791
Przyszły w końcu długo wyczekiwane upały, a więc i menu pojawiło się lżejsze. Zupa krem z brokułów jest pyszna podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym, oraz prażonym słonecznikiem.
Składniki:
1 średni świeży brokuł
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
2 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
sól i pieprz do smaku
kmin rzymski do smaku
Dodatkowo:
śmietana 18 %
grzanki lub słomka ptysiowa
ziarna słonecznika
natka pietruszki do dekoracji
ziarna słonecznika
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka.
Warzywa obrałam,umyłam i starłam na grubych oczkach tarki,a ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy.
Czosnek po obraniu przecisnęłam przez praskę.
Brokuł wrzuciłam na chwilę do zimnej wody,wodę odlałam,następnie podzieliłam na mniejsze różyczki.
Na łyżce oleju zeszkliłam marchew,pietruszkę i seler,na koniec wrzuciłam czosnek i po ok.2 min.całość przełożyłam do garnka z gotującym się bulionem.
Wrzuciłam brokuł i ziemniaki,
dodać kmin,dosłownie na czubku łyżeczki,żeby nie zepsuć smaku,całość gotowałam 20 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po przestygnięciu zupę zblendować.
Podawać z kleksem śmietany,grzankami posypane ziarnami słonecznika.
Pięknie przyzdobiona ;-D
Uwielbiam taką ☺
wygląda apetycznie, ja jakoś jeszcze nie robiłam takiej zupy
Chętnie bym spróbowała 😀
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Fajna zupka. Ciekawe, czy Karol by ją jadł. On nie cierpi warzyw na”br…” 😉
Powiem Ci, że moje chłopaki też mają długie zęby na brokuły 😉 zjeść zjedli, ale ani jeden, ani drugi nie pałał entuzjazmem he he