Zupa klopsowa zabielana

Słodko Słodka
12 komentarzy
Pyszna zupa klopsowa często gości u nas w chłodniejsze dni, prosta i pożywna, przez wielu zapomniana. Taką zupę pamiętam z domu rodzinnego, zawsze bardzo lubiłam, więc podzielę się z Wami przepisem kto jeszcze nigdy nie jadł i nie zna. W zasadzie to zupa jednogarnkowa, ja jednak zawsze gotuje ziemniaki osobno, pokrojone na większe kawałki. Wedle życzenia syna podaje w dwóch osobnych talerzach lub na talerzu od zupy razem. W moim domu raczej jemy mało zup, chłopaki wolą konkrety i ziemniaki ponad wszystko, ale ta zupa zwyciężyła. W tym miesiącu klopsową gotowałam już dwa razy. W mojej kuchni nie ma nudy, zawsze coś się dzieje, jak nie na obiad, to na deser. Nie mam problemu co zrobić na obiad, zawsze jest jakiś pomysł, jedyny problem to taki co zrobić w pierwszej kolejności. Teraz jeszcze doszedł problem, kto idzie na zakupu…
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Zupa klopsowa zabielana

Potrzebne składniki
  

Zupa

  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula - opcjonalnie
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szklanki śmietany - 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego lub sok z ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, zakwas do żurku
  • 1 kostka rosołowa - opcjonalnie
  • zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki

Klopsiki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko - L
  • 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
  • bułka tarta - ok. 2-3 łyżek – trzeba dodawać i sprawdzać konsystencję
  • 2 łyżki majeranku
  • ulubione zioła lub mieszanka przypraw do mięsa mielonego
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób wykonania

  • Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe, opaloną cebulę i zagotować.
  • Do miski wrzucić mięso mielone, wbić jajko i dodać przyprawy, śmietanę i bułkę tartą, całość wyrobić ręką. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Formować w dłoniach zgrabne klopsiki, wrzucać je na gotujący się wywar ( w tym momencie możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, jeśli lubisz dania jednogarnkowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 – 20 min.
  • W śmietanie rozrobić łyżkę mąki- do śmietany dodać chochle zupy, następnie wlewać cienkim strumieniem do garnka, cały czas mieszając.
  • Na koniec doprawić solą, cukrem oraz octem (ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku) i dodać jeszcze łyżkę majeranku.
Zupa klopsowa jest najlepsza, gdy postoi 2-3 godz. a na drugi dzień to już w ogóle… pyszna.
Zupy u mnie w domu gotuje zawsze na 2 dni.
Smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa klopsowa zabielana wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Zupa zapowiada się pysznie 🙂 jesień to dla mnie czas na zupy, akurat też u mnie dzisiaj zupa 🙂

Słodko Słodka

U nas właśnie mało zup, ale postanowiłam to jeszcze w tym roku nadrobić, najwyżej chłopaki się na mnie obrażą 😉

Wioleta Sadowska

Uwielbiam tego typu zupkę.

Słodko Słodka

Smaczna jest, też mam do niej ogromna słabość 🙂

Katarzyna

Asieńko, sprawdziłam. Mam wszystkie składniki. Nawet mięso już kupiłam i zmieliłam w moim Thermomixie. W sobotę robię na obiad. Jestem bardzo ciekawa!

Słodko Słodka

Nie pozostaje mi nic tylko napisać, że czekam na apetyczne foto 🙂 Posmakuje Wam na bank 🙂

iza

my bardzo lubimy takie zupy

Karolina

Czy śmietanę dodać do mięsa i wyrobić?

Karolina

A co daje smietana w mięsie? Jest bardziej pulchne? Dziękuję za odpowiedź