Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną

Słodko Słodka
10 komentarzy
Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne. Szczególnie na jesieni i zimą smakują wybornie.
Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
ok.1 kg kapusty kiszonej
 1 marchew
2 cebule
3 ząbki czosnku



2 liście laurowe



3 kulki ziela angielskiego

 

sól,pieprz, majeranek,oraz ulubione przyprawy do żeberek

 

olej
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Natrzeć
solą, pieprzem,majerankiem oraz ulubionymi przyprawami do
smaku,przykryć folią spożywczą (odstawić najlepiej na noc do lodówki).

Kiszoną
kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić
do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do
kapusty,całość zalać wodą,

wrzucić listki i ziele,gotować ok.30-40 min.
 Żeberka
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z obu
stron,ściągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu. 

Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce i czosnek obrany i posiekany w plasterki.
Podsmażać do zeszklenia się cebuli i przełożyć do żeberek.
Na patelnie wrzucić odcedzoną kapustę,chwilę podsmażyć,następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć cienką warstwę kapusty.

 

Na kapuście ułożyć warstwę żeberek z cebulą.

Żeberka przykryć warstwą kapusty i
zapiekać pod przykryciem w 180 C przez około 1 godzinę.
Podawać z ziemniakami,smaczny i syty obiad.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Żeberka idealnie pasują do kapusty,już sobie wyobrażam ten smak

Izaa

kiedyś podobnymi mnie siostra poczęstowała i bardzo mi smakowały; także muszę zrobic

Magda

Zdecydowanie to danie dla mojego męża, uwielbia żeberka 🙂

Kulinarna Maniusia

Ale mi narobiłaś smaku. Uwielbiam 🙂

Takie obiadki to ja rozumiem ;-D

Smakowite danie 😉

Di bloguje

Jestem na TAK na taki obiadek 🙂

Izabela S.

Wspaniały obiadek 🙂

Izabela S.

Wspaniały obiadek 🙂

i takie żarełko bardzo lubię! pysznie!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies