Bułeczki dyniowe – Jesienne liście z prażonymi jabłkami

Słodko Słodka
57 komentarzy

Takie bułeczki przygotowałam na kolacje dla mojego małego smyka, wyszły idealne, delikatne i mega smaczne. Fajnie prezentują się na talerzu i możecie mi wierzyć na słowo, znikają bardzo szybko. Myślę, że to idealne połączenie, ciasto drożdżowe z puree z dyni i prażone jabłka… z cynamonem. Patrząc na obecną sytuacje raczej w tym roku nie pobiegamy po parku, więc chociaż na talerzu w ten sposób próbuje przemycić trochę jesieni. Jeśli lubicie jesienne wypieki tak jak ja koniecznie wpadnijcie na Jesienne bułeczki dyniowe.

Składniki:

10 szt.

Ciasto:

  • 450-500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 200 g puree z dyni
  • 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 40 ml ciepłej wody
  • 80 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier do smaku – dałam 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
  • Do śmietany wlać ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać, następnie wkruszyć drożdże, jeszcze raz wymieszać i zasypać łyżką mąki. Odstawić na 10 – 15 min.
  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajko, puree z dyni najlepiej, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać ekstrakt z wanilii i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, w trakcie wyrabiania wlać roztopione letnie masło. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, u mnie taka grubsza kostka. Wrzucić do miski z 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać, następnie przełożyć na patelnie, dodać cukier. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane, zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek uformować w kuleczkę, przykryć folią spożywczą i zostawić na 10 min. Po tym czasie z każdej kuleczki formujesz listek, a wygląda to tak.
  • Bierzesz uformowaną kulkę i rozciągasz delikatnie ciasto tworząc prostokąt, nakładasz 2 łyżki nadzienia, zlepiasz jak pieróg, rozpłaszczasz dłonią, następnie składasz na pół i układasz na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gdy uformujesz wszystkie kuleczki w ten sposób, nacinasz boki ciasta z obu stron nożyczkami tworząc listki. Przykryć powstałe listki folią spożywczą i odstawić na 15 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temp. 180 C przez 15 min. do zarumienienia.

W Waszym wykonaniu:

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
57 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Sady Sana

Wyglądają genialnie i smakowicie zresztą też. Fajny pomysł na imprezkę halloweenową, albo po prostu halloweenowy wieczorek 🙂

Klimaty Agness

Bułeczki są prześliczne i jestem pewna, że smakują pysznie. Dynię uwielbiam pod każdą postacią 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂

Wyglądają słodko, cudnie.
Pachną, aż czuję.
Zawsze miałam pociąg do drożdżowego ciasta.
Składniki super i wyglądają ślicznie.
Cudowne jesienne wypieki.
Pozdrawiam 🙂

Anna

Dynia rządzi! Urocze bułeczki, jesienne i sezonowe.

beata

Cudne te bułeczki 🙂

Iwona

Wygląda cudnie, ale w życiu by mi to nie wyszło. W zasadzie to co robię JEST zjadliwe a nawet bywa smaczne, ale takiego cudnego kształtu nie wyczaruję. W życiu! Nie chcę ci pokazywać tego jak wyglądają moje zrobione przed chwilą racuchy… Nie zniosłabyś widoku!

Wioleta

Jakie fajne jesienne jedzonko 🙂

Ale ty masz rękę do pieczenia! Wyglądają przecudnie a smak muszą mieć obłędny!

Martyna

Ślicznie wyglądają te bułeczki, z chęcią zjadłabym takie 😉

Rewelacyjnie to wymyśliłaś! Połączyć dynię z jabłkami w cudownie pyszne bułeczki!
Szkoda, ze tak daleko mam do Ciebie Asiu :/

Ania

Ale narobilas mi smaka na te bułeczki 🙂 wyglądaja pysznie i apetycznie 🙂 przepis podkradam 🙂 dziękuję

Wyglądają tak cudownie, że ma się ochotę zjeść kilka na raz 🙂

TwojaRównowaga.PL

Mniam!!! Wyglądają naprawdę zachęcająco! Muszę przygotować!

Natalia

O matko, jakie cudne!

Katarzyna

Prześliczne te bułeczki! Musiałam zajrzeć i podejrzeć, jak uzyskałaś ten kształt! Prawdziwa z Ciebie artystka Asiu. Już wiem po kim Radziu ma zdolności plastyczne

Wow, cudownie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują. Zrobię je na pewno przy najbliższej okazji, mój mąż przepada za rogalikami drożdżowym a tutaj takie jesienne cuda !!

Edyta

Jakie rumiane i cudowne 🙂 Fajny zbieg okolicznosci, bo u mnie tez dzisiaj buleczki listki. Jesien sie rozszalala 🙂

Patrycja Reszko

Urocze!

Marzena

Mniam. Nie dość, że na pewno smaczne, to wyglądają cudnie te liście ☺️

Barbara Elżbieta

Super wyglądają te bułeczki. Lubię ciasto drożdżowe.

Magda

Prześliczne, aż szkoda jeść 🙂

Wszystkie dyniowe przepisy są warte wypróbowania, ale te piękne bułeczki to majstersztyk dyniowy.
Każde dziecko z chęcią sięgnie po jadalny liść 🙂

Kasia Futka

Dyniowe pyszności! Cudnie i bardzo apetycznie się prezentują! <3 Kulinarne dzieło sztuki 🙂

neliada

Cudne bułeczki 🙂

Monika

Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze sądząc po nadzieniu świetnie smakują 🙂

Katarzyna

Dzisiaj się podjęłam tego zadania!
trochę czasu na to schodzi, ale warto bo już jedną na ciepło spróbowałam
wyszły super

iza

cudownie wyglądają

Smakołyki Asi

Śliczne bułeczki 🙂

Magda

Pisze 50g masla a nie pisze kiedys dodac