Pyszny, jedwabisty, puszysty sernik a jednocześnie tak delikatny. Rozpływa się w ustach, uwielbiam takie serniki, koniecznie musisz go zrobić!!! Polecam na święta oraz uroczystości rodzinne, robi wrażenie na gościach nie tylko wizualnie, ale i smakowo, pięknie prezentuje się na stole. Idealny świąteczny wypiek. Jeśli szukasz efektownego sernika to koniecznie wpadnij po przepis na Sernik z oreo, przepis => klik.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Ilość porcji 15
Jak wykonać przepis na – Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24-26 cm 

    Spód ciasteczkowy

    • 150 g herbatników - możesz użyć więcej w zależności jaki gruby spód lubisz
    • 2-3 łyżki masła - możesz zastąpić Nutellą

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu we wiaderku
    • 400 g jogurtu naturalnego gęstego - grecki też może być
    • 3 jajka
    • 2 białka
    • 2 opakowania budyniu waniliowego - 40 g opakowanie
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 % - 1 szkl. = 250 ml

    Polewa śmietanowa

    • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
    • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
    • 2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo

    • 50 g białej czekolady

    Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!

      Sposób wykonania

      Przygotowanie

      • Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem lub Nutellą,Użyć blendera przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
      • Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
      • Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.
      • Wrzucić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
      • Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min. 
      • Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a na noc wrzucić go do lodówki, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika. 
      • Violetta Kokott, super przekrój 🙂 Dziękuje
      Przepis pochodzi ze strony Ciasta.net

      Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      49 komentarzy
      Oldest
      Newest
      Inline Feedbacks
      View all comments
      slodki.zakatek
      3 lat temu

      Szukam idealnego sernika dla siebie. Moze to wlasnie bedzie ten?! Koniecznieusze go zrobic!

      Anonimowy
      Anonimowy
      3 lat temu

      Czy kremowke nalezy ubic przed dodaniem?

      Anonimowy
      Anonimowy
      3 lat temu

      On tak wyrósł, że nie ma mowy o wylaniu polewy na wierzch ciasta�� Nie mam pomysłu co zrobić. Na gorąco chyba nie da się odciąć wierzchu

      arya15
      3 lat temu

      no, niestety, rozczarowałam się. Spód mi wyszedł jak zakalec a ser gumowaty. Nikt nie chciał jeśc i musiałam wyrzucić do kosza. szkoda bo liczyłam na pyszny serniczek świateczny….uprzedzam pytanie-robiłam dokładnie wg przepisu i nie jestem nowicjuszką w pieczeniu

      Sesil
      Sesil
      6 miesięcy temu
      Reply to  arya15

      Ja osobiście twierdzę, że nawet jeśli robiłaś z przepisu a nie masz” ręki” do ciast to nie wyjdzie …wystarczy jeden skladnik zle ubić albo czasami mikserem w drugą stronę. Ciasta to jest “sztuka” i dlatego nie wiele osób potrafi je robić. Ale nie przejmuj się zrobić coś prostszego 😉 trzymam kciuji

      Joanna Cieslak
      2 lat temu

      A białka do masy serowej należy ubić , czy wszystko naraz ??

      edsyl
      2 lat temu

      Mam zamiar go zrobic na swieta……mam pytanie
      czy bialka należy ubic ?

      Anonimowy
      Anonimowy
      1 rok temu

      Witam a jakiego użyła pani sera?

      Anonimowy
      Anonimowy
      1 rok temu

      Czy moge czyms zastapic jogurt naturalny?

      Aldona
      1 rok temu

      Ja zrobiłam na blaszce jest dość wysoki wszystko wyszło ok. Dziś robię po raz dugi. Polecam wszystkim swoim znajomym. Super serniczek rodznka zachwycona.

      Anonimowy
      Anonimowy
      1 rok temu

      Czy sernik nie opadnie jak po wyłączeniu piekarnika i otworzeniu go bede polewać ciasto polewą ze smietany?

      Anonimowy
      Anonimowy
      1 rok temu

      Czy kremówka sie nie zetnie w piekarniku?

      Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek

      Czy wierzch posypywałaś wiórkami kokosowymi bo tak na zdjęciach wygląda? czy bez?

      Edyta
      Edyta
      1 rok temu

      Dlaczego boki wyrosły ponad 5 cm nad tortownicę,a środek jest zapadnięty ?

      Martyna
      Martyna
      6 miesięcy temu
      Reply to  Edyta

      Pewnie dlatego ze zbyt długo miksowany był ser. Jak za bardzo napowietrzymy masę to rośnie a potem opada. Z mojego doświadczenia wynika ze masę sernikowa miksujemy tylko do połączenia składników. Nigdy nie opada. Pozdrawiam

      Kasia
      6 miesięcy temu

      Obłęd ! Wygląda wspaniale! Asiu muszę do Ciebie na kurs wypieków przyjechać

      Słodko Słodka
      Słodko Słodka
      6 miesięcy temu
      Reply to  Kasia

      Kasiulka ja sama cały czas się uczę, raz mi wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale zawsze do przodu 😉

      Ela
      Ela
      6 miesięcy temu

      Czy sernik po upieczeniu jest taki biały? Bo zawsze mi wychodzi żółtawy i góra się przypieka. Ten jest śliczny ❤️

      Ela
      Ela
      6 miesięcy temu
      Reply to  Ela

      I widzę, że był pieczony w rancie u Pani , czy nie wyciekł pod spodem?

      Słodko Słodka
      Słodko Słodka
      6 miesięcy temu
      Reply to  Ela

      Elu możesz przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, jak zacznie się rumienić. Jak ugnieciesz ładnie spód i równo przy brzegu tortownicy, czy rantu, to nic Ci nie wypłynie, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby uciekał z formy 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Ewa
      Ewa
      5 miesięcy temu

      Witam, zamiast tortownicy to blachę o jakich wymiarach można użyć?

      Sylwia
      5 miesięcy temu

      Jestem laikiem w pieczeniu ciast dopiero się uczę ale robiłam dokładnie według przepisu i sernik wyszedł IDEALNY. …POLECAM

      Ewa
      Ewa
      5 miesięcy temu
      Reply to  Sylwia

      A jak jest niska tortownica to nie wypłynie ser?

      Ewa
      Ewa
      5 miesięcy temu

      Serniczek rewelacyjny👍

      Sonia
      Sonia
      5 miesięcy temu

      U mnie wyszedł super 😁słodkość ok i konsystencja taka jak lubię

      Katarzyna
      Katarzyna
      5 miesięcy temu

      Czy pieczemy z włączonym termoobiegiem?

      Agata
      Agata
      4 miesięcy temu

      Jeśli nie chcę polewy śmietanowej to sernik piekę w temp 150 stopni przez 1h i 15 min? Czy wystarczy ta godzina? 🤔

      Violetta
      Violetta
      3 miesięcy temu

      Nie jadłam lepszego sernika

      Justyna
      Justyna
      2 miesięcy temu

      Czy sernik pieczemy z termobiegiem

      Anna
      Anna
      2 miesięcy temu

      Kurka a ja ubiłam białka 😁 przyzwyczajenie. Zobaczymy co wyjdzie