W mojej piwnicy zimową porą nie może zabraknąć wiśni w słoikach, wiśnie w syropie są przepyszne. Takie wiśnie idealnie sprawdzają się zimową porą do ciast i deserów, a nawet dań na słodko. Syrop z wiśni po rozcieńczeniu to prawdziwy rarytas. Czym się różnią wiśnie w syropie od kompotu z wiśni? Tylko tym, że dodaje się do nich mało wody, ja dziś nie dałam ani grama wody, ponieważ wiśnie przez noc puściły sporo soku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś wiśni w syropie, koniecznie przetestuj ten prosty przepis, a zimową porą wykorzystasz wiśnie w syropie do ciast, deserów i dań na słodko. Takie słoiczki zimową porą są na wagę złota. Zawsze co roku staram się przygotować chociaż parę słoiczków, w zależności od ceny owoców i oczywiście urodzaju jaki jest w danym roku. W tym roku dostałam pokaźną miskę od sąsiadki i jeszcze zostałam zaproszona na zbiory do znajomych teściów i oczywiście skorzystam z zaproszenia z ogromną przyjemnością, bo nie ma nic lepszego jak swojskie, domowe przetwory!!! Polecam serdecznie ciasto drożdżowe, zimową porą z takimi wiśniami ze słoiczka smakuje wiśmienicie, a przepis na ciasto drożdżowe (klik).
Przygotowanie 1 d
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 1 d 15 mins
Ilość porcji 4 słoiczki 500 ml
Jak wykonać przepis na – Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów

Potrzebne składniki
  

  • 2 kg wiśni wydrylowanych
  • 600 g cukru białego
  • 100 ml wody

Sposób wykonania

  • Wiśnie umyj na cedzaku i wydryluj do większej miski. Zasyp cukrem i zostaw tak na blacie na ok. 24 godz.
  • U mnie wiśnie stały tak 12 godz.
  • Sok z wiśni zlej do garnka.
  • Wiśnie przełóż do wyparzonych i czystych słoików, nie ugniataj wiśni. Maja być gęsto, ale nie upchane.
  • Sok w garnku zagotuj, dodaj wodę jeśli widzisz, że puściły za mało soku.
    Wrzącym sokiem zalej wiśnie w słoikach, następnie szczelnie zakręć słoiki.
    Pasteryzuj 15 min. od momentu zagotowania się wody, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
  • Słoiki wynieś do piwnicy.
  • Możesz zasypać cukrem od 500 g do więcej w zależności od gustu i smaku.
  • Wody możesz wlać od 100 do 200 ml. Ja akurat nie dolewałam wody, bo wiśnie przez noc puściły sporo soku, więc nie było takiej potrzeby.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Dudko
4 miesięcy temu

Uwielbiam wiśnie w każdej postaci, więc i taka wersja na pewno by mi smakowała 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Też bardzo lubię wiśnie, w ciastach i deserach a rozcieńczony syrop z wiśni to rarytas 🙂

Wioleta Sadowska
4 miesięcy temu

Fajny i bardzo przydatny przepis.

Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Warto trzasnąć chociaż parę słoiczków na zimę.

Magda
4 miesięcy temu

Super 🙂 gratuluję cierpliwości, ja niestety nie lubię drylowania wiśni 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Magda

Ja też nie lubię drylować, ale już tę parę słoików można się poświęcić 🙂Ja robię co roku tak z 10 słoiczków na zimę.

Monika
4 miesięcy temu

Uwielbiam wiśnie ! Poproszę o jeden słoiczek 😉😁

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Monika

Super są takie wiśnie 😋 Poproszę adres 😉😘Ja w ogóle cały tydzień siedzę w zaprawach, wczoraj kolejne 10 kg ogórków upchałam w słoiki, a dziś robię się na bóstwo i ruszam w teren z moimi chłopakami 🙂

MyśliPotarganej.pl
4 miesięcy temu

A w tym roku mega urodzaj na wiśnie. Trzeba korzystać.