Zupa cygańska

Słodko Słodka
12 komentarzy
Prosta , smaczna, sycąca zupa z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Zupa cygańska to w zasadzie zupa na każdą kieszeń, składniki nie są drogie, u mnie czasem gotuje taką zupę z resztek kiełbasy zalegających w lodówce. Jest to oszczędna zupa z tego co się nawinie, przynajmniej w mojej wersji. Często wspominam, że u mnie w domu raczej mało zup gotuje, chłopaki mają długie zęby, ale zupa cygańska akurat przypadła im do gustu, więc mam przyzwolenie i raz na jakiś czas gotuje taką zupę tym bardziej, że szybko się ją robi. Idealna zupa w okresie jesienno – zimowym, potrafi rozgrzać. U nas podaje zawsze ze sznytką domowego chleba, lub bułeczką w wersji dla najmłodszego w rodzinie.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Zupa cygańska

Potrzebne składniki
  

  • 2 laski kiełbasy - długie laski
  • 350 g wędzonego boczku
  • resztki kiełbasy z lodówki - opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szt. dużej papryki czerwonej
  • 1 marchewka - duża
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 750 ml passaty pomidorowej - opcjonalnie puszka pomidorów w zalewie
  • sól i pieprz - do smaku
  • ostra papryka - do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku - opcjonalnie
  • 200 g śmietany do zup 18 %
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania

  • Wstaw garnek z wodą ok. 1,5 litra plus passata pomidorowa, jeśli masz możesz też wrzucić puszkę pomidorów w zalewie, jeśli mam to kroje je drobno a jeśli nie mam akurat w domu to pomijam ten krok i zagotowuje tylko samą wodę z passatą pomidorową.
    Dodaj listki laurowe i ziele, oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
  • Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na patelni z olejem, następnie dodaj pokrojoną w plasterki lub w półplasterki kiełbasę, możesz też dodać zalegające w lodówce resztki kiełbasy.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie dodaj do rumianego boczku i kiełbaski.
    Wrzuć również pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, podsmaż jeszcze chwilę mieszając, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po minucie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się wodą i passatą.
    Gotuj na średnim ogniu.
  • Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki, umyte dodaj do zupy.
    Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką odrobinę, możesz też dać majeranek.
  • Zdejmij z palnika i dodaj śmietanę ( ja zawsze wlewam sobie do miseczki łyżkę wazową samej zupy i wtedy dodaje śmietanę, mieszam trzepaczką rózgową i całość przelewam do zupy).
  • Zupę możesz podawać z chlebem lub bułeczką posypaną natką pietruszki.
  • Zupę cygańską możesz również przygotować w wersji mięsnej, u mnie to już wtedy bardziej zupa gulaszowa, a na zupę gulaszową znajdziesz przepis tu => (klik).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa cygańska wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Świetna ta zupa, dla moich facetów idealna

Wioleta Sadowska

Mój mąż bardzo lubi takie zupki. Zajada się nimi.

Edyta

Jaka aromatyczna zupka, piekne kolory!

Magda

Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowała, pięknie też wygląda 🙂

iza

idealna na tą porę roku

Słodko Słodka

Smaczna i rozgrzewająca 🙂

Iwona

Taką zupę to nawet mój tata by zjadł 🙂

Słodko Słodka

U mnie chłopaki to mają długie zęby na zupy 😁ale tą jedli 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies