670
Prosta i smaczna sałatka z kapusty czerwonej zwana sałatką turecką. Dlaczego taka nazwa? Być może nazwana na cześć kraju pochodzenia, a może ta sałatka nie ma nic wspólnego z Turcją. Myślę, że nie ma to większego znaczenia ważny jest smak sałatki i ciekawe połączenie składników.
Składniki:
- 500 g kapusty czerwonej
- 220 g kukurydzy w puszce
- 1 łyżka oleju
- 6 szt. kiszonych ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 jabłko
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę zetrzeć na mandolinie i podsmażyć na oleju ok. 4 min. na średnim ogniu, gdy ostygnie doprawić solą.
- Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Kukurydzę odlać z zalewy, ogórki kiszone posiekać na cienkie plasterki, u mnie starłam na tarce w słupki.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Do kapusty wrzucić wszystkie składniki, wlać jogurt wymieszany z majonezem i czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i odstawić na godz.do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Nieważna nazwa, ważne że wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dzięki 🙂
Nie słyszałam o takiej 🙂
Polecam jest smaczna 🙂
Kurczę, takiej nie jadłam, musi mieć ciekawy aromat taka podsmażona czerwona kapusta. Koniecznie muszę ją wypróbować 🙂
Smaczna,polecam 😉
Uwielbiam takie salatki i musze koniecznie zrobic, jak tylko znajde gdzies czerwona kapustke 🙂
Ja jestem bardziej za białą,ale w tej wersji sałatka mi posmakowała 🙂
Lubię takie sałatki.
Smaczne są 🙂