Ogórki w Zalewie Ketchupowej na Zimę.

 Przepis ten dostałam w zeszłym roku od babci razem ze słoiczkiem na posmakowanie,a w tym roku postanowiłam zrobić swoją porcję 🙂 

Składniki:
8 słoików 500 ml
3 kg ogórków
2 łyżki soli
ok.pół kg cebuli
Zalewa:

ketchup pikantny (480 g)
4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego
2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego
1 szkl.oleju
1 szkl.octu
2 szkl.cukru

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na mandolinie,można również pokroić w grubsze plasterki,cebulę obrać i pokroić w drobne piórka,wrzucić do ogórków wymieszać,zasypać solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać,odstawić na 2 godz.żeby puściły sok,po tym czasie odlać sok,i nałożyć ogórki z cebulą do wyparzonych słoików.
Wszystkie składniki zalewy zagotować mieszając,zalewa będzie dość gęsta,zalać słoiki z ogórkami gorącą zalewą,ranty słoików wytrzeć ściereczką,mocno zakręcić.
Pasteryzować ok.15 min.od momentu zagotowania się wody w garnku,następnie wyjąć słoiki na ręcznik,odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Zimne wynieść do piwnicy.

 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
natalia20041989
11 miesięcy temu

Świetny pomysł ☺

Patrycja
11 miesięcy temu

Dla mnie pychota!

Unknown
11 miesięcy temu

Bardzo pyszne, polecam. 😃

Izaa
11 miesięcy temu

fajna propozycja

bryssska-Katarzyna Młynarczyk
11 miesięcy temu

Świetne ;-D

Unknown
10 miesięcy temu

Zrobię pierwszy raz i posmakuje