Idealna jesienna propozycja obiadowa, taka papryka zadowoli niejednego, jeśli lubisz mięsno – warzywne połączenia. Nie może jej zabraknąć w sezonie jesiennym. Prosty i sycący obiad, do farszu można dodać swoje ulubione dodatki, u mnie dziś nadziana, mielonym z dodatkiem kaszy bulgur, kukurydzy i tartego sera. Danie jest syte, więc podałam je z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym. Pysznie i prosto!!! Bardzo lubimy u nas w domu paprykę, mój syn często prosi o surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki, jeśli lubisz proste i smaczne surówki koniecznie wpadnij podejrzeć przepis => klik.

Składniki:

4 szt.

  • 4 papryki (trzeba zwrócić uwagę, żeby były równe, dzięki temu będą ładnie stały w naczyniu )
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo – wołowe )
  • pół woreczka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • odrobina curry
  • 5 sporych łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ser tarty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 2 spore garście posiekanej natki pietruszki  

Dodatkowo:  

  • olej do smażenia  

Przygotowanie:

  • Paprykę umyć, osuszyć, odciąć górną część tworząc “dekielek”. Wyciąć zieloną część – ogonek. Z papryki usunąć gniazda nasienne i wszelkie błony ze środka. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w środku papryki.  
  • Cebulę obrać, umyć posiekać w kosteczkę i przysmażyć na oleju, na patelni. Wsypać odrobinę curry do smaku, następnie wrzucić przyprawione mięso mielone (do mięsa w misce wrzucam, majeranek, ulubione przyprawy, sól i pieprz do smaku, całość wyrabiam ręką ). Podsmażyć mięso z cebulką, wrzucić przecier pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie zawartość patelni przełożyć do miski. Do tak przygotowanego farszu wrzucić kukurydzę, tarty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i nałożyć farsz do papryk.
  • Papryki przykryć “dekielkami” uzupełnić farszem i wstawić do piekarnika.  
  • Piec w temp. 190-200 C przez 30-40 min.

Uwagi:  

  • Gdyby papryka się przypalała u góry można ją nakryć folią aluminiową, lub papierem do pieczenia.  
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Hair Witch Project
6 miesięcy temu

Uwielbiam faszerowane papryki czy cukinie <3
Tyle wariantów, możliwości a jakie proste 🙂

Irena -Hooltaye w podróży
6 miesięcy temu

Faszerowana papryka jest świetnym pomysłem na smaczne i zdrowe danie.
Jesienią taki kolor i doskonałe dodatki pobudzają apetyt.
Bardzo chętnie ją zrobię. Nadzienia mogą być różne, prawdziwe pole do pomysłów.
Super przepis 🙂

Iwona
6 miesięcy temu

Z kaszą bulgur jeszcze nie robiłam, choć jadam i lubię. Powinna być o wiele lepsza od ryżu, bo ryź jest taki “obojętny” W sumie świetny pomysł. Zupełnie nie wiem skąd ty to bierzesz 🙂

Wioleta
6 miesięcy temu

Taka papryka idealnie nadaje się na jakąś imprezę jako przekąska.

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
6 miesięcy temu

Mmm super przepis na taką inną, nadzianą paprykę. Chętnie wypróbuję ten przepis 😘❤️

Ania
6 miesięcy temu

O tak, faszerowana papryka to jedna z naszych przystawek na babskich spotkaniach. Pierwsza schodzi i chyba nie znam nikogo oprócz mojego męża kto by jej nie lubił 🙂

Barbara
6 miesięcy temu

Kiedyś robiłam, ale bez kukurydzy. Smaczne i proste danie.

Marzena
6 miesięcy temu

Uwielbiam faszerowaną paprykę, dawno już nie jadłam. I przyznam, że narobiłaś mi smaku 😀

Sunflower
6 miesięcy temu

Bardzo lubię kaszę bulgur, chętnie więc przyrządzę takie cuda z Twojego przepisu. Wyglądają bardzo smakowicie, nie pogardzimy takim obiadem 🙂

Kasia Franiszyn-Luciano
6 miesięcy temu

To chyba jedna z najprostszych i najsmaczniejszych Jesiennych pyszności. Zachęca kolorem i sytościa! Zdaję sobie sprawę że jest to danie które znika bardzo szybko ale już niewielka ilość tych smakowitości jest w stanie poprawić człowiekowi humor. Za każdym razem faszerowana papryka wychodzi zupełnie inaczej I choć byśmy chcieli odtworzyć kropka w kropkę na drugi raz, nigdy nie wyjdzie już tak samo.

Anna
6 miesięcy temu

Bardzo lubimy i często jadamy. Z różnym farszem, z sosami. Pyszne!

Klimaty Agness
6 miesięcy temu

Bardzo lubię faszerowane warzywa, a szczególnie paprykę i cukinię, to u mnie klasyk schyłku lata, a w tym roku jeszcze nie robiłam. Dziękuję za podpowiedź, niebawem będzie na obiad 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Sys
6 miesięcy temu

Dawno nie robiłam faszerowanej papryki więc bardzo dziękuję za przypomnienie 😁 Ja lubię wrzucić do środka risotto z kurczakiem i serem gorgonzola i takie chyba dziś zrobię 😉

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam faszerowanej papryki. Teraz przecież jest dobra na nią pora! Lecę więc po paprykę i może zrobię po Twojemu? Tak, na pewno tak ją zrobię 🙂

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
6 miesięcy temu

Uwielbiamy takie papryki i kombinujemy z farszami. Pycha!

Katarzyna
6 miesięcy temu

Takiej papryki jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję twój przepis Asiu