Sałatka turecka

Słodko Słodka
10 komentarzy

Prosta i smaczna sałatka z kapusty czerwonej zwana sałatką turecką. Dlaczego taka nazwa? Być może nazwana na cześć kraju pochodzenia, a może ta sałatka nie ma nic wspólnego z Turcją. Myślę, że nie ma to większego znaczenia ważny jest smak sałatki i ciekawe połączenie składników.

Składniki:

  • 500 g kapusty czerwonej
  • 220 g kukurydzy w puszce
  • 1 łyżka oleju
  • 6 szt. kiszonych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 jabłko
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Kapustę zetrzeć na mandolinie i podsmażyć na oleju ok. 4 min. na średnim ogniu, gdy ostygnie doprawić solą.
  • Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Kukurydzę odlać z zalewy, ogórki kiszone posiekać na cienkie plasterki, u mnie starłam na tarce w słupki.
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
  • Do kapusty wrzucić wszystkie składniki, wlać jogurt wymieszany z majonezem i czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i odstawić na godz.do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Nieważna nazwa, ważne że wygląda bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Ervi

Nie słyszałam o takiej 🙂

Słodko Słodka

Polecam jest smaczna 🙂

Kasia

Kurczę, takiej nie jadłam, musi mieć ciekawy aromat taka podsmażona czerwona kapusta. Koniecznie muszę ją wypróbować 🙂

Słodko Słodka

Smaczna,polecam 😉

Edyta

Uwielbiam takie salatki i musze koniecznie zrobic, jak tylko znajde gdzies czerwona kapustke 🙂

Słodko Słodka

Ja jestem bardziej za białą,ale w tej wersji sałatka mi posmakowała 🙂

Di bloguje

Lubię takie sałatki.

Słodko Słodka

Smaczne są 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies