Cukinia konserwowa

Słodko Słodka
12 komentarzy
Jak co roku trochę nowości do piwnicy poleci, żeby zimową porą było co skubnąć do obiadu. W tym roku do zestawu dołączy cukinia konserwowa. Prosto i szybko się ją robi, jak sama nazwa wskazuje, cukinia zastąpiła ogórki i faktycznie w smaku przypomina ogórki konserwowe. Muszę przyznać, że bardzo smacznie wyszła ta cukinia i będę jeszcze ją robić w tym roku. Na zimę zawsze lubię mieć spory zapas swoich zapraw, bo jednak swoje zawsze najlepsze. Zaprawy robię w tym roku z małym pomocnikiem, coraz bardziej się garnie do tej kuchni, nie mam serca go wyganiać do zabawy. Widzę ile ma frajdy jak może pomóc i jak się cieszy, jak go chwalę, także cukinie kroił młody i trochę próbował sił z kratką z marchewki. Żeby trochę urozmaicić moje słoiki i pod kątem syna patrząc, zrobiłam do każdego słoika po parę plasterków kratki cukinii i marchewki. Z takich prostych, lekkich, łatwych i przyjemnych przepisów polecam Wam jeszcze Cukinia marynowana jak grzyby na zimę.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 3 słoiki 0,9 l
Jak wykonać przepis na – Cukinia konserwowa

Potrzebne składniki
  

  • 4 szt. młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 6 łodyg baldachimów kopru
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 9 kulek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 szt. papryczki chili - opcjonalnie
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 % na każdy słoik

Zalewa

  • woda zlana ze słoików
  • 1 łyżka z czubkiem soli kamiennej na 1 l wody
  • łyżki cukru na 1 l wody

Sposób wykonania

  • Umyj warzywa, następnie obierz marchewkę, cebule i czosnek. Z cukinii odetnij końce, następnie pokrój w plasterki grubości 0,5 – 1 cm. Marchewkę pokrój w plasterki, cebule w piórka, czosnek ząbki pozostaw w całości. Dla ozdoby i dla oka syna zrobiłam po parę plasterków kratki z cukinii i marchewki przy pomocy specjalnego nożyka do warzyw.
  • Do każdego wyparzonego słoika wrzuć gałązkę kopru, po parę piórek cebuli, 2 ząbki czosnku, po jednym listku laurowym, po 1 łyżeczce gorczycy, po 3 kulki ziela angielskiego, po 5 ziarenek pieprzu.
  • Układaj plasterki cukinii dość ciasno w słoikach, wrzucając gdzie nie gdzie plasterki marchewki. Na wierzch słoika wrzuć gałązkę kopru.
    W czajniku zagotuj wodę. Następnie przykryj wierzch słoika dużą łyżką i zalej wrzącą wodą, nałóż nakrętki i pozostaw na 15 min.
  • Po tym czasie zlej wodę ze słoików do rondelka, wsyp sól i cukier, następnie zagotuj.
  • Do każdego słoika wlej po 2 łyżki octu, następnie zalej wrzącą zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, najlepiej owiń je ręcznikiem lub kocem.
  • Możesz dodać do każdego słoika po 2, 3 plasterki papryczki chili jeśli lubisz ostrzejsze smaki i nie będą jadły tej cukinii dzieci oczywiście.
  • Jeśli chcesz możesz słoiki pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik. Na drugi dzień słoiki wynieś do piwnicy.
  • Naszą cukinie smakowaliśmy po tygodniu od zaprawienia, wyszła smaczna, chrupiąca w smaku przypomina ogórki konserwowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia konserwowa wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Jaka piękna 🙂 Może i ja się skuszę na kilka słoiczków 🙂 Cukinii w sumie jeszcze nie zaprawiałam.

Słodko Słodka

Dziękuje, koniecznie wypróbuj sałatkę z cukinii, jest przepyszna => https://slodkoslodka.pl/saatka-z-cukini-na-zime-z-dodatkie/

Magda

Ślicznie wygląda i na pewno jest pyszna 🙂 prawdziwy skarb na zimę 🙂

Wioleta

Nie jadłam nigdy takiej cukini.

Kasia Futka

Jakie cudowne i pyszne skarby na zimę <3
Pięknie prezentuje się tak przygotowana cukinia – fantastyczny pomysł! 😀

Monika

Rewelacja pomysł! A ta kratka spowoduje, że każdy niejadek sięgnie po warzywa.

dzemdzus

Cukinia u nas obrodziła chętnie skorzystam z twojego przepisu na marynowaną cukinię, ale i rolada z cukinii niezwykle zachęca.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies