Słoikówka, czyli łopatka ze słoika

Słodko Słodka
13 komentarzy
Domowe wyroby oraz domowe pieczywo mają moc!!! Kiełbasa ze słoika tzw. słoikówka, czyli łopatka ze słoika robi robotę, do tego swojski chlebek i jestem w raju. Jako dziecko bardzo lubiłam takie mięsiwo ze słoika, smalczyk i galaretkę, kto nie lubi… ja zawsze daje dużo czosnku, bo bardzo lubię. Można zwiększyć ilość przypraw oraz czosnku wtedy wydobędziesz ostrzejszy smak tuszonki lub zmniejszyć pod swoje smaki. Do słoika można wrzucić różne rodzaje mięsa wedle gustu i smaku, w sezonie letnim można wzbogacić mięsko o świeżą paprykę lub inne ulubione warzywa.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 2 godziny 30 minuty
Czas całkowity 3 godziny
Ilość porcji 5 słoików
Jak wykonać przepis na – Słoikówka, czyli łopatka ze słoika

Potrzebne składniki
  

5 słoików 500 ml

  • 1 kg łopatki
  • 1 kg boczku, można też dać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,może być grubo mielony
  • 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki duże ząbki czosnku - lub 3
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • ok. 3/4 szkl. zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę

Sposób wykonania

  • Łopatkę i boczek pokrój w kostkę i zmiel maszynką do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach.
    Do mięsa dodaj sól peklową, pieprz, cukier puder, żelatynę i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz otarty w dłoniach majeranek.
    Wyrabiaj ręką, w takcie wyrabiania dolewaj po trochu wody, wyrabiaj do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne.
    Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godz. do lodówki.
  • Następnie mięso przełóż do wyparzonych słoików, ubijając je piąstką do 3/4 wysokości słoika.
    Słoiki ułóż w dużym garnku na ściereczce i zalej je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
    Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godz.
    Wyjmij z garnka słoiki i pozostaw do wystygnięcia.
  • Następnego dnia pasteryzację powtórz tym razem 1 godz. a 3 dnia tylko 30 min.
    Jeśli słoiki szybko zjemy można pominąć 2 ostatnie pasteryzacje, natomiast jeśli chcesz, żeby słoiki trochę postały to dobrze jest przejść przez proces pasteryzacji tak jak opisałam wyżej.
    Takie domowe mięsiwo najlepiej smakuje ze swojskim chlebem.
  • Do czasu przygotowania dolicz pasteryzacje.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Słoikówka, czyli łopatka ze słoika wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    13 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nacpana ksiazkami

    Wygląda naprawdę apetycznie. 😉

    Słodko Słodka

    Dziękuje 🙂

    iza

    ooo tak uwielbiam

    Słodko Słodka

    Dawno nie robiłam.

    Natalia

    Żelatynę rozpuszczamy najpierw w wodzie czy dodajemy „na sucho”?

    Sławek

    Mnie piąstka nie mieści się skąd wziąść małą piąstk€??

    Słodko Słodka

    Pożyczyć od sąsiadki 😉

    Maria

    Może wypróbuję na weekend,bo lubię swojskie wyroby.Przepis zapisany w moim ulubionym zeszycie.

    Maria

    Melduję że SLOIKOWKA zrobiona ,jutro na śniadanie degustacja.Dwa słoiczki dałam SYNOWI.Nie mialam łopatki, dałam I biodrowke
    trochę więcej boczku,bo tak się więcej ukroilo w sklepie w sumie zrobiłam z 2,5 kg.

    Wioleta Sadowska

    Moja babcia kiedyś robiła takie przysmaki. To były czasy.

    Joanna

    To prawda, domowe wyroby, pieczywo mają nieporównywalny smak i warto je sobie od czasu do czasu zafundować.