6,4K
Jak wykonać przepis na – Słoikówka, czyli łopatka ze słoika
Domowe wyroby oraz domowe pieczywo mają moc!!! Kiełbasa ze słoika tzw. słoikówka, czyli łopatka ze słoika robi robotę, do tego swojski chlebek i jestem w raju. Jako dziecko bardzo lubiłam takie mięsiwo ze słoika, smalczyk i galaretkę, kto nie lubi… ja zawsze daje dużo czosnku, bo bardzo lubię. Można zwiększyć ilość przypraw oraz czosnku wtedy wydobędziesz ostrzejszy smak tuszonki lub zmniejszyć pod swoje smaki. Do słoika można wrzucić różne rodzaje mięsa wedle gustu i smaku, w sezonie letnim można wzbogacić mięsko o świeżą paprykę lub inne ulubione warzywa.
Potrzebne składniki
5 słoików 500 ml
- 1 kg łopatki
- 1 kg boczku, można też dać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,może być grubo mielony
- 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką
- 1 łyżka majeranku
- 4 ząbki duże ząbki czosnku - lub 3
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- ok. 3/4 szkl. zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę
Sposób wykonania
- Łopatkę i boczek pokrój w kostkę i zmiel maszynką do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Do mięsa dodaj sól peklową, pieprz, cukier puder, żelatynę i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz otarty w dłoniach majeranek.Wyrabiaj ręką, w takcie wyrabiania dolewaj po trochu wody, wyrabiaj do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne. Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godz. do lodówki.
- Następnie mięso przełóż do wyparzonych słoików, ubijając je piąstką do 3/4 wysokości słoika. Słoiki ułóż w dużym garnku na ściereczce i zalej je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godz. Wyjmij z garnka słoiki i pozostaw do wystygnięcia.
- Następnego dnia pasteryzację powtórz tym razem 1 godz. a 3 dnia tylko 30 min.Jeśli słoiki szybko zjemy można pominąć 2 ostatnie pasteryzacje, natomiast jeśli chcesz, żeby słoiki trochę postały to dobrze jest przejść przez proces pasteryzacji tak jak opisałam wyżej. Takie domowe mięsiwo najlepiej smakuje ze swojskim chlebem.
- Do czasu przygotowania dolicz pasteryzacje.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Słoikówka, czyli łopatka ze słoika wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda naprawdę apetycznie. 😉
Dziękuje 🙂
ooo tak uwielbiam
Dawno nie robiłam.
Żelatynę rozpuszczamy najpierw w wodzie czy dodajemy „na sucho”?
Na sucho dajemy.
Mnie piąstka nie mieści się skąd wziąść małą piąstk€??
Pożyczyć od sąsiadki 😉
Może wypróbuję na weekend,bo lubię swojskie wyroby.Przepis zapisany w moim ulubionym zeszycie.
Melduję że SLOIKOWKA zrobiona ,jutro na śniadanie degustacja.Dwa słoiczki dałam SYNOWI.Nie mialam łopatki, dałam I biodrowke
trochę więcej boczku,bo tak się więcej ukroilo w sklepie w sumie zrobiłam z 2,5 kg.
Marysiu pokaźna porcja 😉 Mam nadzieje, że będzie Wam smakowała, ja mam jeszcze jeden słoik schowany na dnie w lodówce 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Moja babcia kiedyś robiła takie przysmaki. To były czasy.
To prawda, domowe wyroby, pieczywo mają nieporównywalny smak i warto je sobie od czasu do czasu zafundować.