9,7K
Jak wykonać przepis na – Soczysty filet z kurczaka na kanapki
Czasem gdy nudzą nam się sklepowe kiełbasy, przygotowuje filet z kurczaka na kanapki, jest wyjątkowo smaczny, miękki i soczysty. Mięso przygotowane w ten sposób możesz również podać na obiad, będzie idealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie. Filet moczony w mleku jest soczysty w środku, a z wierzchu pięknie przyrumieniony. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkiego wysiłku. Polecam również mozaikę drobiową z piekarnika na kanapki, również bardzo szybko się robi, a dodatkowy plus to, że fajnie wygląda po rozkrojeniu.
Potrzebne składniki
- 1 filet z kurczaka
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki soli
Marynata
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania
- Podwójny filet z piersi kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie podziel nożem na dwa kawałki.
- Do miseczki wlej mleko i wsyp sól, dokładnie wymieszaj. Do mleka z solą wrzuć filet z kurczaka, przykryj folią spożywczą i wrzuć na 1 godz. do lodówki.
- Do małej miseczki wrzuć paprykę, kolendrę, francuską musztardę, wlej sok z cytryny, olej i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij filet z mleka i osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój tłuszcz po bokach.
- Ułóż filet z kurczaka jeden na drugim (na szerszej części ułóż węższą), następnie owiń dość sztywno nitką, żeby po rozkrojeniu nie było luki.
- Następnie posmaruj związane mięso marynatą z każdej strony.
- Keksówkę wyłóż folią aluminiową i posmaruj masłem, wrzuć mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180-190 °C. Piecz 30-40 min. w zależności od wielkości piersi, czas trzeba wydłużyć. W trakcie pieczenia w połowie czasu przekręć na drugą stronę.
- Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Przed rozkrojeniem usunąć nitkę.
- Do marynaty możesz dodać ulubione przyprawy.
- Jeśli masz czas, filet możesz moczyć dłużej w mleku.
- Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka.
- Czas pieczenia wydłużyć w zależności od wielkości fileta.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczysty filet z kurczaka na kanapki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Nigdy nie robiłam fileta z kurczaka w ten sposób. Wydawał mi się mały i suchy. A tu patrz! Można go zrobić inaczej. Na pewno wypróbuje twój patent Kochana
U nas raz na jakiś czas robię taką domową wędlinkę, synek uwielbia drobiowe kiełbaski 🙂
Wygląda przepysznie!
Dziękuje 🙂
Ale apetycznie wygląda. Dla mnie super 🙂
Dziękuje bardzo 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wspaniała propozycja!
Dziękuje 🙂
Nie ma to jak domowe mięsko na kanapki 🙂 Kocham, uwielbiam 🙂
Takie domowe zawsze lepsze jak sklepowe, wiesz co jesz 🙂
Mniam, mniam 🙂
Bardzo lubię takie swojskie wędlinki na kanapki 🙂
U nas od czasu do czasu takie właśnie goszczą 🙂 szczególnie na jesieni i zimową porą.
Super pomysł, wypróbuję 😋
Dziękuje, polecam serdecznie. Możesz stworzyć swoją własną marynatę z ulubionymi przyprawami 🙂
I pyszna kanapeczka gotowa 🙂 Mniam, mniam.
Smaczna taka domowa kiełbaska, drobiowa to chociaż w boczki nie idzie 😉
Takie domowe mięsko jest najlepsze! Zero chemii i 100% smaku 🙂
To prawda, w samo sedno, wiesz co jesz 🙂
Domowe wędlinki u mnie na porządku dziennym, kurczaczka najchętniej piekę, ewentualnie robię w szynkowarze. Ten wygląda przepysznie! 🙂
A właśnie dawno nic nie robiłam w szynkowarze 🙂 Będę musiała go odkurzyć i coś smacznego stworzyć 🙂
Prezentuje się smakowicie 🙂
Dziękuje, smaczny taki filet, polecam 🙂
Muszę przyznać że zachęciłaś mnie do takiego podania kurczaka na kanapki! koniecznie muszę to zrobić w najbliższy weekend 🙂
Polecam, wiesz co jesz a pracy przy takim filecie bardzo mało a smak… takie domowe zawsze najlepsze 🙂
Uwielbiam na kanapki. Miłego dnia kochana 🙂
U nas też na kanapy 🙂
Super pomysł, taka domowa wędlinka smakuje najlepiej 🙂
Wiesz co jesz a szybko się robi 🙂
Oj jak dawno nie robiłam takiego mięska, a jest przepyszne 🙂
Ja też właśnie dawno nie robiłam, a najlepiej smakuje na jesieni i zimową porą 🙂
oo tak na kanapki taki najlepszy
Domowe mięcho na kanapki ma moc 🙂 wiesz co jesz 🙂
Proste swojskie jadło, to mi się podoba. Zaraz gnam do mięsnego po fileta i także będę robić takie pyszności 😉
Mam nadzieje, że filet wyszedł pierwsza klasa 🙂
Jak długo taka wędlina będzie dobra? 🤔 bo u mnie ciężko żeby takie dwa kawałki zostały opędzlowane w 1-2 dni 😅
Zawsze możesz zrobić z mniejszych piersi, wbrew pozorom taka wędlinka bardzo szybko znika 🙂 U mnie to nigdy nie ma problemu, bo pakuje próżniowo do lodówki jeśli wiem, że nie zjemy o czasie i w ten sposób zachowuje świeżość na dłużej.
Witam, uwaga robię za 30 minut będzie gotowe ❤️
Mam nadzieje, że przypadł Ci do gustu i smaku filet przygotowany w ten sposób 🙂
dlaczego kroic na 2 kawalki i potem zwiazywac? Nie lepiej zostawic w 1 kawalku? Czy musi byc mleko krowie? Pozdrawiam.
To już kto jak woli, ja robię tak jak opisałam. U mnie zawsze mleko krowie. Pozdrawiam również.