Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany

Słodko Słodka
51 komentarzy
Pyszny, jedwabisty, puszysty sernik a jednocześnie tak delikatny. Rozpływa się w ustach, uwielbiam takie serniki, koniecznie musisz go zrobić!!! Polecam na święta oraz uroczystości rodzinne, robi wrażenie na gościach nie tylko wizualnie, ale i smakowo, pięknie prezentuje się na stole. Idealny świąteczny wypiek. Jeśli szukasz efektownego sernika to koniecznie wpadnij po przepis na Sernik z oreo, przepis => klik.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Ilość porcji 15
Jak wykonać przepis na – Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24-26 cm 

    Spód ciasteczkowy

    • 150 g herbatników - możesz użyć więcej w zależności jaki gruby spód lubisz
    • 2-3 łyżki masła - możesz zastąpić Nutellą

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu we wiaderku
    • 400 g jogurtu naturalnego gęstego - grecki też może być
    • 3 jajka
    • 2 białka
    • 2 opakowania budyniu waniliowego - 40 g opakowanie
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 % - 1 szkl. = 250 ml

    Polewa śmietanowa

    • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
    • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
    • 2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo

    • 50 g białej czekolady

    Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!

      Sposób wykonania

      Przygotowanie

      • Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem lub Nutellą,Użyć blendera przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
      • Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
      • Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.
      • Wrzucić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
      • Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min. 
      • Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a na noc wrzucić go do lodówki, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika. 
      • Violetta Kokott, super przekrój 🙂 Dziękuje
      Przepis pochodzi ze strony Ciasta.net

      Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

      Zobacz również

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      51 komentarzy
      najstarszy
      najnowszy
      Inline Feedbacks
      View all comments
      slodki.zakatek

      Szukam idealnego sernika dla siebie. Moze to wlasnie bedzie ten?! Koniecznieusze go zrobic!

      Anonimowy

      Czy kremowke nalezy ubic przed dodaniem?

      Anonimowy

      On tak wyrósł, że nie ma mowy o wylaniu polewy na wierzch ciasta�� Nie mam pomysłu co zrobić. Na gorąco chyba nie da się odciąć wierzchu

      arya15

      no, niestety, rozczarowałam się. Spód mi wyszedł jak zakalec a ser gumowaty. Nikt nie chciał jeśc i musiałam wyrzucić do kosza. szkoda bo liczyłam na pyszny serniczek świateczny….uprzedzam pytanie-robiłam dokładnie wg przepisu i nie jestem nowicjuszką w pieczeniu

      Sesil

      Ja osobiście twierdzę, że nawet jeśli robiłaś z przepisu a nie masz” ręki” do ciast to nie wyjdzie …wystarczy jeden skladnik zle ubić albo czasami mikserem w drugą stronę. Ciasta to jest „sztuka” i dlatego nie wiele osób potrafi je robić. Ale nie przejmuj się zrobić coś prostszego 😉 trzymam kciuji

      Joanna Cieslak

      A białka do masy serowej należy ubić , czy wszystko naraz ??

      edsyl

      Mam zamiar go zrobic na swieta……mam pytanie
      czy bialka należy ubic ?

      Anonimowy

      Witam a jakiego użyła pani sera?

      Anonimowy

      Czy moge czyms zastapic jogurt naturalny?

      Aldona

      Ja zrobiłam na blaszce jest dość wysoki wszystko wyszło ok. Dziś robię po raz dugi. Polecam wszystkim swoim znajomym. Super serniczek rodznka zachwycona.

      Anonimowy

      Czy sernik nie opadnie jak po wyłączeniu piekarnika i otworzeniu go bede polewać ciasto polewą ze smietany?

      Anonimowy

      Czy kremówka sie nie zetnie w piekarniku?

      Czy wierzch posypywałaś wiórkami kokosowymi bo tak na zdjęciach wygląda? czy bez?

      Edyta

      Dlaczego boki wyrosły ponad 5 cm nad tortownicę,a środek jest zapadnięty ?

      Martyna

      Pewnie dlatego ze zbyt długo miksowany był ser. Jak za bardzo napowietrzymy masę to rośnie a potem opada. Z mojego doświadczenia wynika ze masę sernikowa miksujemy tylko do połączenia składników. Nigdy nie opada. Pozdrawiam

      Kasia

      Obłęd ! Wygląda wspaniale! Asiu muszę do Ciebie na kurs wypieków przyjechać

      Słodko Słodka

      Kasiulka ja sama cały czas się uczę, raz mi wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale zawsze do przodu 😉

      Ela

      Czy sernik po upieczeniu jest taki biały? Bo zawsze mi wychodzi żółtawy i góra się przypieka. Ten jest śliczny ❤️

      Ela

      I widzę, że był pieczony w rancie u Pani , czy nie wyciekł pod spodem?

      Słodko Słodka

      Elu możesz przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, jak zacznie się rumienić. Jak ugnieciesz ładnie spód i równo przy brzegu tortownicy, czy rantu, to nic Ci nie wypłynie, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby uciekał z formy 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Ewa

      Witam, zamiast tortownicy to blachę o jakich wymiarach można użyć?

      Sylwia

      Jestem laikiem w pieczeniu ciast dopiero się uczę ale robiłam dokładnie według przepisu i sernik wyszedł IDEALNY. …POLECAM

      Ewa

      A jak jest niska tortownica to nie wypłynie ser?

      Ewa

      Serniczek rewelacyjny👍

      Sonia

      U mnie wyszedł super 😁słodkość ok i konsystencja taka jak lubię

      Katarzyna

      Czy pieczemy z włączonym termoobiegiem?

      Agata

      Jeśli nie chcę polewy śmietanowej to sernik piekę w temp 150 stopni przez 1h i 15 min? Czy wystarczy ta godzina? 🤔

      Violetta

      Nie jadłam lepszego sernika

      Justyna

      Czy sernik pieczemy z termobiegiem

      Anna

      Kurka a ja ubiłam białka 😁 przyzwyczajenie. Zobaczymy co wyjdzie

      Wiola

      Jest przepyszny.Najlepszy sernik jaki jadlam

      Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

      Polityka prywatności i cookies