Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne. Szczególnie na jesieni i zimą smakują wybornie.
Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
ok.1 kg kapusty kiszonej
 1 marchew
2 cebule
3 ząbki czosnku



2 liście laurowe



3 kulki ziela angielskiego

 

sól,pieprz, majeranek,oraz ulubione przyprawy do żeberek

 

olej
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Natrzeć
solą, pieprzem,majerankiem oraz ulubionymi przyprawami do
smaku,przykryć folią spożywczą (odstawić najlepiej na noc do lodówki).

Kiszoną
kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić
do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do
kapusty,całość zalać wodą,

wrzucić listki i ziele,gotować ok.30-40 min.
 Żeberka
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z obu
stron,ściągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu. 

Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce i czosnek obrany i posiekany w plasterki.
Podsmażać do zeszklenia się cebuli i przełożyć do żeberek.
Na patelnie wrzucić odcedzoną kapustę,chwilę podsmażyć,następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć cienką warstwę kapusty.

 

Na kapuście ułożyć warstwę żeberek z cebulą.

Żeberka przykryć warstwą kapusty i
zapiekać pod przykryciem w 180 C przez około 1 godzinę.
Podawać z ziemniakami,smaczny i syty obiad.
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Notatnik kulinarny Joanny 55

Żeberka idealnie pasują do kapusty,już sobie wyobrażam ten smak

Izaa
2 lat temu

kiedyś podobnymi mnie siostra poczęstowała i bardzo mi smakowały; także muszę zrobic

Magda
2 lat temu

Zdecydowanie to danie dla mojego męża, uwielbia żeberka 🙂

Kulinarna Maniusia
2 lat temu

Ale mi narobiłaś smaku. Uwielbiam 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Takie obiadki to ja rozumiem ;-D

Szpileczkiibabeczki.blogspot.com

Smakowite danie 😉

Di bloguje
2 lat temu

Jestem na TAK na taki obiadek 🙂

Izabela S.
2 lat temu

Wspaniały obiadek 🙂

Izabela S.
2 lat temu

Wspaniały obiadek 🙂

Pieprzyć z fantazją

i takie żarełko bardzo lubię! pysznie!