Sernik z bardzo małym nakładem pracy

Słodko Słodka
103 komentarze

Kto nie lubi serników, jeszcze taki fajny puszysty i delikatny. Polecam na imprezy rodzinne, oraz święta, można go również urozmaicić i na wierzch zamiast polewy przygotować frużelinę z ulubionych owoców. Święta to czas wyjątkowy dla wielu rodzin, przeglądamy nasze zeszyty z przepisami, szukamy przede wszystkim fajnych i sprawdzonych przepisów, również w sieci. To jest właśnie jeden z moich sprawdzonych serników, zaraz po serniku z mlekiem w proszku, który jest mega smaczny i delikatny jak chmurka. Jedyny sernik, który przygotowuje z dodatkiem proszku do pieczenia. A czy Ty masz swój ulubiony przepis na sernik świąteczny? Pieczesz co roku ten sam sprawdzony i uwielbiany przez Twoją rodzinę, czy raczej starasz się co roku zaskoczyć czymś nowym i niepowtarzalnym…
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina 10 minuty
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Sernik z bardzo małym nakładem pracy

Potrzebne składniki
  

Kruchy spód

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru - szklanka = 250 ml
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ kostki masła - kostka = 250 g
  • 4 żółtka - L
  • 1 szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 8 jajek - L
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego - budyń 40 g bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
  • 1 szkl. cukru - niepełna

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok.15 min.do zarumienienia.
  • Do misy wrzucić ser, śmietanę, proszek budyniowy i żółtka, oraz proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Na kruchy spód wylać masę serową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1 godz. 10 min.
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać 15-30 min. po tym czasie wyjąć sernik na blat.  
  • Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby się nie spalił. Przepis na => idealną polewę .
Blacha najlepiej 24×36 cm a nawet ciut większa, ale nie mniejsza, ponieważ sernik bardzo rośnie i może uciec z blaszki.
Gdy zaczyna się rumienić, uchylam delikatnie piekarnik i nakładam folie aluminiową na wierzch. Zdejmuje ją dopiero po wyjęciu na blat.
Sernik ten można również zrobić bez spodu.
Pozostałe białka od kruchego spodu można zamrozić, wykorzystać w późniejszym czasie do przygotowania bezy, lub małych bezików.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z bardzo małym nakładem pracy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
103 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kris Sajmon

z nakladem pracy… a jaki ten naklad ma smak? to jakis krem?

Anonimowy

Wygląda wspaniale 🙂

Ania

Ale co z ta śmietana? Jest mało informacji co do masy serowej

Anonimowy

witam a ta śmietana ma byc ubita do sernika iczy jak na ten spod podpieczony wlozymy ta mase serową to sie niespali ten spod podpieczony podczas pieczenia.dziekuje z góry za odpowiedź.

Anonimowy

śmietana ma byc ubita do masy serowej

Anonimowy

w sobotę zabieram się do pieczenia 🙂

Julka i Dawid

Czy budynie są po 40 g i czy można użyć białek z kruchego ciasta do masy serowej

Anonimowy

Nie rozumiem jak Pani Zrobiła na kruchym bo zostało Pani białek jeśli w przepisie są żółtka??

Anonimowy

Jak Pani piecze góra dół czy termoobieg ? Bo mi urósł popękał i opadł ��

Anonimowy

Nie można mieszać zbyt długo, serniki tego nie lubią i dlatego nago opadać.

Anonimowy

Ja pieke góra dół wychodzi idealny równiutki jak stół. Termoobieg jak używałam brzeg był wysoki a środek. Opadniety

Anonimowy

A czy może być zwykły twarog nie z wiaderka

Edzia

Pięknie wygląda, lecz do takiego sernik trzeba użyć sera z 2 wiaderko, wtedy może wyjdzie taki wysoki i będzie czym dzielić. Z jednego wiaderka to na małą blaszke. Próbowałam różnych przepisów i wiem że ilość sera decyduje o tym ile tego ciasta wyciągniemy z pieca.🌞

Kaska Mrozowska

Ja również robię z jednego wiaderka i wychodzi wielki ogromniasty inny przepis troszkę ale naprawdę "wychodzi z formy"

Monika

Z jednego wiaderko na pewno nie wychodzi ogromny, tylko mały😂😂😂

Alicja

wyjdzie wyjdzie,tam są jeszcze ubite białka i śmietana a to spulchnia sernik i dodaje objętości

Anonimowy

W środe wypróbowłam ten przepis
Dziś pieke znowu Bardzo prosty a jeszcze lepiej smakuje
SUPER!!!

Anonimowy

Ja robię z wiaderka,tylko inny przepis i wychodzi wieeeeelki,czasami ucieka z blaszki��

Anonimowy

do masy serowej dajemy proszek do pieczenia

Anonimowy

Jeśli upiecze się spód to musi wystygnąć i czy po włożeniu masy serowej z powrotem piecze się góra dół czy tylko góra

Anonimowy

a czy herbatniki się nie spalą w trakcie pieczenia?

elizka

A czy piekła go pani w piekarniku z termoobiegiem???? jaki czas wtedy pieczenia i w jakiej temperaturze???

elizka

a czy piekła go Pani w piekarniku z termoobiegiem????? jaki jest wówczas jego czas pieczenia i w jakiej temperaturze?????

Anna N

Jak robiła Pani polewę?

Anonimowy

Czy śmietana ma być gęsta czy nie robi różnicy?

Kaja

Śmietanka jest słodka a śmietana kwaśna proszę zmienić w przepisie bo jest mylące

Anonimowy

czy smietanę nie ubijamy osobno

Anonimowy

Pozdrawiam Pani cierpliwość na odpisywanie tych pytań masakra

Unknown

Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂

Unknown

Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂

Anonimowy

Robiłam dwa razy za pierwszym jak i drugimi razem wyrósł powołał i opadł i sie przypala

Anonimowy

Piekłam dwa razy i niestety wyrasta pięknie pęka i opada i troszkę się przypala pilnowalam temperatury. Dla czego

Anonimowy

Robie wlasnie zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Anonimowy

Witam serdecznie , właśnie został wyjęty i ostudzony , wyszedł super , wysoki,mięciutki , palce lizać, dziękuje za możliwość wypróbowania , jak można udostępnię go na Facebook z zdjęciem jak urósł, pozdrawiam Jarek

Anonimowy

Nie wyszedl mi 🙁 Miekki w srodku jest jakby niedopieczony niewiem co zrobilam nie tak

Anonimowy

A mi nie wyszedł ☹☹☹ zrobiłam wszystko według przepisu kurde nikt sernik mi nie wyjdzie już straciłam nadzieję ����

Anonimowy

Przepyszne rozplywa sie w ustach

Anonimowy

Poddaje sie… tem sernik jest 'entym' sernikiem ktory probowalam zrobic… owszem smak niebiański ale pokonuja mnie zawsze pekaja zawsze opadaja… masakra

Anonimowy

Niestety ja też robiłam w sobotę i opadł na 2 cm 🙁

Anonimowy

Może głupie pytania ale proszę o odpowiedź.O,5 litra śmietanki tzn? U mnie w sklepie sa kubki po 200g, czyli mam dać dwa kubki i troszkę z trzeciego? I drugie pytanie, czy śmietanka ma być prosto z lodówki czy dać ja wcześniej do temperatury pokojowej?

Anonimowy

Mleko jakie 3.2% ? I mniej więcej ile go dać? Jeśli nie znajdę tej śmietanki laciatej oczywiście.Przepraszam za banalne pytanie ale to mój pierwszy sernik i chce żeby wyszedł…:) bo jak tego nie dam rady zrobić to już chyba zwatpie w pieczenie ciast�� Dziękuję z góry i pozdrawiam również 🙂

Anonimowy

Dziś upiekłam i jestem zachwycona,studzi się własnie,polewa jutro.Dziękuję za przepis!Aneta

Anonimowy

chciałam zrobić ten sernik ale na małą blachę . Składniki o połowę zmniejszyć??

Anonimowy

Bardzo dobry i prosty polecam

Unknown

Sernik wyszedł super, nie opadł, nie popękał ale polewa porażka. Czyżbym za długo trzymała na ogniu margarynę z cukrem pudrem czy może przychodzi ci do głowy inna przyczyna? Pozdrawiam

Unknown

Sernik rewelacja. Zrobiłam z połowy porcji w okrągłej tortownicy o śr.21 cm. Wyrósł do końca możliwości. Na wierzch dałam mandarynki z puszki. Dziękuję i piekę go drugi raz!

Teresa.mojewyroby

Asiu wspaniały sernik ,kusisz tymi sernikami ja też dziś mam sernik

Anonimowy

Jaki poleca Pani ser z wiaderka? Jest tyle firm i chyba nie każdy jest dobry..

Unknown

Właśnie delektujemy się Pani serniczkiem.Wyszedł przepyszny!Dziękuję za przepis który zagości u nas na stałe 😊

Karo

Dziękuję za cudny przepis. Serniczek wyszedł wyśmienity.

Myśli Potarganej

Taki sernik to coś dla mnie i dla wszystkich zabieganych. Szybko się go robi dzięki czemu mamy domowe ciasto, a nie z cukierni. Brawo Ty, Dzięki 🙂

Patrycja

Upiekłam dzisiaj. Wygląda pięknie. Super przepis. Łatwy do przygotowania
Niestety nie można dodać zdjęcia 🙁

Anett

Bardzo dziękuję za przepis. Napewno jeszcze go zrobię. Wyrósł do nieba i nie opadł 🙂
Jedynie co bym zmieniła to dałabym 1,5 szklanki cukru do sera bo dla mnie był ciut mało słodki, ale każdy ma inny gust.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam

Anett

Napewno będę wpadać i kraść przepisy 🙂

Ten sernik jest świetny! Prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wybornie!

MyśliPotarganej.pl

A czy tego sernika z bardzo małym nakładem, można sobie więcej nałożyć?;)

Agafia

Właśnie go upiekłam, tylko na spodzie z herbatników 🙂 Stygnie

Agafia

Był pyszny!

Agafia

Wyszedł piękny i pyszny