6,6K
Jak wykonać przepis na – Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów
W mojej piwnicy zimową porą nie może zabraknąć wiśni w słoikach, wiśnie w syropie są przepyszne. Takie wiśnie idealnie sprawdzają się zimową porą do ciast i deserów, a nawet dań na słodko. Syrop z wiśni po rozcieńczeniu to prawdziwy rarytas. Czym się różnią wiśnie w syropie od kompotu z wiśni? Tylko tym, że dodaje się do nich mało wody, ja dziś nie dałam ani grama wody, ponieważ wiśnie przez noc puściły sporo soku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś wiśni w syropie, koniecznie przetestuj ten prosty przepis, a zimową porą wykorzystasz wiśnie w syropie do ciast, deserów i dań na słodko. Takie słoiczki zimową porą są na wagę złota. Zawsze co roku staram się przygotować chociaż parę słoiczków, w zależności od ceny owoców i oczywiście urodzaju jaki jest w danym roku. W tym roku dostałam pokaźną miskę od sąsiadki i jeszcze zostałam zaproszona na zbiory do znajomych teściów i oczywiście skorzystam z zaproszenia z ogromną przyjemnością, bo nie ma nic lepszego jak swojskie, domowe przetwory!!! Polecam serdecznie ciasto drożdżowe, zimową porą z takimi wiśniami ze słoiczka smakuje wiśmienicie, a przepis na ciasto drożdżowe (klik).
Potrzebne składniki
- 2 kg wiśni wydrylowanych
- 600 g cukru białego
- 100 ml wody
Sposób wykonania
- Wiśnie umyj na cedzaku i wydryluj do większej miski. Zasyp cukrem i zostaw tak na blacie na ok. 24 godz.
- U mnie wiśnie stały tak 12 godz.
- Sok z wiśni zlej do garnka.
- Wiśnie przełóż do wyparzonych i czystych słoików, nie ugniataj wiśni. Maja być gęsto, ale nie upchane.
- Sok w garnku zagotuj, dodaj wodę jeśli widzisz, że puściły za mało soku. Wrzącym sokiem zalej wiśnie w słoikach, następnie szczelnie zakręć słoiki.Pasteryzuj 15 min. od momentu zagotowania się wody, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
- Słoiki wynieś do piwnicy.
- Możesz zasypać cukrem od 500 g do więcej w zależności od gustu i smaku.
- Wody możesz wlać od 100 do 200 ml. Ja akurat nie dolewałam wody, bo wiśnie przez noc puściły sporo soku, więc nie było takiej potrzeby.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam wiśnie w każdej postaci, więc i taka wersja na pewno by mi smakowała 🙂
Też bardzo lubię wiśnie, w ciastach i deserach a rozcieńczony syrop z wiśni to rarytas 🙂
Fajny i bardzo przydatny przepis.
Warto trzasnąć chociaż parę słoiczków na zimę.
Super 🙂 gratuluję cierpliwości, ja niestety nie lubię drylowania wiśni 🙂
Ja też nie lubię drylować, ale już tę parę słoików można się poświęcić 🙂Ja robię co roku tak z 10 słoiczków na zimę.
Uwielbiam wiśnie ! Poproszę o jeden słoiczek 😉😁
Super są takie wiśnie 😋 Poproszę adres 😉😘Ja w ogóle cały tydzień siedzę w zaprawach, wczoraj kolejne 10 kg ogórków upchałam w słoiki, a dziś robię się na bóstwo i ruszam w teren z moimi chłopakami 🙂
A w tym roku mega urodzaj na wiśnie. Trzeba korzystać.
Jest dużo, dostałam jeszcze zaproszenie na działkę do znajomych ha ha także kolejne słoiki przede mną 🙂
Super Polecam z czystym sumieniem Dziękuję za przepis 😁😁
Bardzo mi miło cieszę się, że skorzystałaś, że przepis się przydał 🙂 Dzięki za komentarz, polecam również frużelinę z wiśni, pyszna jest 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Polecam wiśnie z imbirem, są przepyszne. 🙂
O będę musiała zrobić 🙂
Twoje wiśnie w syropie wyglądają doskonale. Wyobrażam sobie ich smak w deserach i ciastach. Dzięki, że podzieliłaś się przepisem. 🙂
U mnie zrobiło się dużo szumu podczas gotowania soku z wiśni. Co z nim zrobić? 😳
Oj tak, wiśnie w słoikach to skarb w zimowe dni! Zawsze mam w piwnicy kilka słoików.
Chętnie wykorzystam przepis. Jestem zainteresowana przetwarzaniem wiśni, u sąsiadki obrodziły i dzieli się z nami (i nie tylko). Podzielę się z nią przetworzonymi i wszyscy będą zadowoleni. Fajnie, że zamieściłaś ten przepis. :))
Uwielbiam desery z wiśniami. 🙂
Jak ja dawno wiśni nie jadłam. Takie ze słoików to rewelacja
Witaj Joanno.
Już raz kiedyś robiłam wiśnie w syropie. Kojarzę jednak, że do gotującego się soku dodawałam korę cynamonu, sok z cytryny i opcjonalnie goździki. Można dodać czy odpuścić?
Super przepis
Nie wiem czy tak powinno być ale cukier się nie rozpuścił został na dole
Wisienki idealna sprawa. Ja zawsze chociaż parę słoiczków muszę mieć na zimę