2,1K
Jak wykonać przepis na – Surówka colesław
Pyszna, łatwa i szybka surówka z młodej kapusty. Idealny dodatek do obiadu, sekret tkwi w prostych składnikach, nic dodać nic ująć. Wiosna to najlepsza pora na tego typu dodatki. Surówkę wypatrzyłam u Madzi z Apetycznie – Klasycznie, i postanowiłam ją również przygotować dla moich domowników. Jeśli lubicie takie proste surówki do obiadu to polecam również Prosta surówka z białej kapusty, często ją przygotowuje na grilla, a jak wiadomo sezon grillowy przeważnie zaczyna się od majówki.
Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula - średnia
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego - można również użyć kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru - można zastąpić miodem
- 1,5 łyżeczki octu winnego - można zastąpić sokiem z cytryny
- sól i pieprz - do smaku
Sposób wykonania
- Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, posolić, ugnieść i odstawić na 20 min. następnie odlać nadmiar wody i zetrzeć na tarce obraną marchewkę.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, koperek posiekać również drobno i dodać do miski z kapustą.
- W małej miseczce przygotować sos, majonez, jogurt, cukier puder ,ocet winny lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, następnie całość przelać do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się przegryzły.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka colesław wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Robiłam w zeszłym tygodniu. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę lub dwie chrzanu śmietankowego 🙂 Pycha 🙂
To ja też następnym razem dodam chrzanu 🙂
Moja ulubiona!
🙂
Ogromnie mi miło, że sałatka Cię skusiła i smakowała 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszna wiosenna kompozycja, w prostocie siła 🙂 Jeszcze na dziś mamy solidną porcję.
Lubię surówki 🙂
U mnie mięcho zawsze musi być z surówką 🙂
lubię takie surówki
Też mam słabość, szczególnie wiosną 🙂
U nas w domu colesław jest rownież bardzo często. Pyszna surówka 🙂 pozdrawiam!
Uwielbiam wiosną takie surówki, najsmaczniejsze 🙂
Już od jakiegoś czasu przymierzam się do tej surówki. Miałam kilka podejść, ale zawsze kończyło się klapą – bez smaku. Do tej pory nie zawiodłam się na Twoich przepisach, więc dzisiaj po pracy zabieram się do roboty.
Polecam jest smaczna a na drugi dzień jeszcze lepsza była jak postała w lodówce.