Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany

Słodko Słodka
51 komentarzy
Pyszny, jedwabisty, puszysty sernik a jednocześnie tak delikatny. Rozpływa się w ustach, uwielbiam takie serniki, koniecznie musisz go zrobić!!! Polecam na święta oraz uroczystości rodzinne, robi wrażenie na gościach nie tylko wizualnie, ale i smakowo, pięknie prezentuje się na stole. Idealny świąteczny wypiek. Jeśli szukasz efektownego sernika to koniecznie wpadnij po przepis na Sernik z oreo, przepis => klik.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Ilość porcji 15
Jak wykonać przepis na – Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24-26 cm 

Spód ciasteczkowy

  • 150 g herbatników - możesz użyć więcej w zależności jaki gruby spód lubisz
  • 2-3 łyżki masła - możesz zastąpić Nutellą

Masa serowa

  • 1 kg twarogu we wiaderku
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego - grecki też może być
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego - 40 g opakowanie
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 % - 1 szkl. = 250 ml

Polewa śmietanowa

  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 50 g białej czekolady

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!

Sposób wykonania

Przygotowanie

  • Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boki również wyłożyć papierem. Ciasteczka wrzucić do blendera razem z masłem lub Nutellą,Użyć blendera przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku. Na spód tortownicy wysypać ciasteczka i uklepać dłonią tak, aby była równa powierzchnia.
  • Do misy wrzucić twaróg i jogurt naturalny gęsty i wymieszać mikserem na małych obrotach do momentu połączenia. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy oraz budynie – proszek. Wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, wrzucić po jednym jajku i białka cały czas miksując, na koniec wlać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
  • Całość wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i tak piec przez 15 min. następnie temperaturę obniżyć do 150 °C i piec przez 1 godz.
  • Po godz. połączyć składniki polewy śmietanowej, trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika, zapiekać jeszcze przez 15 min. 
  • Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a na noc wrzucić go do lodówki, następnego dnia zetrzeć białą czekoladę na tarce i obsypać u góry brzegi sernika. 
  • Violetta Kokott, super przekrój 🙂 Dziękuje
Przepis pochodzi ze strony Ciasta.net

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
51 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
slodki.zakatek

Szukam idealnego sernika dla siebie. Moze to wlasnie bedzie ten?! Koniecznieusze go zrobic!

Anonimowy

Czy kremowke nalezy ubic przed dodaniem?

Anonimowy

On tak wyrósł, że nie ma mowy o wylaniu polewy na wierzch ciasta�� Nie mam pomysłu co zrobić. Na gorąco chyba nie da się odciąć wierzchu

arya15

no, niestety, rozczarowałam się. Spód mi wyszedł jak zakalec a ser gumowaty. Nikt nie chciał jeśc i musiałam wyrzucić do kosza. szkoda bo liczyłam na pyszny serniczek świateczny….uprzedzam pytanie-robiłam dokładnie wg przepisu i nie jestem nowicjuszką w pieczeniu

Sesil

Ja osobiście twierdzę, że nawet jeśli robiłaś z przepisu a nie masz” ręki” do ciast to nie wyjdzie …wystarczy jeden skladnik zle ubić albo czasami mikserem w drugą stronę. Ciasta to jest „sztuka” i dlatego nie wiele osób potrafi je robić. Ale nie przejmuj się zrobić coś prostszego 😉 trzymam kciuji

Joanna Cieslak

A białka do masy serowej należy ubić , czy wszystko naraz ??

edsyl

Mam zamiar go zrobic na swieta……mam pytanie
czy bialka należy ubic ?

Anonimowy

Witam a jakiego użyła pani sera?

Anonimowy

Czy moge czyms zastapic jogurt naturalny?

Aldona

Ja zrobiłam na blaszce jest dość wysoki wszystko wyszło ok. Dziś robię po raz dugi. Polecam wszystkim swoim znajomym. Super serniczek rodznka zachwycona.

Anonimowy

Czy sernik nie opadnie jak po wyłączeniu piekarnika i otworzeniu go bede polewać ciasto polewą ze smietany?

Anonimowy

Czy kremówka sie nie zetnie w piekarniku?

Czy wierzch posypywałaś wiórkami kokosowymi bo tak na zdjęciach wygląda? czy bez?

Edyta

Dlaczego boki wyrosły ponad 5 cm nad tortownicę,a środek jest zapadnięty ?

Martyna

Pewnie dlatego ze zbyt długo miksowany był ser. Jak za bardzo napowietrzymy masę to rośnie a potem opada. Z mojego doświadczenia wynika ze masę sernikowa miksujemy tylko do połączenia składników. Nigdy nie opada. Pozdrawiam

Kasia

Obłęd ! Wygląda wspaniale! Asiu muszę do Ciebie na kurs wypieków przyjechać

Słodko Słodka

Kasiulka ja sama cały czas się uczę, raz mi wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale zawsze do przodu 😉

Ela

Czy sernik po upieczeniu jest taki biały? Bo zawsze mi wychodzi żółtawy i góra się przypieka. Ten jest śliczny ❤️

Ela

I widzę, że był pieczony w rancie u Pani , czy nie wyciekł pod spodem?

Słodko Słodka

Elu możesz przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, jak zacznie się rumienić. Jak ugnieciesz ładnie spód i równo przy brzegu tortownicy, czy rantu, to nic Ci nie wypłynie, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby uciekał z formy 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Ewa

Witam, zamiast tortownicy to blachę o jakich wymiarach można użyć?

Sylwia

Jestem laikiem w pieczeniu ciast dopiero się uczę ale robiłam dokładnie według przepisu i sernik wyszedł IDEALNY. …POLECAM

Ewa

A jak jest niska tortownica to nie wypłynie ser?

Ewa

Serniczek rewelacyjny👍

Sonia

U mnie wyszedł super 😁słodkość ok i konsystencja taka jak lubię

Katarzyna

Czy pieczemy z włączonym termoobiegiem?

Agata

Jeśli nie chcę polewy śmietanowej to sernik piekę w temp 150 stopni przez 1h i 15 min? Czy wystarczy ta godzina? 🤔

Violetta

Nie jadłam lepszego sernika

Justyna

Czy sernik pieczemy z termobiegiem

Anna

Kurka a ja ubiłam białka 😁 przyzwyczajenie. Zobaczymy co wyjdzie

Wiola

Jest przepyszny.Najlepszy sernik jaki jadlam