Soczysty filet z kurczaka na kanapki

Słodko Słodka
40 komentarzy
Czasem gdy nudzą nam się sklepowe kiełbasy, przygotowuje filet z kurczaka na kanapki, jest wyjątkowo smaczny, miękki i soczysty. Mięso przygotowane w ten sposób możesz również podać na obiad, będzie idealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie. Filet moczony w mleku jest soczysty w środku, a z wierzchu pięknie przyrumieniony. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkiego wysiłku. Polecam również mozaikę drobiową z piekarnika na kanapki, również bardzo szybko się robi, a dodatkowy plus to, że fajnie wygląda po rozkrojeniu.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 35 minuty
Ilość porcji 1 kiełbaska
Jak wykonać przepis na – Soczysty filet z kurczaka na kanapki

Potrzebne składniki
  

  • 1 filet z kurczaka
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli

Marynata

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania

  • Podwójny filet z piersi kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie podziel nożem na dwa kawałki.
  • Do miseczki wlej mleko i wsyp sól, dokładnie wymieszaj. Do mleka z solą wrzuć filet z kurczaka, przykryj folią spożywczą i wrzuć na 1 godz. do lodówki.
  • Do małej miseczki wrzuć paprykę, kolendrę, francuską musztardę, wlej sok z cytryny, olej i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Wyjmij filet z mleka i osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój tłuszcz po bokach.
  • Ułóż filet z kurczaka jeden na drugim (na szerszej części ułóż węższą), następnie owiń dość sztywno nitką, żeby po rozkrojeniu nie było luki.
  • Następnie posmaruj związane mięso marynatą z każdej strony.
  • Keksówkę wyłóż folią aluminiową i posmaruj masłem, wrzuć mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180-190 °C. Piecz 30-40 min. w zależności od wielkości piersi, czas trzeba wydłużyć. W trakcie pieczenia w połowie czasu przekręć na drugą stronę.
  • Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • Przed rozkrojeniem usunąć nitkę.

W Waszym wykonaniu

  • Joanna Frochlich "już wiem że tak przygotowana pierś zagości na stale u nas" to dla mnie najlepsza rekomendacja 🙂 Dzięki Asiula 🙂
  • Do marynaty możesz dodać ulubione przyprawy.
  • Jeśli masz czas, filet możesz moczyć dłużej w mleku.
  • Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka.
  • Czas pieczenia wydłużyć w zależności od wielkości fileta.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczysty filet z kurczaka na kanapki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
40 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Nigdy nie robiłam fileta z kurczaka w ten sposób. Wydawał mi się mały i suchy. A tu patrz! Można go zrobić inaczej. Na pewno wypróbuje twój patent Kochana

U nas raz na jakiś czas robię taką domową wędlinkę, synek uwielbia drobiowe kiełbaski 🙂

Di bloguje

Wygląda przepysznie!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Ale apetycznie wygląda. Dla mnie super 🙂

Dziękuje bardzo 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Patrycja Reszko

Wspaniała propozycja!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Iwetta Żelaznowska

Nie ma to jak domowe mięsko na kanapki 🙂 Kocham, uwielbiam 🙂

Takie domowe zawsze lepsze jak sklepowe, wiesz co jesz 🙂

Mniam, mniam 🙂
Bardzo lubię takie swojskie wędlinki na kanapki 🙂

U nas od czasu do czasu takie właśnie goszczą 🙂 szczególnie na jesieni i zimową porą.

Bożena

Super pomysł, wypróbuję 😋

Słodko Słodka

Dziękuje, polecam serdecznie. Możesz stworzyć swoją własną marynatę z ulubionymi przyprawami 🙂

Wioleta Sadowska

I pyszna kanapeczka gotowa 🙂 Mniam, mniam.

Słodko Słodka

Smaczna taka domowa kiełbaska, drobiowa to chociaż w boczki nie idzie 😉

Monika

Takie domowe mięsko jest najlepsze! Zero chemii i 100% smaku 🙂

Słodko Słodka

To prawda, w samo sedno, wiesz co jesz 🙂

Pichceniomania

Domowe wędlinki u mnie na porządku dziennym, kurczaczka najchętniej piekę, ewentualnie robię w szynkowarze. Ten wygląda przepysznie! 🙂

Słodko Słodka

A właśnie dawno nic nie robiłam w szynkowarze 🙂 Będę musiała go odkurzyć i coś smacznego stworzyć 🙂

beata

Prezentuje się smakowicie 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, smaczny taki filet, polecam 🙂

jagglam

Muszę przyznać że zachęciłaś mnie do takiego podania kurczaka na kanapki! koniecznie muszę to zrobić w najbliższy weekend 🙂

Słodko Słodka

Polecam, wiesz co jesz a pracy przy takim filecie bardzo mało a smak… takie domowe zawsze najlepsze 🙂

Marzena

Uwielbiam na kanapki. Miłego dnia kochana 🙂

Słodko Słodka

U nas też na kanapy 🙂

Magda

Super pomysł, taka domowa wędlinka smakuje najlepiej 🙂

Słodko Słodka

Wiesz co jesz a szybko się robi 🙂

IwonaT.

Oj jak dawno nie robiłam takiego mięska, a jest przepyszne 🙂

Słodko Słodka

Ja też właśnie dawno nie robiłam, a najlepiej smakuje na jesieni i zimową porą 🙂

iza

oo tak na kanapki taki najlepszy

Słodko Słodka

Domowe mięcho na kanapki ma moc 🙂 wiesz co jesz 🙂

Madżenta

Proste swojskie jadło, to mi się podoba. Zaraz gnam do mięsnego po fileta i także będę robić takie pyszności 😉

Magdalena

Jak długo taka wędlina będzie dobra? 🤔 bo u mnie ciężko żeby takie dwa kawałki zostały opędzlowane w 1-2 dni 😅

Olaf

Witam, uwaga robię za 30 minut będzie gotowe ❤️

Monika

dlaczego kroic na 2 kawalki i potem zwiazywac? Nie lepiej zostawic w 1 kawalku? Czy musi byc mleko krowie? Pozdrawiam.