Pyszny i rumiany świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami, pieczony w piekarniku, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Pachnące i bardzo soczyste mięso, jabłka z dodatkiem rozmarynu i pieczonego czosnku to odpowiednie smaki na świąteczny stół. Takiego kurczaka możesz też przygotować zupełnie bez okazji, np. na niedzielny obiad. Samo pieczenie kurczaka w piekarniku nie przysporzy Ci żadnych trudności, to prosty proces. Marynujesz kurczaka, nadziewasz jabłkami i wkładasz do nagrzanego piekarnika.
Przygotowanie 1 hr 15 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 3 hrs 15 mins
Ilość porcji 1 kurczak
Jak wykonać przepis na – Świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami

Potrzebne składniki
  

  • 1 tuszka Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 4 jabłka
  • 2 główki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu prawdziwego mielonego

Sposób wykonania

  • Do przygotowania tak pysznego drugiego dania potrzebujesz Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, jabłka, świeży i suszony czosnek, rozmaryn, olej i masło, sos sojowy, ulubiona przyprawa do kurczaka, naturalny miód, sól i mielony czarny pieprz.
    Kurczak Zagrodowy pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw z Podlasia, jest hodowany w zgodzie z naturą, wolno rośnie z dostępem do zagrody na świeżym powietrzu.
    Jest również chowany bez antybiotyków oraz żywiony naturalną paszą roślinną bez GMO.
    Taki kurczak jest mniej otłuszczony, ma regularne umięśnienie i cieńszą skórkę.
    Polecam wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie, u mnie w domu drób jest numerem jeden, dlatego zwracam szczególną uwagę skąd pochodzi mięso.
    Kurczak Zagrodowy to przede wszystkim gwarancja jakości!!!
  • Zacznij od przygotowania marynaty.
    Wlej do małej miseczki olej i sos sojowy, wsyp suszony czosnek granulowany, dodaj miód i ulubioną przyprawę do kurczaka, pół łyżeczki soli i mielony pieprz.
    Całość dokładnie wymieszaj.
    Miękkie masło wymieszaj z resztą soli.
  • Umyte jabłka pokrój na plasterki lub w dużą kostkę, tu akurat pomagał mi mój przedszkolak.
    Jedno jabłko pokroił na grubsze plastry i na nich położyliśmy kurczaka.
  • Kurczaka dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór w razie konieczności.
    Posmaruj kurczaka w środku i na zewnątrz przygotowaną marynatą.
    Włóż dłoń pod skórę kurczaka od strony piersi, musisz to zrobić delikatnie.
    Natrzyj miękkim masłem wymieszanym z solą pierś z jednej i z drugiej strony.
    Mój kurczak marynował się przez 1 godz. na blacie w kuchni.
    Całe główki czosnku obierz z łuski i przepołów tak, żeby się nie rozpadły po przecięciu.
    Kurczaka możesz upiec na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ja akurat upiekłam go w naczyniu żaroodpornym.
    Nogi najlepiej związać, a skrzydełka możesz przymocować do kurczaka wykałaczkami, żeby nie odleciały po upieczeniu.
    Resztę jabłek upchaliśmy do środka kury z gałązką rozmarynu i rozsypaliśmy na około w naczyniu żaroodpornym z pocięta gałązką rozmarynu. Ułóż też połówki główek czosnku.
  • Piecz w piekarniku w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.
    U mnie 1,5 godz. wystarczyło na tuszkę ok. 2 kg.
  • Pod koniec pieczenia możesz włączyć na ostatnie 10 min. termoobieg, żeby przyrumienić kurczaka, w zależności od mocy piekarnika, termoobieg może być niepotrzebny. Ja akurat niepotrzebnie włączyłam termoobieg i za bardzo mi się przypiekł, ale w smaku był idealny a piersi mega soczyste i pyszne.
  • Kurczaka możesz marynować całą noc w lodówce, ja akurat marynowałam tylko przez 1 godz. bo nie miałam więcej czasu.
  • Długość pieczenia zależy od wielkości kurczaka jeśli waży 1 kg, piecz go 1 godz. w 180 C, a jeśli waży 2kg  to 2 godz. w tej samej temp.
  • Najlepsze odmiany jabłek do nadziania kurczaka to odmiany kwaśne lub słodko – kwaśne.
  • Rozmaryn możesz zamienić na tymianek.
  • Skład marynaty możesz dostosować wedle własnego gustu.
  • Skrzydełka możesz owinąć folią aluminiową, żeby się nie spiekły za bardzo, bliżej końca pieczenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Świąteczny Kurczak Zagrodowy z jabłkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
19 dni temu

ale apetyczny kurczak

MyśliPotarganej.pl
1 dzień temu

Ale dawno nie jadłam kurczaka pieczonego… Twój wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę