Świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami

Słodko Słodka
4 komentarze
Pyszny i rumiany świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami, pieczony w piekarniku, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Pachnące i bardzo soczyste mięso, jabłka z dodatkiem rozmarynu i pieczonego czosnku to odpowiednie smaki na świąteczny stół. Takiego kurczaka możesz też przygotować zupełnie bez okazji, np. na niedzielny obiad. Samo pieczenie kurczaka w piekarniku nie przysporzy Ci żadnych trudności, to prosty proces. Marynujesz kurczaka, nadziewasz jabłkami i wkładasz do nagrzanego piekarnika.
Przygotowanie 1 hr 15 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 3 hrs 15 mins
Ilość porcji 1 kurczak
Jak wykonać przepis na – Świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami

Potrzebne składniki
  

  • 1 tuszka Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 4 jabłka
  • 2 główki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu prawdziwego mielonego

Sposób wykonania

  • Do przygotowania tak pysznego drugiego dania potrzebujesz Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, jabłka, świeży i suszony czosnek, rozmaryn, olej i masło, sos sojowy, ulubiona przyprawa do kurczaka, naturalny miód, sól i mielony czarny pieprz.
    Kurczak Zagrodowy pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw z Podlasia, jest hodowany w zgodzie z naturą, wolno rośnie z dostępem do zagrody na świeżym powietrzu.
    Jest również chowany bez antybiotyków oraz żywiony naturalną paszą roślinną bez GMO.
    Taki kurczak jest mniej otłuszczony, ma regularne umięśnienie i cieńszą skórkę.
    Polecam wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie, u mnie w domu drób jest numerem jeden, dlatego zwracam szczególną uwagę skąd pochodzi mięso.
    Kurczak Zagrodowy to przede wszystkim gwarancja jakości!!!
  • Zacznij od przygotowania marynaty.
    Wlej do małej miseczki olej i sos sojowy, wsyp suszony czosnek granulowany, dodaj miód i ulubioną przyprawę do kurczaka, pół łyżeczki soli i mielony pieprz.
    Całość dokładnie wymieszaj.
    Miękkie masło wymieszaj z resztą soli.
  • Umyte jabłka pokrój na plasterki lub w dużą kostkę, tu akurat pomagał mi mój przedszkolak.
    Jedno jabłko pokroił na grubsze plastry i na nich położyliśmy kurczaka.
  • Kurczaka dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór w razie konieczności.
    Posmaruj kurczaka w środku i na zewnątrz przygotowaną marynatą.
    Włóż dłoń pod skórę kurczaka od strony piersi, musisz to zrobić delikatnie.
    Natrzyj miękkim masłem wymieszanym z solą pierś z jednej i z drugiej strony.
    Mój kurczak marynował się przez 1 godz. na blacie w kuchni.
    Całe główki czosnku obierz z łuski i przepołów tak, żeby się nie rozpadły po przecięciu.
    Kurczaka możesz upiec na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ja akurat upiekłam go w naczyniu żaroodpornym.
    Nogi najlepiej związać, a skrzydełka możesz przymocować do kurczaka wykałaczkami, żeby nie odleciały po upieczeniu.
    Resztę jabłek upchaliśmy do środka kury z gałązką rozmarynu i rozsypaliśmy na około w naczyniu żaroodpornym z pocięta gałązką rozmarynu. Ułóż też połówki główek czosnku.
  • Piecz w piekarniku w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.
    U mnie 1,5 godz. wystarczyło na tuszkę ok. 2 kg.
  • Pod koniec pieczenia możesz włączyć na ostatnie 10 min. termoobieg, żeby przyrumienić kurczaka, w zależności od mocy piekarnika, termoobieg może być niepotrzebny. Ja akurat niepotrzebnie włączyłam termoobieg i za bardzo mi się przypiekł, ale w smaku był idealny a piersi mega soczyste i pyszne.
  • Kurczaka możesz marynować całą noc w lodówce, ja akurat marynowałam tylko przez 1 godz. bo nie miałam więcej czasu.
  • Długość pieczenia zależy od wielkości kurczaka jeśli waży 1 kg, piecz go 1 godz. w 180 C, a jeśli waży 2kg  to 2 godz. w tej samej temp.
  • Najlepsze odmiany jabłek do nadziania kurczaka to odmiany kwaśne lub słodko – kwaśne.
  • Rozmaryn możesz zamienić na tymianek.
  • Skład marynaty możesz dostosować wedle własnego gustu.
  • Skrzydełka możesz owinąć folią aluminiową, żeby się nie spiekły za bardzo, bliżej końca pieczenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

ale apetyczny kurczak

MyśliPotarganej.pl

Ale dawno nie jadłam kurczaka pieczonego… Twój wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę

Słodko Słodka

To taki kurczak na specjalne okazje, ale na niedziele też sprawdzi się idealnie 🙂