Chrupiące ogórki w zalewie pomidorowej

Robicie zaprawy na zimę, czy raczej nie macie czasu? Ja co roku robię zaprawy, fajnie jest iść w zimę do piwnicy i przynieść słoik smacznych ogórków. Żeby zachęcić mojego małego smyka do ich konsumpcji pocięłam ogórki nożykiem do frytek, takie karbowane znacznie lepiej mu smakują, bo i lepiej wyglądają na talerzu w towarzystwie mięsa i dodatków. Powoli zaczynam sezon ogórkowy, będzie parę nowości, ale i nie zabraknie starych sprawdzonych propozycji. Polecam również mój sprawdzony przepis na ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.

Składniki:

7 słoików 500 ml

  • 2,2 kg ogórków gruntowych

Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml octu spirytusowego
  • parasole kopru
  • 12-16 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-7 ząbków czosnku
  • opcjonalnie liście porzeczki

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyć i moczyć w czystej, zimnej wodzie 6 – 8 godz.
  • Przygotować zalewę, do wody dodać sól, cukier i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, gdy sól i cukier się rozpuszczą, wlać ocet i pozostawić do wystygnięcia.
  • Słoiki, nakrętki wymyć i wyparzyć.
  • Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru z parasolem, opcjonalnie liść porzeczki, 3 – 4 ziela angielskie i ząbek czosnku – cały lub przeciśnięty przez praskę.
  • Ogórki pociąć nożykiem do frytek, jeden ogórek na 4 długie kawałki, układać w słoikach ściśle, jeden przy drugim.
  • Zalać letnią zalewą tak, aby ogórki były przykryte. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
  • Pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem.Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Wosinski
1 miesiąc temu

Takie pyszności to ja rozumiem. Nie kładę nic na zimę od x czasu. Brak czasu niestety

Konrad
1 miesiąc temu

Bardzo ciekawy pomysł. Chętnie kiedyś spróbuję 🙂

napiecyku
1 miesiąc temu

Wyylądają pysznie, chętnie spróbuję 🙂

Małgorzata
30 dni temu

Dzięki za przepis, to coś dla mnie.

Grażyna
Grażyna
28 dni temu

Czy pokrojone ogórki aż 15 min pasteryzować? Ja 3-4 min.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  Grażyna

Tak jak w przepisie.

Katarzyna
30 dni temu

Takich ogórków jeszcze nie robiłam :)super pomysł z tym nożem do frytek. Wiadomo, że w dużej mierze jemy jednak oczami 🙂

Di bloguje
30 dni temu

W moim domu szybko by zniknęły <3

iza
29 dni temu

i kolejny fajny przepis, co roku robię te z curry ale też parę słoików jakich nowości więc chętnie się na nie skuszę

Beata M.
29 dni temu

Ogóreczki pierwsza klasa 🙂

Iza
Iza
26 dni temu

Moje właśnie się pasteryzują ale w zmywarce ;D najprostszy sposób dla tych co tak jak ja są początkujący 😉

Edyta
Edyta
26 dni temu
Reply to  Iza

Jak pani pasteryzuje w zmywarce? Bo czytałam że w 75° ale nigdzie nie widziałam żeby było napisane ile czasu, bo przecież nie w każdej zmywarce jest tak samo.

MICHAŁ
MICHAŁ
3 dni temu

Po jakim czasie moge juz je spozyc