2,5K
Jak wykonać przepis na – Sernik z bardzo małym nakładem pracy
Kto nie lubi serników, jeszcze taki fajny puszysty i delikatny. Polecam na imprezy rodzinne, oraz święta, można go również urozmaicić i na wierzch zamiast polewy przygotować frużelinę z ulubionych owoców. Święta to czas wyjątkowy dla wielu rodzin, przeglądamy nasze zeszyty z przepisami, szukamy przede wszystkim fajnych i sprawdzonych przepisów, również w sieci. To jest właśnie jeden z moich sprawdzonych serników, zaraz po serniku z mlekiem w proszku, który jest mega smaczny i delikatny jak chmurka. Jedyny sernik, który przygotowuje z dodatkiem proszku do pieczenia. A czy Ty masz swój ulubiony przepis na sernik świąteczny? Pieczesz co roku ten sam sprawdzony i uwielbiany przez Twoją rodzinę, czy raczej starasz się co roku zaskoczyć czymś nowym i niepowtarzalnym…
Potrzebne składniki
Kruchy spód
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru - szklanka = 250 ml
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¾ kostki masła - kostka = 250 g
- 4 żółtka - L
- 1 szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 0,5 l śmietany 30 %
- 8 jajek - L
- 2 opakowania budyniu śmietankowego - budyń 40 g bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
- 1 szkl. cukru - niepełna
Sposób wykonania
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
- Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok.15 min.do zarumienienia.
- Do misy wrzucić ser, śmietanę, proszek budyniowy i żółtka, oraz proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Na kruchy spód wylać masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1 godz. 10 min.
- Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać 15-30 min. po tym czasie wyjąć sernik na blat.
- Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby się nie spalił. Przepis na => idealną polewę .
Blacha najlepiej 24×36 cm a nawet ciut większa, ale nie mniejsza, ponieważ sernik bardzo rośnie i może uciec z blaszki.
Gdy zaczyna się rumienić, uchylam delikatnie piekarnik i nakładam folie aluminiową na wierzch. Zdejmuje ją dopiero po wyjęciu na blat.
Sernik ten można również zrobić bez spodu.
Pozostałe białka od kruchego spodu można zamrozić, wykorzystać w późniejszym czasie do przygotowania bezy, lub małych bezików.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z bardzo małym nakładem pracy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
z nakladem pracy… a jaki ten naklad ma smak? to jakis krem?
Wygląda wspaniale 🙂
Dziękuje:-)
Ale co z ta śmietana? Jest mało informacji co do masy serowej
witam a ta śmietana ma byc ubita do sernika iczy jak na ten spod podpieczony wlozymy ta mase serową to sie niespali ten spod podpieczony podczas pieczenia.dziekuje z góry za odpowiedź.
śmietana ma byc ubita do masy serowej
Śmietana płynna ma być,nie ubijać,nie nie spali się,tak jak na zdjęciu widać 🙂 Pozdrawiam
w sobotę zabieram się do pieczenia 🙂
Koniecznie daj znać jak wyszedł i czy smakował;-)
Jak widać na załączonym obrazku,każdy lubi co innego a ja lubię eksperymentować w kuchni.Pozdrawiam
Czy budynie są po 40 g i czy można użyć białek z kruchego ciasta do masy serowej
Tak budynie po 40 g jeśli chodzi o białka,to możesz spokojnie zrobić bez spodu ten sernik,lub na herbatnikach 😉 ja zrobiłam na kruchym,bo mi właśnie zostało białek od innego ciacha ;-)Pozdrawiam
Nie rozumiem jak Pani Zrobiła na kruchym bo zostało Pani białek jeśli w przepisie są żółtka??
Zostało mi z innego ciasta więc wykorzystałam i zrobiłam kruchy spód,u góry w przepisie jest zaznaczone,że można zrobić również bez spodu.
Jak Pani piecze góra dół czy termoobieg ? Bo mi urósł popękał i opadł ��
Nie można mieszać zbyt długo, serniki tego nie lubią i dlatego nago opadać.
Ja pieke góra dół wychodzi idealny równiutki jak stół. Termoobieg jak używałam brzeg był wysoki a środek. Opadniety
Kochana góra dół,mam termoobieg,ale nigdy jeszcze nie używałam do ciast jedynie do mięsa.Ważne,żeby po upieczeniu go nie ruszać,uchylić drzwiczki i niech sobie tak stygnie.Pozdrawiam
A czy może być zwykły twarog nie z wiaderka
Tak pewnie,wtedy najlepiej zmielić go przez maszynkę.Pozdrawiam
Pięknie wygląda, lecz do takiego sernik trzeba użyć sera z 2 wiaderko, wtedy może wyjdzie taki wysoki i będzie czym dzielić. Z jednego wiaderka to na małą blaszke. Próbowałam różnych przepisów i wiem że ilość sera decyduje o tym ile tego ciasta wyciągniemy z pieca.🌞
I tu Cię zaskoczę,nie wstawiam tu lipy,tylko moje wypróbowane przepisy,sernik jest wysoki i puszysty oczywiście tak wygląda w blaszce 24×36 cm.Pozdrawiam
Ja również robię z jednego wiaderka i wychodzi wielki ogromniasty inny przepis troszkę ale naprawdę "wychodzi z formy"
Z jednego wiaderko na pewno nie wychodzi ogromny, tylko mały😂😂😂
wyjdzie wyjdzie,tam są jeszcze ubite białka i śmietana a to spulchnia sernik i dodaje objętości
Dokładnie Kasiu,zgadza się,jest równy z blaszką praktycznie i to z jednego wiaderka :-)nigdy nie piekłam z dwóch wiaderek sernika 🙂 Pozdrawiam 🙂
W środe wypróbowłam ten przepis
Dziś pieke znowu Bardzo prosty a jeszcze lepiej smakuje
SUPER!!!
Cieszę się bardzo,że smakuje 🙂 To najlepsza rekomendacja 🙂
Ja robię z wiaderka,tylko inny przepis i wychodzi wieeeeelki,czasami ucieka z blaszki��
do masy serowej dajemy proszek do pieczenia
Tak dokładnie,wszystkie serniki piecze się bez proszku,ten akurat jest taki inny ;-)Pozdrawiam
Jeśli upiecze się spód to musi wystygnąć i czy po włożeniu masy serowej z powrotem piecze się góra dół czy tylko góra
Ja zawsze od razu po upieczeniu spodu wylewam masę serową,i piekę góra dół.Sernik ten można również zrobić bez spodu,lun na herbatnikach jest równie smaczny.Pozdrawiam 🙂
a czy herbatniki się nie spalą w trakcie pieczenia?
Nie spalą,zobacz na blogu popularne posty i tam jest sernik z mlekiem w proszku pieczony na herbatnikach.
A czy piekła go pani w piekarniku z termoobiegiem???? jaki czas wtedy pieczenia i w jakiej temperaturze???
Nie piekę nigdy z termoobiegiem ciast,ale ogólnie z tego co wiem,serników się nie pieczę na termoobiegu tylko normalnie.
a czy piekła go Pani w piekarniku z termoobiegiem????? jaki jest wówczas jego czas pieczenia i w jakiej temperaturze?????
Jak robiła Pani polewę?
Aniu polewa z połyskiem z tego przepisu https://slodkoslodka.pl/2017/12/sernik-z-prazonym-jabkiem-otulony.html,jak będę miała chwilkę to dopiszę.Pozdrawiam
Czy śmietana ma być gęsta czy nie robi różnicy?
Śmietana 30 lub 36 % kremówka.
Śmietanka jest słodka a śmietana kwaśna proszę zmienić w przepisie bo jest mylące
czy smietanę nie ubijamy osobno
Nie ,nie ubijamy,wlewamy płynną.Pozdrawiam
Pozdrawiam Pani cierpliwość na odpisywanie tych pytań masakra
Dzięki 😉 Pierwszy raz taki wysyp,z natury jestem spokojna he he Pozdrawiam Serdecznie 🙂
Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂
Również znam wersje z mlekiem 😉 ja daje 2 szkl. 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam 🙂 Uwielbiamy ten sernik, gości na naszym stole przy każdej uroczystości 🙂 Mała podpowiedź – zamiast śmietany można użyć mleka w ilości 1 l. Masa będzie płynna przy wlewaniu na blaszkę, jednak efekt taki jak na zdjęciu 🙂
Robiłam dwa razy za pierwszym jak i drugimi razem wyrósł powołał i opadł i sie przypala
Piekłam dwa razy i niestety wyrasta pięknie pęka i opada i troszkę się przypala pilnowalam temperatury. Dla czego
Jeśli widzisz,że się przypala należy nałożyć folie aluminiową na górę,lub papier do pieczenia w trakcie pieczenia,a masę należy krótko miksować tylko do połączenia,żeby nie napowietrzać niepotrzebnie.
Robie wlasnie zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Daj znać 😉
Witam serdecznie , właśnie został wyjęty i ostudzony , wyszedł super , wysoki,mięciutki , palce lizać, dziękuje za możliwość wypróbowania , jak można udostępnię go na Facebook z zdjęciem jak urósł, pozdrawiam Jarek
Bardzo się cieszę,że serniczek się udał i smacznego życzę 😉 Oczywiście nie ma problemu,udostępniaj 🙂 Pozdrawiam Jarku
Nie wyszedl mi 🙁 Miekki w srodku jest jakby niedopieczony niewiem co zrobilam nie tak
Sernik najlepiej na noc wstawić do lodówki,wtedy fajnie ściągnie,ten typ sernika jest akurat delikatny i puszysty.
A mi nie wyszedł ☹☹☹ zrobiłam wszystko według przepisu kurde nikt sernik mi nie wyjdzie już straciłam nadzieję ����
Przykro mi bardzo,nie każdy ma rękę do serników,ale nie poddawaj się,polecam sernik z oreo 😉 jest również łatwy,smaczny i super się prezentuje na stole,może zrobisz na Wielkanoc?Pozdrawiam
Przepyszne rozplywa sie w ustach
🙂
Poddaje sie… tem sernik jest 'entym' sernikiem ktory probowalam zrobic… owszem smak niebiański ale pokonuja mnie zawsze pekaja zawsze opadaja… masakra
Przykro mi nie każdy ma rękę do serników,nie poddawaj się,to po prostu nie był jeszcze ten Twój 😉
Niestety ja też robiłam w sobotę i opadł na 2 cm 🙁
Może głupie pytania ale proszę o odpowiedź.O,5 litra śmietanki tzn? U mnie w sklepie sa kubki po 200g, czyli mam dać dwa kubki i troszkę z trzeciego? I drugie pytanie, czy śmietanka ma być prosto z lodówki czy dać ja wcześniej do temperatury pokojowej?
Śmietanka Łaciata jest np.pół litrowa ogólnie dostępna,albo daj 2 kubeczki tej po 200 ml i resztę uzupełnij mlekiem,a śmietanka ma być prosto z lodówki.Pozdrawiam
Mleko jakie 3.2% ? I mniej więcej ile go dać? Jeśli nie znajdę tej śmietanki laciatej oczywiście.Przepraszam za banalne pytanie ale to mój pierwszy sernik i chce żeby wyszedł…:) bo jak tego nie dam rady zrobić to już chyba zwatpie w pieczenie ciast�� Dziękuję z góry i pozdrawiam również 🙂
Tak jak najbardziej jeśli masz 2 śmietanki po 200 to mleka 100 ml czyli razem 500 ml,polecam sernik z oreo jest bardzo prosty 🙂
Dziś upiekłam i jestem zachwycona,studzi się własnie,polewa jutro.Dziękuję za przepis!Aneta
Cieszę się bardzo,że się udał :-)Polecam również inne serniki z bloga 😉 Pozdrawiam
chciałam zrobić ten sernik ale na małą blachę . Składniki o połowę zmniejszyć??
Tak jak najbardziej,jest to wysoki sernik,także jeśli chodzi o tortownicę,najlepiej wyłóż papierem boki ponad brzeg.Pozdrawiam
Bardzo dobry i prosty polecam
Cieszę się bardzo,że pod pasował :-)już niebawem na blogu będzie nowy serniczek,ale to już chyba po świętach 🙂
Sernik wyszedł super, nie opadł, nie popękał ale polewa porażka. Czyżbym za długo trzymała na ogniu margarynę z cukrem pudrem czy może przychodzi ci do głowy inna przyczyna? Pozdrawiam
Myślę,że tak jak piszesz pewnie za długo podgrzewałaś margarynę,teraz to już mam dopracowaną tą polewę ;-)ale kiedyś na początku też zdarzyło mi się wylać do zlewu.
Sernik rewelacja. Zrobiłam z połowy porcji w okrągłej tortownicy o śr.21 cm. Wyrósł do końca możliwości. Na wierzch dałam mandarynki z puszki. Dziękuję i piekę go drugi raz!
Asiu wspaniały sernik ,kusisz tymi sernikami ja też dziś mam sernik
Dzięki Teresko :*)To akurat przypominajka,ale mam w planie coś nowego za tydz.;-)
Jaki poleca Pani ser z wiaderka? Jest tyle firm i chyba nie każdy jest dobry..
Przeważnie robię na twarogu sernikowym President,Włoszczowa też jest fajny polecam.
Właśnie delektujemy się Pani serniczkiem.Wyszedł przepyszny!Dziękuję za przepis który zagości u nas na stałe 😊
Super 🙂 Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję za cudny przepis. Serniczek wyszedł wyśmienity.
Dzięki za komentarz,miło mi 🙂 Pozdrawiam
Taki sernik to coś dla mnie i dla wszystkich zabieganych. Szybko się go robi dzięki czemu mamy domowe ciasto, a nie z cukierni. Brawo Ty, Dzięki 🙂
🙂
Upiekłam dzisiaj. Wygląda pięknie. Super przepis. Łatwy do przygotowania
Niestety nie można dodać zdjęcia 🙁
Bardzo się cieszę,że sernik się udał a zdjęcie możesz dodać na moim fanpagu https://www.facebook.com/dziewiona83/ .Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za przepis. Napewno jeszcze go zrobię. Wyrósł do nieba i nie opadł 🙂
Jedynie co bym zmieniła to dałabym 1,5 szklanki cukru do sera bo dla mnie był ciut mało słodki, ale każdy ma inny gust.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂 Ja staram się dawać mniej cukru gdzie się da, bo my już i tak za słodcy jesteśmy 😉 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂
Napewno będę wpadać i kraść przepisy 🙂
Ten sernik jest świetny! Prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wybornie!
A czy tego sernika z bardzo małym nakładem, można sobie więcej nałożyć?;)
Ja nigdy nie kończę na jednym kawałku 😉 he he w końcu jak ma się odkładać to niech się odkłada po równo z obu stron 😉
Właśnie go upiekłam, tylko na spodzie z herbatników 🙂 Stygnie
Super, mam nadzieje, że smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Był pyszny!
Super 🙂 Bardzo się cieszę i dziekuję za ocenę 🙂
Wyszedł piękny i pyszny
Super, bardzo się cieszę 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂