Prosta , smaczna, sycąca zupa z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Zupa cygańska to w zasadzie zupa na każdą kieszeń, składniki nie są drogie, u mnie czasem gotuje taką zupę z resztek kiełbasy zalegających w lodówce. Jest to oszczędna zupa z tego co się nawinie, przynajmniej w mojej wersji. Często wspominam, że u mnie w domu raczej mało zup gotuje, chłopaki mają długie zęby, ale zupa cygańska akurat przypadła im do gustu, więc mam przyzwolenie i raz na jakiś czas gotuje taką zupę tym bardziej, że szybko się ją robi. Idealna zupa w okresie jesienno – zimowym, potrafi rozgrzać. U nas podaje zawsze ze sznytką domowego chleba, lub bułeczką w wersji dla najmłodszego w rodzinie.
Potrzebne składniki
- 2 laski kiełbasy - długie laski
- 350 g wędzonego boczku
- resztki kiełbasy z lodówki - opcjonalnie
- 2 łyżki oleju
- 2 szt. dużej papryki czerwonej
- 1 marchewka - duża
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 750 ml passaty pomidorowej - opcjonalnie puszka pomidorów w zalewie
- sól i pieprz - do smaku
- ostra papryka - do smaku
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku - opcjonalnie
- 200 g śmietany do zup 18 %
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania
- Wstaw garnek z wodą ok. 1,5 litra plus passata pomidorowa, jeśli masz możesz też wrzucić puszkę pomidorów w zalewie, jeśli mam to kroje je drobno a jeśli nie mam akurat w domu to pomijam ten krok i zagotowuje tylko samą wodę z passatą pomidorową.Dodaj listki laurowe i ziele, oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
- Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na patelni z olejem, następnie dodaj pokrojoną w plasterki lub w półplasterki kiełbasę, możesz też dodać zalegające w lodówce resztki kiełbasy.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie dodaj do rumianego boczku i kiełbaski.Wrzuć również pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, podsmaż jeszcze chwilę mieszając, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po minucie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się wodą i passatą. Gotuj na średnim ogniu.
- Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki, umyte dodaj do zupy.Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką odrobinę, możesz też dać majeranek.
- Zdejmij z palnika i dodaj śmietanę ( ja zawsze wlewam sobie do miseczki łyżkę wazową samej zupy i wtedy dodaje śmietanę, mieszam trzepaczką rózgową i całość przelewam do zupy).
- Zupę możesz podawać z chlebem lub bułeczką posypaną natką pietruszki.
- Zupę cygańską możesz również przygotować w wersji mięsnej, u mnie to już wtedy bardziej zupa gulaszowa, a na zupę gulaszową znajdziesz przepis tu => (klik).
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa cygańska wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Świetna ta zupa, dla moich facetów idealna
O widzisz to fajnych masz tych facetów, moi to raczej mają długie zęby na zupy 🙂
Mój mąż bardzo lubi takie zupki. Zajada się nimi.
To masz fajnego męża, mój ma długie zęby na zupy niestety 😉
Jaka aromatyczna zupka, piekne kolory!
Dziękuje, to taka zupka trochę resztkowa 😉
Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowała, pięknie też wygląda 🙂
U mnie chłopaki mają długie zęby na zupy, ale ta im smakowała akurat 🙂
idealna na tą porę roku
Smaczna i rozgrzewająca 🙂
Taką zupę to nawet mój tata by zjadł 🙂
U mnie chłopaki to mają długie zęby na zupy 😁ale tą jedli 🙂