Cukinia marynowana jak grzyby na zimę

Słodko Słodka
43 komentarze
Powoli biorę się za przetwory z cukinią w roli głównej. Co prawda grzybów leśnych nie zbieram i nie jem, ale taka przystawka z cukinii to jest to, smakiem i aromatem nie odbiega dużo od marynowanych grzybków. Kiedyś za dzieciaka lubiłam jajecznicę z grzybami leśnymi, teraz z grzybów lubię tylko pieczarki. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzeba zbytnio się wysilać. Jeśli lubicie cukinie koniecznie wpadnijcie po przepis sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry. Jedna z naszych ulubionych sałatek, robimy ją co roku.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 4 godziny
Czas całkowity 4 godziny 40 minuty
Ilość porcji 3 słoiki 500 ml
Jak wykonać przepis na – Cukinia marynowana jak grzyby na zimę

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu spirytusowego

Sposób wykonania

  • Cukinie użyć najlepiej młode, żeby nie trzeba było wykrawać gniazd nasiennych. Obrać ze skórki i przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą połowę przekroić jeszcze raz na pół. Całość pokroić na 1 cm kosteczkę i przełożyć do miski.
  • Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do cukinii.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do warzyw.
  • Zieleninę, czyli natkę pietruszki i koperek posiekać drobno nożem i wrzucić do miski.
  • Dodać sól, cukier, czarny pieprz mielony.
  • Wlać olej i ocet, całość dokładnie wymieszać i odstawić miskę na 4 godz. przez ten czas puści sok, oraz zamarynuje się.
  • Po upływie 4 godz. cukinię przełożyć razem z sokiem, który puściła do wyparzonych słoików.
  • Pasteryzować 20 min. od momentu zagotowania się w garnku wody.

W Waszym wykonaniu

  • Ula Poteralska już przygotowała parę słoiczków, dziękuje za zdjęcie.
Jeśli nie jadasz grzybów leśnych to będzie doskonały zamiennik.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia marynowana jak grzyby na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Wosinski

Możemy podać sobie rękę,też z grzybów lubię tylko pieczarki. A cukinię mogę jeść na tony 🙂

Słodko Słodka

O tak cukinie też uwielbiam 🙂

Lonna

Bardzo fajny pomysł na cukinię 🙂

Słodko Słodka

U nas cukinie lubimy pod każdą postacią 🙂 otworzyłam już jeden słoik i wiem, że jeszcze wrócę do przepisu w tym roku 😉

Wioleta

I zapasik na zimę jak znalazł 🙂

Martyna

marynowanej cukini jeszcze nie jadłam, na pewno jest bardzo smaczna 🙂

Agnieszka

Matko a u mnie tyle cukini w ogródku. Spróbuję na bank.

Marzena

Bardzo fajny przepis kochana 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje 😘

Beata

Czy starsze cukinie też tak można zrobić,bo mam kilka sporych cukinii?

Słodko Słodka

Tak Beatko, tylko musisz wykroić gniazda nasienne. Pozdrawiam 🙂

Beata

Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.

Słodko Słodka

Pozdrawiam również 🙂 Miłego weekendu 🙂

neliada

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią.

Słodko Słodka

U mnie w domu cukinii się nie robiło, za to nadrabiam na swoim😁

Asia czytasia

Niezły pomysł. Zawsze mam problemy z cukinią. Trochę smażonej, trochę leczo i szybko się przejada. A tu fajny przepis na przetwory

Słodko Słodka

Raz coś innego, w tym roku trochę kombinuje, oprócz sprawdzonych przepisów 😉

Magda

Ciekawy pomysł na cukinię, takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

Słodko Słodka

U nas też pierwszy raz, polecam 👍Przyda się trochę rozmaitości na zimę 🙂

Beata M.

Tak jeszcze nie marynowałam. Ciekawy sposób.😀

Słodko Słodka

Polecam 🙂

Katarzyna

Fajny patent. Szczególnie po suchym lecie, gdy nie ma grzybów 😉

Słodko Słodka

W tym roku chyba nie ma co liczyć na grzyby, ale kto wie może leśne runo nas zaskoczy.

Karolina

Uwielbiam grzyby uwielbiam cukinię 😊Na ten przepis wpadłam przypadkiem i odrazu zabrałam się do robienia.Pierwszy raz robię cukinię w słoiki jeszcze się marynuje w misce A ja już mam ochotę ją zjeść. Mniam mniam.

Słodko Słodka

Też mam słabość do cukinii, mam nadzieje, że Ci posmakuje 🙂 Pozdrawiam

Beata

Cukinia stoi już prawie 4 godziny,z przyprawami,lecz soku jest bardzo mało, martwię się,czy to nie przeszkadza.

Szpileczkiibabeczki

Coś dla mnie grzybów nie lubię, ale cukinię w takiej marynacie z chęcią zrobię 🙂

Bernadeta

Witam a po ilu dniach cukinia jest już po spożycia, bo już nie mogę się doczekać kiedy ja Jeść

Wojtek

Brzmi fajnie, zrobię bo cukinia obrodziła na działce tym roku 😉 Nie trzeba gotować przed wlozeniem do sloików?

Wojtek

Z curry (i kurkumą) już zrobione 10 słoików, co prawda tylko z cebulką i czosnkiem ale i tak pyszka 😉 Dzięki za odp, pozdrawiam!

Halina

Zrobiłam i polecam,super przepis

Sylwia

Uwielbiam grzyby w każdym wydaniu, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

[…] Słodko Słodka 11 lipca, 2021 Słodko Słodka 11 lipca, 2021 12 komentarzy 1,9KJak co roku trochę nowości do piwnicy poleci, żeby zimową porą było co skubnąć do obiadu. W tym roku do zestawu dołączy cukinia konserwowa. Prosto i szybko się ją robi, jak sama nazwa wskazuje, cukinia zastąpiła ogórki i faktycznie w smaku przypomina ogórki konserwowe. Muszę przyznać, że bardzo smacznie wyszła ta cukinia i będę jeszcze ją robić w tym roku. Na zimę zawsze lubię mieć spory zapas swoich zapraw, bo jednak swoje zawsze najlepsze. Zaprawy robię w tym roku z małym pomocnikiem, coraz bardziej się garnie do… Czytaj więcej »