Szarlotka

Słodko Słodka
18 komentarzy

Chodziła już za mną od dłuższego czasu a taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu, jesień pora idealna na wypieki z jabłkami w roli głównej. Uwielbiam zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika, a później po upieczeniu unoszący się po całym domu. Jeśli lubicie ciasta z jabłkami koniecznie wpadnijcie na taki zwykły i prosty jabłecznik jak u babci, przepis sprawdzony i niezawodny. Polecam od razu upiec z podwójnej porcji.

Składniki:

Tortownica 26 cm  

Ciasto Kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka szczypta soli

Prażone jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon do smaku

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl. cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, u mnie taka grubsza kostka.
  • Wrzucić do miski z 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać.
  • Do garnka wrzucić masło, gdy się rozpuści, wrzucić jabłka i wsypać cukier.
  • Smażyć na dużym ogniu, często mieszając aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane, zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem, wrzucić żółtka ze szczyptą soli.
  • Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
  •  Wystygnięty spód posypać bułką tartą, wyłożyć zimne prażone jabłka.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować, wyłożyć pianę na jabłka.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 40-45 min. w temp. 180 C.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.  

W Waszym wykonaniu:

  • Anna Maria wygląda super, dziękuje za apetyczne zdjęcie 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso

Szarlotka idealna na każdą porę roku!

Izaa

to prawda szarlotka zawsze dobra!

Szarlotka to smak jesieni! Koniecznie muszę upiec!

To prawda na jesieni szarlotka jest obowiązkowa 🙂

Iwona

Szarlotka – idealna na jesień 🙂 Zwłaszcza z użyciem własnych jabłek 🙂

Słodko Słodka

O tak z własnymi jabłkami to już w ogóle rewelacja 🙂

Patrycja Reszko

Wspaniała, dawno nie piekłam 🙂

Słodko Słodka

Koniecznie musisz nadrobić 🙂

Beata M.

Pychota 🙂

Słodko Słodka

🙂

Maminek kulinarny

Dawno mnie nie było a tu się dzieje 😁
Wszystko pyszne i wszystko aperyczne. Wczoraj po pracy też upiekłam szarlotkę. Jakoś tak zatęskniliśmy za tym jabłkowo cynamonowym zapachem.
Jeszcze czekają jabłka, które przerobimy na „szarlotkę” do słoików. W zimie jak znalazł 😊
Pozdrawiam cieplutko. Miłego tygodnia!

Słodko Słodka

A dzieje się dzieje Kochana, miałam intensywny wrzesień, dopiero teraz dochodzę do wszystkich komentarzy 😉 obfity w szarlotki, jeszcze nie wszystkie przepisy zdążyłam napisać ha ha. Jesienną porą szarlotka smakuje wyjątkow i ten zapach cynamonu, uwielbiam. Udanego skoku w nowy miesiąc 🙂 Pozdrawiam serdecznie i przesyłam buziole

Kasia

Kocham prawie jak czerwony barszczyk z uszkami 😉

Słodko Słodka

Ja bardzo lubię na jesieni właśnie 🙂

Edyta

Uwielbiam pod kazda postacia. A Twoja jeszcze z beza, super!

Słodko Słodka

Dzięki 🙂 Smaczna taka szarlotka, jesienią smakuje wybornie 🙂