8,1K
Jak wykonać przepis na – Ogórki w zalewie ketchupowej na zimę
Przepis ten dostałam od babci Krysi razem ze słoiczkiem na posmakowanie, a w tym roku postanowiłam zrobić kolejną porcję na zimę dla mojej rodzinki 🙂 Bardzo nam zasmakowały ogórki przygotowane właśnie w ten sposób, najbardziej je wcinał i zachwalał najmłodszy w rodzinie. Są przetwory, które robię raz i nie wracam już do nich więcej, a ten przepis zagościł u nas na stałe. I tak co roku przybywa nowych przepisów i słoików w piwnicy, którymi najbardziej cieszymy się zimową porą. Polecam również chrupiące ogórki w zalewie pomidorowej.
Potrzebne składniki
- 3 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- ok. 0,5 kg cebuli
Zalewa
- 480 g ketchupu pikantnego
- 4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego
- 2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
Sposób wykonania
- Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na mandolinie, można również pokroić w grubsze plasterki, to już kto jak woli, wedle gustu.
- Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka, wrzucić do ogórków wymieszać, zasypać solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 2 godz. żeby ogórki puściły sok, po tym czasie odlać sok, i nałożyć ogórki z cebulą do wyparzonych słoików.
- Wszystkie składniki zalewy zagotować mieszając, zalewa będzie dość gęsta, zalać słoiki z ogórkami gorącą zalewą, ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
- Pasteryzować ok. 15 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Instrukcja na filmie
- Zimne słoiki wynieść do piwnicy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki w zalewie ketchupowej na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Świetny pomysł ☺
Dzięki 🙂
Dla mnie pychota!
Smaczne 🙂
Bardzo pyszne, polecam. 😃
Cieszę się bardzo 🙂
fajna propozycja
Najbardziej zasmakowały młodemu 😉
Świetne ;-D
😘
Zrobię pierwszy raz i posmakuje
Polecam 👍
Pyszne są 🙂
Dziękuje 😘
Robię różne sałatki do słoików, ale taką widzę po raz pierwszy. Wypróbuję na pewno 🙂
Polecamy, bardzo smaczne, warto zrobić parę słoików.Pozdrawiam😘
I znów mam inspiracje:) z tego bloga mam już kilka,ale czasu na realizację mało 🙁
Działaj, bo przyjadę tam do Ciebie sprawdzić 😁😋
Wyglądają rewelacyjnie 🙂
Dziękuje 😘
Znamy sałatkę. Jest naprawdę pyszna. Też mamy kilka sloiczków na zimę 🙂
Warto zrobić chociaż parę słoiczków 😘
Takich jeszcze nie jadłam ale zapowiadają się pysznie 🙂
Polecamy, bardzo smaczne 😘
Keczup i ogórki?! To musi być genialne połączenie! Coś czuję, że przygotuję spory zapas!
Dla nas rewelacja, a szczególnie najmłodszy w rodzinie je lubi 🙂
Moja ciocia takie robi. Pyszne są 🙂
Kiedyś robiło się tradycyjnie ogórki kiszone i korniszony, a teraz jest tyle możliwości, tyle smacznych przepisów, smaczne są te ogórki 🙂
Zaciekawił mnie smak zalewy z dodatkiem pieprzu ziołowego. Słoiczki prezentują się bardzo smacznie 🙂
Polecam Beatko, bardzo dobre, najmłodszy w rodzinie bardzo je lubi 🙂
takich ogórków jeszcze nie robiłam
Polecam, bardzo smaczne 🙂
Witam, zrobione! Kiedy mogę otworzyć słoiczek żeby spróbować?
Smaki muszą się trochę przegryźć, ale myślę, jak spróbujesz za 2,3 dni to będzie ok 😉
Witam, robilam kiedys podobne , co prawda z innego przepisu, po otwarciu ogorki byly „gazowane” zalewa keczupowa kwasna, dlaczego tak się zadziało? Chialabym wypróbować Pani przepisu, tylko boje się,że znow cos pojdzie nie tak. Pozdrawiam
Ciężko mi powiedzieć, zależy z jakiego źródła ogórki były, może za dużo nawozu jeśli kupne? U nas te ogórki robię pod syna, on bardzo je lubi a i my zawsze wcinamy ze smakiem 🙂 Pozdrawiam
Zrobię na próbę ! Ale muszę jeszcze znaleźć jakieś klasyczne 😉
Polecam, bardzo smaczne są, u mnie z takich klasycznych to jedynie kiszone, a reszta same wynalazki 😉 Te w zalewie ketchupowej już 4 sezon robię 🙂
zrobiłam dzisiaj ogórki wg.tego przepisu zrobiłam z 1/2 porcji i wszystkiego wwzięłam na pół , jak zalewą zalałam słoiki to okazało sie ,że zabrakło musiałam dorobić jeszcze 1/4 czyli na 1/2 porci ogórków zalewy potrzebowałam 3/4 a jak u was?
Witam właśnie robię i niestety też zabraklo zalewy a ogórków miałam 2 kg ,ale wygląda pysznie. Pozdrawiam i dziekuje za przepis.
Dla czego nie chcą mi się zapastwryzowac słoiki, co robię źle?
Ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie wiem jak pasteryzujesz.
Po jakim czasie można otworzyć ? I ile mogą stać otwarte 🥰
Olu parę dni muszą postać wiadomo, żeby smaki się dobrze przegryzły, za nim otworzysz. U mnie jeden taki słoik to mamy na 2 razy przeważnie, także ja jakoś długo po otwarciu nigdy nie trzymam w lodówce.
Ciekawy przepis. Nigdy wcześniej nie slyszałam o takich ogórkach.
Polecam, są bardzo dobre, robię je co roku 🙂
Smacznie się zapowiada. Nigdy nie słyszałam o takiej zalewie
Rewelacja…miało być na zimę musiałem spróbować dla mnie extra przepis.chyba muszę zrobić 2 raz..
Wyglądają pysznie. Nigdy nie słyszałam o takich ogórkach
Zrobiłam w zeszłym roku i poszły baaardzo szybko.W tym roku zrobię z podwójnej albo potrójnej porcji. Są przepyszne
Chętnie bym spróbowała. Jeszcze nie widziałam takich ogórków.
Wyglądają super. Jestem ciekawa jak smakują.
Na pewno spróbuję. Nigdy takich ogórków nie jadłam.
Muszę teściowej podpowiedzieć. Myślę że ogórki będą smakować.
Przepisy od babci są zawsze najlepsze! Cieszę się, że podzieliłaś się tym z nami. Chętnie wypróbuję Twoje ogórki.
Ciekawy przepis na ogórki. Takie domowe przetwory to coś, co zawsze dobrze smakuje zimą. 🙂
Nigdy takich nie robiłam. Zapowiadają się pysznie.
Idealne na zimę 😀 Ogórki w takiej zalewie muszą smakować rewelacyjnie.
Też mam kilka przepisów od babci, które co roku są obowiązkowe. Twoje ogórki wyglądają przepysznie!
Jestem ciekawa ich smaku. Zapowiadają się rewelacyjnie.
Na pewno spróbuję. Zapowiadają się pysznie.
Przepis od babci to zawsze strzał w dziesiątkę! Chętnie zrobię kilka słoików na zimę.