3,4K
Ta zupa bardzo przypadła mojej rodzinie do gustu, szybka w przygotowaniu, pożywna, pyszna i rozgrzewająca. Polecam podawać z grzankami, bagietką lub domowym pieczywem, u mnie niestety ta opcja dla chłopaków nigdy się nie sprawdza i muszę gotować zawsze osobno ziemniaki, na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- ulubiona przyprawa do mielonego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 lub więcej duży por biała część
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 serki topione śmietankowe po 100 g
- 3/4 szkl. śmietanki 30 %
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka koperku
- olej i masło do podsmażenia
Przygotowanie:
- Mięso mielone przyprawić wedle uznania, podsmażyć na niedużej ilości oleju z obraną i posiekaną w kosteczkę cebulą, gdy mięso straci kolor surowizny przełożyć do garnka.
- Na tej samej patelni na maśle zeszklić pokrojony w cienkie paseczki por i obraną i startą marchewkę w słupki, podlać pół szkl. bulionu i dusić chwilę pod przykryciem ok. 10 min.
- Przełożyć do garnka z mięsem, zalać resztą bulionu i gotować na małym ogniu 15-20 min.
- Z zupy odjąć szkl.wywaru i wlać do miseczki, wrzucić serki topione, zmiksować tak, aby nie było grudek, wlać śmietankę, całość przelać do zupy, dokładnie wymieszać i zupa gotowa, można również zagęścić łyżką mąki.
- Gotową zupę na talerzu posypać posiekanym koperkiem.
- Podawać z grzankami lub jak u mnie z osobno ugotowanymi ziemniakami 😉
Bardzo mnie zaciekawiła ta zupka! nigdy nie jadłam zupy z mięsem mielonym. Zrobię w tym tygodniu 🙂
Pyszna jest, tylko u mnie wiesz na bogato z ziemniakami 😉 a smaczna będzie podana np. z grzanką czosnkową.
A jakby podać z młodymi ziemniaczkami? Hmmm… Mniami😍
Z młodymi ziemniaczkami to poezja 🙂
Fajna zupa, podobają mi się składniki 🙂
Bardzo smaczna 🙂
Tym razem to ja u ciebie dostałam ślinotoku. Uwielbiam zupy w każdej postaci. Zapisuję, myślę, że moje potworki mogą być zainteresowane.
U nas zupy to tak średnio, najlepiej na słodko 😉 he he , ale ta zupa wszystkim przypadła do gustu 🙂
Bardzo lubię takie zupy.
🙂
Super, składniki tej zupy idealne.
Takie lubię.
Pory nadają taki zapach i smak, że ech….koperek, mięsko mielone.
Oj jak się rozmarzyłam.
Zapachniało mi na blogu 🙂
U nas z zupami to różnie bywa, chłopaki wolą konkrety, ale zupa z mielonym to wyjścia nie mieli 😉