4,4K
Jak wykonać przepis na – Cukinia marynowana jak grzyby na zimę
Powoli biorę się za przetwory z cukinią w roli głównej. Co prawda grzybów leśnych nie zbieram i nie jem, ale taka przystawka z cukinii to jest to, smakiem i aromatem nie odbiega dużo od marynowanych grzybków. Kiedyś za dzieciaka lubiłam jajecznicę z grzybami leśnymi, teraz z grzybów lubię tylko pieczarki. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzeba zbytnio się wysilać. Jeśli lubicie cukinie koniecznie wpadnijcie po przepis sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry. Jedna z naszych ulubionych sałatek, robimy ją co roku.
Potrzebne składniki
- 1 kg cukinii
- 1 średnia marchewka
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu spirytusowego
Sposób wykonania
- Cukinie użyć najlepiej młode, żeby nie trzeba było wykrawać gniazd nasiennych. Obrać ze skórki i przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą połowę przekroić jeszcze raz na pół. Całość pokroić na 1 cm kosteczkę i przełożyć do miski.
- Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do cukinii.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do warzyw.
- Zieleninę, czyli natkę pietruszki i koperek posiekać drobno nożem i wrzucić do miski.
- Dodać sól, cukier, czarny pieprz mielony.
- Wlać olej i ocet, całość dokładnie wymieszać i odstawić miskę na 4 godz. przez ten czas puści sok, oraz zamarynuje się.
- Po upływie 4 godz. cukinię przełożyć razem z sokiem, który puściła do wyparzonych słoików.
- Pasteryzować 20 min. od momentu zagotowania się w garnku wody.
Jeśli nie jadasz grzybów leśnych to będzie doskonały zamiennik.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia marynowana jak grzyby na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Możemy podać sobie rękę,też z grzybów lubię tylko pieczarki. A cukinię mogę jeść na tony 🙂
O tak cukinie też uwielbiam 🙂
Bardzo fajny pomysł na cukinię 🙂
U nas cukinie lubimy pod każdą postacią 🙂 otworzyłam już jeden słoik i wiem, że jeszcze wrócę do przepisu w tym roku 😉
I zapasik na zimę jak znalazł 🙂
Musi być trochę różności 🙂
marynowanej cukini jeszcze nie jadłam, na pewno jest bardzo smaczna 🙂
Ja też pierwszy raz w tym roku zrobiłam, będę jeszcze dorabiać 🙂
Matko a u mnie tyle cukini w ogródku. Spróbuję na bank.
Na zimę przyda się trochę różności 🙂
Bardzo fajny przepis kochana 🙂
Dziękuje 😘
Czy starsze cukinie też tak można zrobić,bo mam kilka sporych cukinii?
Tak Beatko, tylko musisz wykroić gniazda nasienne. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.
Pozdrawiam również 🙂 Miłego weekendu 🙂
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią.
U mnie w domu cukinii się nie robiło, za to nadrabiam na swoim😁
Niezły pomysł. Zawsze mam problemy z cukinią. Trochę smażonej, trochę leczo i szybko się przejada. A tu fajny przepis na przetwory
Raz coś innego, w tym roku trochę kombinuje, oprócz sprawdzonych przepisów 😉
Ciekawy pomysł na cukinię, takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂
U nas też pierwszy raz, polecam 👍Przyda się trochę rozmaitości na zimę 🙂
Tak jeszcze nie marynowałam. Ciekawy sposób.😀
Polecam 🙂
Fajny patent. Szczególnie po suchym lecie, gdy nie ma grzybów 😉
W tym roku chyba nie ma co liczyć na grzyby, ale kto wie może leśne runo nas zaskoczy.
Uwielbiam grzyby uwielbiam cukinię 😊Na ten przepis wpadłam przypadkiem i odrazu zabrałam się do robienia.Pierwszy raz robię cukinię w słoiki jeszcze się marynuje w misce A ja już mam ochotę ją zjeść. Mniam mniam.
Też mam słabość do cukinii, mam nadzieje, że Ci posmakuje 🙂 Pozdrawiam
Cukinia stoi już prawie 4 godziny,z przyprawami,lecz soku jest bardzo mało, martwię się,czy to nie przeszkadza.
Mam nadzieje, że puściła jednak tyle soku ile potrzeba, czasem kometarze mi uciekają i wcześniej akurat nie wiedziałam za co przepraszam.
Coś dla mnie grzybów nie lubię, ale cukinię w takiej marynacie z chęcią zrobię 🙂
Ja akurat grzybów leśnych nie jadam, wolę pieczarki, albo taką cukinie właśnie 🙂
Witam a po ilu dniach cukinia jest już po spożycia, bo już nie mogę się doczekać kiedy ja Jeść
Z tydzień jak postoi można smakować spokojnie 🙂 Pozdrawiam
Brzmi fajnie, zrobię bo cukinia obrodziła na działce tym roku 😉 Nie trzeba gotować przed wlozeniem do sloików?
O widzisz, super masz, ja zawsze muszę kupować z zaufanego źródła 🙂 Nie trzeba pasteryzujesz 20 min. to spokojnie wystarczy. Pozdrawiam serdecznie i polecam Ci również moją ulubioną sałatkę z cukinią https://slodkoslodka.pl/saatka-z-cukini-na-zime-z-dodatkie/
Z curry (i kurkumą) już zrobione 10 słoików, co prawda tylko z cebulką i czosnkiem ale i tak pyszka 😉 Dzięki za odp, pozdrawiam!
To ja rozumiem 🙂 Mi jeszcze zostały buraczki do zrobienia i powidła, ale to już chwilę poczekam, jak młody do szkoły wystartuje. Przyjemności 🙂
Zrobiłam i polecam,super przepis
Dziękuje ślicznie Halinko, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam grzyby w każdym wydaniu, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
Serdecznie polecam, zawsze co roku robię parę słoiczków takiej właśnie cukinii 🙂 Pozdrawiam
[…] Słodko Słodka 11 lipca, 2021 Słodko Słodka 11 lipca, 2021 12 komentarzy 1,9KJak co roku trochę nowości do piwnicy poleci, żeby zimową porą było co skubnąć do obiadu. W tym roku do zestawu dołączy cukinia konserwowa. Prosto i szybko się ją robi, jak sama nazwa wskazuje, cukinia zastąpiła ogórki i faktycznie w smaku przypomina ogórki konserwowe. Muszę przyznać, że bardzo smacznie wyszła ta cukinia i będę jeszcze ją robić w tym roku. Na zimę zawsze lubię mieć spory zapas swoich zapraw, bo jednak swoje zawsze najlepsze. Zaprawy robię w tym roku z małym pomocnikiem, coraz bardziej się garnie do… Czytaj więcej »