9,2K
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym
Prosta i smaczna zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym, bardzo szybka do zrobienia. Zrobienie takiej zapiekanki nie zajmuje dużo czasu, także to będzie idealny przepis dla zapracowanych. Ja przygotowałam taką zapiekankę dzień wcześniej wieczorem, na lenia, a na drugi dzień tylko odgrzałam i posypałam tartym serem. W sezonie letnim takie obiady z dużą ilością warzyw smakują najlepiej, a jesienią cieszą oko i podniebienie.
Potrzebne składniki
- 700 g mięsa mielonego
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 2 łyżki majeranku
- ulubiona przyprawa do mielonego, do smaku
- ½ startej cebuli
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- ulubiona przyprawa do ziemniaków
- 500 g cukinii
- 500 g pomidorów
Dodatkowo
- 200 g śmietany kwaśnej 18 %
- 1 łyżka ketchupu pikantnego - lub jaki masz pod ręką
- 5 łyżek wody
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- 100 g tartego żółtego sera
- koperek do posypania zapiekanki
Sposób wykonania
- Do miski wrzuć mięsko mielone, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony, majeranek, oraz ulubioną przyprawę do mielonego, zetrzyj na tarce cebulę, całość wyrób ręką na jednolitą masę. Z mięsa uformuj małe klopsiki Ø 5 cm, układaj je na talerzu. Żeby łatwiej uformować klopsiki, nawilżaj dłonie pod bieżącym strumieniem wody.Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, skrop olejem i posyp ulubioną przyprawą do ziemniaków.Cukinie umyj i odetnij końce, następnie pokrój na plastry takiej samej mniej więcej grubości jak ziemniaki.Pomidory umyj i pokrój w plasterki, wytnij ze środka zielone łyko.
- Warzywa przekładaj z mięsem i układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem na przemian.
- Śmietanę, ketchup, wodę, sól i pieprz do smaku wymieszaj razem w małej miseczce najlepiej trzepaczką rózgową, następnie zalej zapiekankę po całości.
- Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C na ok 1 godz. do miękkości.Ok. 15 min. przed końcem pieczenia posyp tartym serem i zapiecz do zarumienienia się sera.Przed podaniem posypać koperkiem, podawać na ciepło.Smacznego!!!
- W zależności od grubości warzyw możesz doliczyć plus minus 15 min. do czasu pieczenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Ale pięknie wygląda ta zapiekanka! Na jesień tego typu dania są najlepsze 🙂
Ja ostatnio cały czas w biegu, zaczęła się szkoła i tak o… 🙂 Zapiekanka bardzo smaczna o każdej porze roku jest.
Jaka dobra zapiekanka. Mniam, mniam.
Prosta, szybka i smaczna 🙂
Pysznie i obłędnie kolorowo! Fajny pomysł z użyciem mielonego mięska.
Dziękuje ślicznie 🙂
Wow! Super wygląda i z pewnością bomba smakuje!
Dziękuje, moment i było po zapiekance 🙂
Mojemu Karolowi przypadnie do gustu. Zrobię taką na obiad
Polecam Kasiu, szybka i bez problemu, moment obiad 🙂
Świetna ta zapiekanka, już same kolory do mnie przemawiają🙂
Ja też zawsze jem oczami w pierwszej kolejności, lubię kolorowe dania 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki. Proste i pyszne.
Dziękuje ślicznie 🙂
Czas pieczenia zdecydowanie za krótki, po 1,5 godziny ziemniaki nadal są twardawe a były pokrojone naprawdę cieniutko. Wszystko podeszło wodą i w sumie zamiast zapiekanki mam gotowane mięso z warzywami 🙁
Piekarnik piekarnikowi nie równy u mnie taka zapiekanka piecze się ok. 1 godz. co zresztą widać na załączonym obrazku i nic nie pływa.
Cudnie wygląda! Uwielbiam takie „kolorowe obiady” 🙂
Dzięki, w okresie letnim takie obiadki to jak znalazł, również bardzo lubimy :-)Pozdrawiam serdecznie 🙂
doskonały obiad, bardzo sycący:)
Dzięki, smaczny i kolorowy 🙂 Pozdrawiam
Właśnie szukałam czegoś z cukinią. Takiej zapiekanki nie robiłam jeszcze.
O widzisz to idealnie trafiłaś 🙂 Coś innego, u nas bardzo lubimy cukinię.
Ziemniaczanej zapiekanki nie robiłam. Ta prezentuje się ładnie i smacznie.
Świetny pomysł na obiad. Jeszcze takiej zapiekanki nie robiłam
Nigdy nie robiłam. Na pewno spróbuję ją zrobić na obiad
Coś innego, polecam, u nas super to danie się sprawdziło i wszystkim smakowało 🙂
No, niestety. U mnie także 1,5 godziny w piekarniku, a ziemniaki twarde, a wody po brzegi. W sumie piekłam ponad 2 godziny (z przerwami, bo wyciągałam i próbowałam), tak, że ser zdążył się już przypalić, a wodę wylewałam kilka razy. Szkoda, że Autorka nie napisała, czy piekarnik miał być z włączonym termoobiegiem czy nie – ja piekłam trochę tak, trochę tak. W sumie jak już się zrobiła, to była bardzo smaczna. Ale przyznam, że nie zdarzyło mi się wcześniej, że opis wykonania tak bardzo różnił się od faktycznego czasu w moim piekarniku.
To już też zależy od rodzaju ziemniaka, ja robię zawsze bez termoobiegu.
Właśnie mam w domu cukinię i zastanawiałam się, co można z niej przyrządzić, a tu taka pyszna propozycja 🙂
Lubię takie zapiekanki. Chętnie wypróbuję przepis.
Przepis wygląda obłędnie. Zapisuje i spróbuje się z nim zmierzyć w wolnym czasie!