Pyszny, jedwabisty, puszysty sernik a jednocześnie tak delikatny. Rozpływa się w ustach, uwielbiam takie serniki, koniecznie musisz go zrobić!!! Polecam na święta oraz uroczystości rodzinne, robi wrażenie na gościach nie tylko wizualnie, ale i smakowo, pięknie prezentuje się na stole. Idealny świąteczny wypiek. Jeśli szukasz efektownego sernika to koniecznie wpadnij po przepis na Sernik z oreo, przepis => klik.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Ilość porcji 15
Jak wykonać przepis na – Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24-26 cm 

    Spód ciasteczkowy

    • 150 g herbatników - możesz użyć więcej w zależności jaki gruby spód lubisz
    • 2-3 łyżki masła - możesz zastąpić Nutellą

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu we wiaderku
    • 400 g jogurtu naturalnego gęstego - grecki też może być
    • 3 jajka
    • 2 białka
    • 2 opakowania budyniu waniliowego - 40 g opakowanie
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 % - 1 szkl. = 250 ml

    Polewa śmietanowa

    • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
    • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
    • 2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo

    • 50 g białej czekolady

    Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!

      Sposób wykonania

      Przygotowanie

      • Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem lub Nutellą,Użyć blendera przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
      • Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
      • Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.
      • Wrzucić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
      • Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min. 
      • Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a na noc wrzucić go do lodówki, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika. 
      • Violetta Kokott, super przekrój 🙂 Dziękuje
      Przepis pochodzi ze strony Ciasta.net

      Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      51 komentarzy
      Oldest
      Newest
      Inline Feedbacks
      View all comments
      slodki.zakatek
      4 lat temu

      Szukam idealnego sernika dla siebie. Moze to wlasnie bedzie ten?! Koniecznieusze go zrobic!

      Anonimowy
      Anonimowy
      3 lat temu

      Czy kremowke nalezy ubic przed dodaniem?

      Anonimowy
      Anonimowy
      3 lat temu

      On tak wyrósł, że nie ma mowy o wylaniu polewy na wierzch ciasta�� Nie mam pomysłu co zrobić. Na gorąco chyba nie da się odciąć wierzchu

      arya15
      3 lat temu

      no, niestety, rozczarowałam się. Spód mi wyszedł jak zakalec a ser gumowaty. Nikt nie chciał jeśc i musiałam wyrzucić do kosza. szkoda bo liczyłam na pyszny serniczek świateczny….uprzedzam pytanie-robiłam dokładnie wg przepisu i nie jestem nowicjuszką w pieczeniu

      Sesil
      Sesil
      10 miesięcy temu
      Reply to  arya15

      Ja osobiście twierdzę, że nawet jeśli robiłaś z przepisu a nie masz” ręki” do ciast to nie wyjdzie …wystarczy jeden skladnik zle ubić albo czasami mikserem w drugą stronę. Ciasta to jest „sztuka” i dlatego nie wiele osób potrafi je robić. Ale nie przejmuj się zrobić coś prostszego 😉 trzymam kciuji

      Joanna Cieslak
      2 lat temu

      A białka do masy serowej należy ubić , czy wszystko naraz ??

      edsyl
      2 lat temu

      Mam zamiar go zrobic na swieta……mam pytanie
      czy bialka należy ubic ?

      Anonimowy
      Anonimowy
      2 lat temu

      Witam a jakiego użyła pani sera?

      Anonimowy
      Anonimowy
      2 lat temu

      Czy moge czyms zastapic jogurt naturalny?

      Aldona
      2 lat temu

      Ja zrobiłam na blaszce jest dość wysoki wszystko wyszło ok. Dziś robię po raz dugi. Polecam wszystkim swoim znajomym. Super serniczek rodznka zachwycona.

      Anonimowy
      Anonimowy
      2 lat temu

      Czy sernik nie opadnie jak po wyłączeniu piekarnika i otworzeniu go bede polewać ciasto polewą ze smietany?

      Anonimowy
      Anonimowy
      1 rok temu

      Czy kremówka sie nie zetnie w piekarniku?

      Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek

      Czy wierzch posypywałaś wiórkami kokosowymi bo tak na zdjęciach wygląda? czy bez?

      Edyta
      Edyta
      1 rok temu

      Dlaczego boki wyrosły ponad 5 cm nad tortownicę,a środek jest zapadnięty ?

      Martyna
      Martyna
      10 miesięcy temu
      Reply to  Edyta

      Pewnie dlatego ze zbyt długo miksowany był ser. Jak za bardzo napowietrzymy masę to rośnie a potem opada. Z mojego doświadczenia wynika ze masę sernikowa miksujemy tylko do połączenia składników. Nigdy nie opada. Pozdrawiam

      Kasia
      10 miesięcy temu

      Obłęd ! Wygląda wspaniale! Asiu muszę do Ciebie na kurs wypieków przyjechać

      Słodko Słodka
      Słodko Słodka
      10 miesięcy temu
      Reply to  Kasia

      Kasiulka ja sama cały czas się uczę, raz mi wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale zawsze do przodu 😉

      Ela
      Ela
      10 miesięcy temu

      Czy sernik po upieczeniu jest taki biały? Bo zawsze mi wychodzi żółtawy i góra się przypieka. Ten jest śliczny ❤️

      Ela
      Ela
      10 miesięcy temu
      Reply to  Ela

      I widzę, że był pieczony w rancie u Pani , czy nie wyciekł pod spodem?

      Słodko Słodka
      Słodko Słodka
      10 miesięcy temu
      Reply to  Ela

      Elu możesz przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, jak zacznie się rumienić. Jak ugnieciesz ładnie spód i równo przy brzegu tortownicy, czy rantu, to nic Ci nie wypłynie, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby uciekał z formy 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Ewa
      Ewa
      10 miesięcy temu

      Witam, zamiast tortownicy to blachę o jakich wymiarach można użyć?

      Sylwia
      10 miesięcy temu

      Jestem laikiem w pieczeniu ciast dopiero się uczę ale robiłam dokładnie według przepisu i sernik wyszedł IDEALNY. …POLECAM

      Ewa
      Ewa
      10 miesięcy temu
      Reply to  Sylwia

      A jak jest niska tortownica to nie wypłynie ser?

      Ewa
      Ewa
      10 miesięcy temu

      Serniczek rewelacyjny👍

      Sonia
      Sonia
      10 miesięcy temu

      U mnie wyszedł super 😁słodkość ok i konsystencja taka jak lubię

      Katarzyna
      Katarzyna
      10 miesięcy temu

      Czy pieczemy z włączonym termoobiegiem?

      Agata
      Agata
      9 miesięcy temu

      Jeśli nie chcę polewy śmietanowej to sernik piekę w temp 150 stopni przez 1h i 15 min? Czy wystarczy ta godzina? 🤔

      Violetta
      Violetta
      7 miesięcy temu

      Nie jadłam lepszego sernika

      Justyna
      Justyna
      6 miesięcy temu

      Czy sernik pieczemy z termobiegiem

      Anna
      Anna
      6 miesięcy temu

      Kurka a ja ubiłam białka 😁 przyzwyczajenie. Zobaczymy co wyjdzie

      Wiola
      Wiola
      3 miesięcy temu

      Jest przepyszny.Najlepszy sernik jaki jadlam