Ciasta takie jak sernik, makowiec czy piernik to nieodłączny element Świąt. Poznaj sprawdzone przepisy na aromatyczne, przepyszne świąteczne wypieki i pamiętaj, że istnieje wiele pomysłów na mniej tradycyjne słodkości!
Cynamon, imbir, kardamon, suszone goździki – aromat wszystkich tych przypraw jednoznacznie przywodzi na myśl świąteczną atmosferę. Nierzadko towarzyszy mu zapach suszonych owoców lub konfitur z jabłek i śliwek. Jak przygotować tradycyjne świąteczne wypieki bez spędzania całego dnia w kuchni? Oto szybkie i proste przepisy dla zapracowanych!
Piernik świąteczny – błyskawiczne ciasto o niezwykłym aromacie
Jednym z ciast typowo świątecznych, dostępnych na stronie wszystkiegoslodkiego.pl/okazje/boze-narodzenie jest piernik. Szybki i łatwy przepis na piernik pozwala przygotować ciasto z tak podstawowych składników jak mąka, cukier, mleko, masło, jajka i ciemne kakao z dodatkiem przyprawy korzennej, miodu, sody oczyszczonej oraz powideł śliwkowych.
Piernik warto polać polewą czekoladową, którą zrobimy z gorzkiej czekolady 71%, masła i orzechów włoskich. Piernik jest niezwykle aromatyczny m.in. dzięki podgrzaniu przyprawy korzennej podczas pieczenia.
Sernik – tradycyjny czy w nowej odsłonie?
Innym tradycyjnym ciastem świątecznym jest sernik. Jak przygotować go w szybki i prosty sposób? Ciekawym pomysłem jest przepis na sernik bezglutenowy. Do tego rodzaju ciasta, bez klasycznego spodu, potrzebujemy zaledwie kilku składników: twarogu sernikowego, jajek, cukru, masła, mąki ziemniaczanej i pasty z wanilii. Sernik można udekorować cukrem pudrem lub polać polewą. Niewątpliwie zaletą ciasta jest to, że jego smakiem mogą cieszyć się osoby na diecie bezglutenowej!
Poza tradycyjnymi sernikami przygotowywanymi i podawanymi w różnorodnych formach – na ciepło, na zimno czy po wiedeńsku, znajdziemy także mniej tradycyjne przepisy. Wśród nich jest np. przepis na przepyszny wegański cynamonowy sernik z nerkowców, sernik z białym makiem oraz niezwykły sernik pistacjowy.
Ciasta na Święta inne niż wszystkie
Oprócz klasycznych wypieków istnieje mnóstwo pomysłów na nietuzinkowe ciasta na Święta. Jednym z nich jest seromakowiec z musem brzoskwiniowym. To niezwykłe ciasto, o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku, niezwykle efektownie prezentuje się na stole. To, co je charakteryzuje to kolorowa warstwowość. Kruchy kakaowy spód pokrywa delikatna masa serowa wypełniona makiem. Górę stanowią soczyste brzoskwinie o intensywnym kolorze. Ciasto z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom sernika i makowca!
U mnie w święta od lat klasyka! Zawsze drożdżowe makowce i keks. Oprócz tego sernik i od paru lat pełne bakalii wypieki włoskie: panforte, pangiallo romane, i pampepato. No i, oczywiście, różne ciastka i pierniki
Dorotko do drożdżowych makowców się przymierzam, bo przyznam się, że nigdy nie robiłam jeszcze sama. Keks piecze zawsze teściowa 🙂 Sernik to u mnie też podstawa, piernik długo dojrzewający, snickers, i różnego rodzaju ciasteczka kruche, z orzechami. Co roku przeważnie coś nowego piekę, ale le sernik, piernik długo dojrzewający i ciacha bez zmian.
Aż trudno mi uwierzyć w to, że już za chwilę święta!! Czas pędzie nieubłaganie!
To prawda, ja też nie wiem kiedy ten rok zleciał, praktycznie większość roku spędziliśmy w domu. Mam tylko nadzieje, że ten Nowy Rok będzie już bardziej normalny jak ten obecny.
Sernik pistacjowy brzmi niezle. Chociaz taki seromakowiec tez jest bardzo smaczny. Oj, juz sama nie wiem 🙂
Ja bym się skusiła na seromakowiec 🙂