herbatników - możesz użyć więcej w zależności jaki gruby spód lubisz
- 2-3 łyżki masła - możesz zastąpić Nutellą
Masa serowa
- 1 kg twarogu we wiaderku
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego - grecki też może być
- 3 jajka
- 2 białka
- 2 opakowania budyniu waniliowego - 40 g opakowanie
- ¾ szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 % - 1 szkl. = 250 ml
Polewa śmietanowa
- 200 g kwaśnej śmietany 18 %
- 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 50 g białej czekolady
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!
Sposób wykonania
Przygotowanie
- Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem lub Nutellą,Użyć blendera przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
- Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
- Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.
- Wrzucić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
- Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min.
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a na noc wrzucić go do lodówki, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika.
- Violetta Kokott, super przekrój 🙂 Dziękuje
Przepis pochodzi ze strony Ciasta.net
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Szukam idealnego sernika dla siebie. Moze to wlasnie bedzie ten?! Koniecznieusze go zrobic!
Polecam 🙂
Czy kremowke nalezy ubic przed dodaniem?
Nie ubijamy,wlewamy prosto z opakowanie.
On tak wyrósł, że nie ma mowy o wylaniu polewy na wierzch ciasta�� Nie mam pomysłu co zrobić. Na gorąco chyba nie da się odciąć wierzchu
Nie Kochana mam nadzieje,że go zostawiłaś bez polewy w takim wypadku.
no, niestety, rozczarowałam się. Spód mi wyszedł jak zakalec a ser gumowaty. Nikt nie chciał jeśc i musiałam wyrzucić do kosza. szkoda bo liczyłam na pyszny serniczek świateczny….uprzedzam pytanie-robiłam dokładnie wg przepisu i nie jestem nowicjuszką w pieczeniu
Ja osobiście twierdzę, że nawet jeśli robiłaś z przepisu a nie masz” ręki” do ciast to nie wyjdzie …wystarczy jeden skladnik zle ubić albo czasami mikserem w drugą stronę. Ciasta to jest „sztuka” i dlatego nie wiele osób potrafi je robić. Ale nie przejmuj się zrobić coś prostszego 😉 trzymam kciuji
Nie każdy ma rękę do serników, inne ciasta mogą wychodzić idealnie a serniki klapa. To prawda każda kucharka ma inną rękę do ciast, ten sernik akurat widziałam w wykonaniu koleżanki i wyszedł jej idealnie 🙂
Przykro mi,dziewczyny piekły,wstawiały fotki u mnie na fp,i wyszedł cudny,także nie wiem co poszło u Ciebie nie tak.Pozdrawiam
A białka do masy serowej należy ubić , czy wszystko naraz ??
Nie ubijamy .
Mam zamiar go zrobic na swieta……mam pytanie
czy bialka należy ubic ?
Nie ubijamy.
Witam a jakiego użyła pani sera?
President twaróg sernikowy 🙂
Czy moge czyms zastapic jogurt naturalny?
Greckim lub śmietaną kwaśną 18 %.
Ja zrobiłam na blaszce jest dość wysoki wszystko wyszło ok. Dziś robię po raz dugi. Polecam wszystkim swoim znajomym. Super serniczek rodznka zachwycona.
Super,cieszę się bardzo :-)Miłego dnia 🙂
Czy sernik nie opadnie jak po wyłączeniu piekarnika i otworzeniu go bede polewać ciasto polewą ze smietany?
Piekarnik ma być cały czas włączony,drzwiczki uchylić i delikatnie wysunąć kratkę,wylać polewę…mi jeszcze nigdy nie opadł.
Czy kremówka sie nie zetnie w piekarniku?
Nie.
Czy wierzch posypywałaś wiórkami kokosowymi bo tak na zdjęciach wygląda? czy bez?
Białą czekoladą.
Dlaczego boki wyrosły ponad 5 cm nad tortownicę,a środek jest zapadnięty ?
Pewnie dlatego ze zbyt długo miksowany był ser. Jak za bardzo napowietrzymy masę to rośnie a potem opada. Z mojego doświadczenia wynika ze masę sernikowa miksujemy tylko do połączenia składników. Nigdy nie opada. Pozdrawiam
Obłęd ! Wygląda wspaniale! Asiu muszę do Ciebie na kurs wypieków przyjechać
Kasiulka ja sama cały czas się uczę, raz mi wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale zawsze do przodu 😉
Czy sernik po upieczeniu jest taki biały? Bo zawsze mi wychodzi żółtawy i góra się przypieka. Ten jest śliczny ❤️
I widzę, że był pieczony w rancie u Pani , czy nie wyciekł pod spodem?
Elu możesz przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, jak zacznie się rumienić. Jak ugnieciesz ładnie spód i równo przy brzegu tortownicy, czy rantu, to nic Ci nie wypłynie, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby uciekał z formy 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Witam, zamiast tortownicy to blachę o jakich wymiarach można użyć?
24×24 lub mniejsza.
Jestem laikiem w pieczeniu ciast dopiero się uczę ale robiłam dokładnie według przepisu i sernik wyszedł IDEALNY. …POLECAM
A jak jest niska tortownica to nie wypłynie ser?
Ja piekę w tradycyjnej tortownicy i nic nie wypływa.
Bardzo się cieszę, takie komentarze cieszą najbardziej 🙂 Dziękuje i mam nadzieje, że smakował 🙂
Serniczek rewelacyjny👍
U mnie wyszedł super 😁słodkość ok i konsystencja taka jak lubię
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy pieczemy z włączonym termoobiegiem?
Jeśli nie chcę polewy śmietanowej to sernik piekę w temp 150 stopni przez 1h i 15 min? Czy wystarczy ta godzina? 🤔
Nie jadłam lepszego sernika
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy sernik pieczemy z termobiegiem
Sernik zawsze bez termoobiegu. Pozdrawiam
Kurka a ja ubiłam białka 😁 przyzwyczajenie. Zobaczymy co wyjdzie
Jest przepyszny.Najlepszy sernik jaki jadlam
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam