Takie bułeczki przygotowałam na kolacje dla mojego małego smyka, wyszły idealne, delikatne i mega smaczne. Fajnie prezentują się na talerzu i możecie mi wierzyć na słowo, znikają bardzo szybko. Myślę, że to idealne połączenie, ciasto drożdżowe z puree z dyni i prażone jabłka… z cynamonem. Patrząc na obecną sytuacje raczej w tym roku nie pobiegamy po parku, więc chociaż na talerzu w ten sposób próbuje przemycić trochę jesieni. Jeśli lubicie jesienne wypieki tak jak ja koniecznie wpadnijcie na Jesienne bułeczki dyniowe.
Składniki:
10 szt.
Ciasto:
- 450-500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 200 g puree z dyni
- 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 40 ml ciepłej wody
- 80 g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier do smaku – dałam 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
- Do śmietany wlać ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać, następnie wkruszyć drożdże, jeszcze raz wymieszać i zasypać łyżką mąki. Odstawić na 10 – 15 min.
- Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajko, puree z dyni najlepiej, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać ekstrakt z wanilii i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, w trakcie wyrabiania wlać roztopione letnie masło. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, u mnie taka grubsza kostka. Wrzucić do miski z 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać, następnie przełożyć na patelnie, dodać cukier. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane, zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek uformować w kuleczkę, przykryć folią spożywczą i zostawić na 10 min. Po tym czasie z każdej kuleczki formujesz listek, a wygląda to tak.
- Bierzesz uformowaną kulkę i rozciągasz delikatnie ciasto tworząc prostokąt, nakładasz 2 łyżki nadzienia, zlepiasz jak pieróg, rozpłaszczasz dłonią, następnie składasz na pół i układasz na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy uformujesz wszystkie kuleczki w ten sposób, nacinasz boki ciasta z obu stron nożyczkami tworząc listki. Przykryć powstałe listki folią spożywczą i odstawić na 15 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temp. 180 C przez 15 min. do zarumienienia.
W Waszym wykonaniu:
- Wspaniałe zdjęcie i wykonanie wg asia_od_kuchni_strony z instagrama, dziękuje 🙂
Wyglądają genialnie i smakowicie zresztą też. Fajny pomysł na imprezkę halloweenową, albo po prostu halloweenowy wieczorek 🙂
Mój synek był nimi zachwycony 🙂
Bułeczki są prześliczne i jestem pewna, że smakują pysznie. Dynię uwielbiam pod każdą postacią 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂
Ja od niedawna zaprzyjaźniam się z dynią 😉 Pozdrawiam Kochana
Wyglądają słodko, cudnie.
Pachną, aż czuję.
Zawsze miałam pociąg do drożdżowego ciasta.
Składniki super i wyglądają ślicznie.
Cudowne jesienne wypieki.
Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam drożdżowe wypieki 🙂
Dynia rządzi! Urocze bułeczki, jesienne i sezonowe.
Jesienne klimaty 😉
Cudne te bułeczki 🙂
Dziękuje 🙂
Wygląda cudnie, ale w życiu by mi to nie wyszło. W zasadzie to co robię JEST zjadliwe a nawet bywa smaczne, ale takiego cudnego kształtu nie wyczaruję. W życiu! Nie chcę ci pokazywać tego jak wyglądają moje zrobione przed chwilą racuchy… Nie zniosłabyś widoku!
Nie przesadzaj, tak Ci się tylko wydaje. Najważniejsze, że wszystkim smakuje, a wygląd to już wiesz… Nie wszystko co wygląda cudnie – mega smakuje i na odwrót 😉
Jakie fajne jesienne jedzonko 🙂
Dzięki 🙂
Ale ty masz rękę do pieczenia! Wyglądają przecudnie a smak muszą mieć obłędny!
Tam zaraz rękę, lubię wypieki drożdżowe 🙂
Ślicznie wyglądają te bułeczki, z chęcią zjadłabym takie 😉
Dziękuje 🙂
Rewelacyjnie to wymyśliłaś! Połączyć dynię z jabłkami w cudownie pyszne bułeczki!
Szkoda, ze tak daleko mam do Ciebie Asiu :/
Dzięki Małgosiu, synek był nimi zachwycony, znikały w locie 😉
Ale narobilas mi smaka na te bułeczki 🙂 wyglądaja pysznie i apetycznie 🙂 przepis podkradam 🙂 dziękuję
Polecam, smaczne są 🙂
Wyglądają tak cudownie, że ma się ochotę zjeść kilka na raz 🙂
I tak właśnie znikały, po kilka na raz ha ha
Mniam!!! Wyglądają naprawdę zachęcająco! Muszę przygotować!
Polecam 🙂
O matko, jakie cudne!
🙂
Prześliczne te bułeczki! Musiałam zajrzeć i podejrzeć, jak uzyskałaś ten kształt! Prawdziwa z Ciebie artystka Asiu. Już wiem po kim Radziu ma zdolności plastyczne
Ha ha lubię drożdżowe wypieki szczególnie jesienią mnie nosi w kuchni 😉
Wow, cudownie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują. Zrobię je na pewno przy najbliższej okazji, mój mąż przepada za rogalikami drożdżowym a tutaj takie jesienne cuda !!
Coś dla dużych i małych 😉
Jakie rumiane i cudowne 🙂 Fajny zbieg okolicznosci, bo u mnie tez dzisiaj buleczki listki. Jesien sie rozszalala 🙂
A widziałam, też cudne Ci wyszły 🙂
Urocze!
Dziękuje 🙂
Mniam. Nie dość, że na pewno smaczne, to wyglądają cudnie te liście ☺️
Dzięki serdeczne 🙂
Super wyglądają te bułeczki. Lubię ciasto drożdżowe.
Dziękuje, też lubię drożdżowe ciasto:-)
Prześliczne, aż szkoda jeść 🙂
Dzięki 🙂
Wszystkie dyniowe przepisy są warte wypróbowania, ale te piękne bułeczki to majstersztyk dyniowy.
Każde dziecko z chęcią sięgnie po jadalny liść 🙂
Coś dla dużych i małych 😉 dziękuje
Dyniowe pyszności! Cudnie i bardzo apetycznie się prezentują! <3 Kulinarne dzieło sztuki 🙂
Dzięki Kasiu 🙂
Cudne bułeczki 🙂
Dziękuje 🙂
Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze sądząc po nadzieniu świetnie smakują 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Dzisiaj się podjęłam tego zadania!
trochę czasu na to schodzi, ale warto bo już jedną na ciepło spróbowałam
wyszły super
Bardzo się cieszę, możesz mi podesłać zdjęcie, chętnie dodam do wpisu 🙂
cudownie wyglądają
Dziękuje 🙂
Śliczne bułeczki 🙂
Dziękuje Asiu 🙂
Pisze 50g masla a nie pisze kiedys dodac