Prosta , smaczna, sycąca zupa z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Zupa cygańska to w zasadzie zupa na każdą kieszeń, składniki nie są drogie, u mnie czasem gotuje taką zupę z resztek kiełbasy zalegających w lodówce. Jest to oszczędna zupa z tego co się nawinie, przynajmniej w mojej wersji. Często wspominam, że u mnie w domu raczej mało zup gotuje, chłopaki mają długie zęby, ale zupa cygańska akurat przypadła im do gustu, więc mam przyzwolenie i raz na jakiś czas gotuje taką zupę tym bardziej, że szybko się ją robi. Idealna zupa w okresie jesienno – zimowym, potrafi rozgrzać. U nas podaje zawsze ze sznytką domowego chleba, lub bułeczką w wersji dla najmłodszego w rodzinie.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Zupa cygańska

Potrzebne składniki
  

  • 2 laski kiełbasy - długie laski
  • 350 g wędzonego boczku
  • resztki kiełbasy z lodówki - opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szt. dużej papryki czerwonej
  • 1 marchewka - duża
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 750 ml passaty pomidorowej - opcjonalnie puszka pomidorów w zalewie
  • sól i pieprz - do smaku
  • ostra papryka - do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku - opcjonalnie
  • 200 g śmietany do zup 18 %
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania

  • Wstaw garnek z wodą ok. 1,5 litra plus passata pomidorowa, jeśli masz możesz też wrzucić puszkę pomidorów w zalewie, jeśli mam to kroje je drobno a jeśli nie mam akurat w domu to pomijam ten krok i zagotowuje tylko samą wodę z passatą pomidorową.
    Dodaj listki laurowe i ziele, oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
  • Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na patelni z olejem, następnie dodaj pokrojoną w plasterki lub w półplasterki kiełbasę, możesz też dodać zalegające w lodówce resztki kiełbasy.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie dodaj do rumianego boczku i kiełbaski.
    Wrzuć również pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, podsmaż jeszcze chwilę mieszając, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po minucie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się wodą i passatą.
    Gotuj na średnim ogniu.
  • Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki, umyte dodaj do zupy.
    Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką odrobinę, możesz też dać majeranek.
  • Zdejmij z palnika i dodaj śmietanę ( ja zawsze wlewam sobie do miseczki łyżkę wazową samej zupy i wtedy dodaje śmietanę, mieszam trzepaczką rózgową i całość przelewam do zupy).
  • Zupę możesz podawać z chlebem lub bułeczką posypaną natką pietruszki.
  • Zupę cygańską możesz również przygotować w wersji mięsnej, u mnie to już wtedy bardziej zupa gulaszowa, a na zupę gulaszową znajdziesz przepis tu => (klik).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa cygańska wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko
1 miesiąc temu

Świetna ta zupa, dla moich facetów idealna

Wioleta Sadowska
1 miesiąc temu

Mój mąż bardzo lubi takie zupki. Zajada się nimi.

Edyta
1 miesiąc temu

Jaka aromatyczna zupka, piekne kolory!

Magda
1 miesiąc temu

Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowała, pięknie też wygląda 🙂

iza
1 miesiąc temu

idealna na tą porę roku

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  iza

Smaczna i rozgrzewająca 🙂

Iwona
1 miesiąc temu

Taką zupę to nawet mój tata by zjadł 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Iwona

U mnie chłopaki to mają długie zęby na zupy 😁ale tą jedli 🙂