Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym

Słodko Słodka
31 komentarzy
Prosta i smaczna zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym, bardzo szybka do zrobienia. Zrobienie takiej zapiekanki nie zajmuje dużo czasu, także to będzie idealny przepis dla zapracowanych. Ja przygotowałam taką zapiekankę dzień wcześniej wieczorem, na lenia, a na drugi dzień tylko odgrzałam i posypałam tartym serem. W sezonie letnim takie obiady z dużą ilością warzyw smakują najlepiej, a jesienią cieszą oko i podniebienie.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 1 naczynie żaroodporne
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym

Potrzebne składniki
  

  • 700 g mięsa mielonego
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego, do smaku
  • ½ startej cebuli
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • ulubiona przyprawa do ziemniaków
  • 500 g cukinii
  • 500 g pomidorów

Dodatkowo

  • 200 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego - lub jaki masz pod ręką
  • 5 łyżek wody
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • koperek do posypania zapiekanki

Sposób wykonania

  • Do miski wrzuć mięsko mielone, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony, majeranek, oraz ulubioną przyprawę do mielonego, zetrzyj na tarce cebulę, całość wyrób ręką na jednolitą masę.
    Z mięsa uformuj małe klopsiki Ø 5 cm, układaj je na talerzu. Żeby łatwiej uformować klopsiki, nawilżaj dłonie pod bieżącym strumieniem wody.
    Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, skrop olejem i posyp ulubioną przyprawą do ziemniaków.
    Cukinie umyj i odetnij końce, następnie pokrój na plastry takiej samej mniej więcej grubości jak ziemniaki.
    Pomidory umyj i pokrój w plasterki, wytnij ze środka zielone łyko.
  • Warzywa przekładaj z mięsem i układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem na przemian.
  • Śmietanę, ketchup, wodę, sól i pieprz do smaku wymieszaj razem w małej miseczce najlepiej trzepaczką rózgową, następnie zalej zapiekankę po całości.
  • Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C na ok 1 godz. do miękkości.
    Ok. 15 min. przed końcem pieczenia posyp tartym serem i zapiecz do zarumienienia się sera.
    Przed podaniem posypać koperkiem, podawać na ciepło.
    Smacznego!!!
  • W zależności od grubości warzyw możesz doliczyć plus minus 15 min. do czasu pieczenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
31 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Ale pięknie wygląda ta zapiekanka! Na jesień tego typu dania są najlepsze 🙂

Słodko Słodka

Ja ostatnio cały czas w biegu, zaczęła się szkoła i tak o… 🙂 Zapiekanka bardzo smaczna o każdej porze roku jest.

Wioleta Sadowska

Jaka dobra zapiekanka. Mniam, mniam.

Pichceniomania

Pysznie i obłędnie kolorowo! Fajny pomysł z użyciem mielonego mięska.

Monika

Wow! Super wygląda i z pewnością bomba smakuje!

Kasia

Mojemu Karolowi przypadnie do gustu. Zrobię taką na obiad

Zośka

Świetna ta zapiekanka, już same kolory do mnie przemawiają🙂

Słodkie okruszki

Uwielbiam takie zapiekanki. Proste i pyszne.

Olga

Czas pieczenia zdecydowanie za krótki, po 1,5 godziny ziemniaki nadal są twardawe a były pokrojone naprawdę cieniutko. Wszystko podeszło wodą i w sumie zamiast zapiekanki mam gotowane mięso z warzywami 🙁

Lamotek.pl

Cudnie wygląda! Uwielbiam takie „kolorowe obiady” 🙂

Monika

doskonały obiad, bardzo sycący:)

Wiktoria

Właśnie szukałam czegoś z cukinią. Takiej zapiekanki nie robiłam jeszcze.

Jola

Ziemniaczanej zapiekanki nie robiłam. Ta prezentuje się ładnie i smacznie.

Asia

Świetny pomysł na obiad. Jeszcze takiej zapiekanki nie robiłam

Kinga

Nigdy nie robiłam. Na pewno spróbuję ją zrobić na obiad

Halina

No, niestety. U mnie także 1,5 godziny w piekarniku, a ziemniaki twarde, a wody po brzegi. W sumie piekłam ponad 2 godziny (z przerwami, bo wyciągałam i próbowałam), tak, że ser zdążył się już przypalić, a wodę wylewałam kilka razy. Szkoda, że Autorka nie napisała, czy piekarnik miał być z włączonym termoobiegiem czy nie – ja piekłam trochę tak, trochę tak. W sumie jak już się zrobiła, to była bardzo smaczna. Ale przyznam, że nie zdarzyło mi się wcześniej, że opis wykonania tak bardzo różnił się od faktycznego czasu w moim piekarniku.

Mirka Dudko

Właśnie mam w domu cukinię i zastanawiałam się, co można z niej przyrządzić, a tu taka pyszna propozycja 🙂

Marta

Lubię takie zapiekanki. Chętnie wypróbuję przepis.

Julia

Przepis wygląda obłędnie. Zapisuje i spróbuje się z nim zmierzyć w wolnym czasie!