Pamiętacie takie szyszki z dzieciństwa, to był dopiero przysmak. Przyznam się szczerze, że wieki nie jadłam, a za dzieciaka bardzo lubiłam. Takie szyszunie z ryżu preparowanego doskonale sprawdzą się na święta, jak i w zwykły powszedni dzień, jako deser do kawy, czy dla dzieci. W zasadzie potrzebujesz tylko 3 składników, chwili cierpliwości w kulaniu i pyszny deser gotowy. Smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Taki deser możesz przygotować w kilka chwil, u mnie powstał zupełnie przypadkiem, od dłuższego czasu przewracał mi się w szafce ryż preparowany, tak więc postanowiłam sięgnąć pamięcią do czasów dzieciństwa i tak o to powstały szyszki z ryżu preparowanego i krówek.
Składniki:
- 100 g ryżu preparowanego
- 300 g krówek Miód Malina firmy Alta Saska
- 100 g masła
Alta Saska to producent wyrobów czekoladowych, w sklepie internetowym znajdziesz słodycze na różne okazje, warto zapoznać się ze świąteczną ofertą. Ja miałam przyjemność posmakować krówki, które użyłam do przygotowania szyszek Miód Malina, oraz krówki z Czekoladą Belgijską, wyjątkowo smaczne, z dodatkiem prawdziwego miodu i prawdziwych liofilizowanych polskich malin oraz prawdziwej czekolady belgijskiej. Takich krówek nikt nie produkuje w Polsce, są unikatowe. Ze świątecznej oferty urzekły mnie Śliwki w czekoladzie deserowej. Myślę, że bardzo fajną opcją są czekoladki stworzone z własnym logo – idealne na prezent, dostępne w katalogu świątecznym. Polecam!!!
Przygotowanie:
- Krówki odwinąć z papierków i pokroić na mniejsze kawałki, następnie wrzucić do rondelka razem z pokrojonym również na mniejsze kawałki masłem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka, aż do całkowitego się rozpuszczenia i połączenia składników.
- Rondelek zdjąć z ognia i wsypać ryż preparowany, wymieszać dokładnie łyżką i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Gdy masa trochę przestygnie, jeszcze z ciepłej formować w dłoniach owalne szyszki, kulki co tylko uważamy. Układać na talerzu lub deseczce do krojenia. Gdy masa zastygnie i szyszki dobrze się skleją, przełożyć je do zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce.
- Jeśli chcesz uzyskać ciemniejszy kolor, możesz dodać np. do połowy masy przed wsypaniem ryżu, łyżkę kakao.
Pamiętam z dzieciństwa, to faktycznie był nie lada przysmak 🙂
Wieki takich nie jadłam, fajnie było wrócić do smaków z dzieciństwa.
Jak ja dawno nie jadłam takich szyszek!
Ja tak samo, warto sobie przypomnieć smak 😉
Wspomnienie z dziecinstwa, pycha. Slicznie Ci wyszly 🙂
Dziękuje, wieki takich nie jadłam 😉
Alta Saska ma fantastyczne produkty. Uwielbiam je, bo są naprawdę wysokiej jakości. Na prezent idealne. Fajnie wyszły te szyszki. Przepis prosty i szybki- z chęcią wykorzystam 🙂
Produkty bardzo dobre faktycznie, wcześniej ich nie znałam. Polecam szyszki, smaczne są 🙂
A mogą być inne krówki ? Tych nie potrafię dostać
Tak oczywiście, mogą być najzwyklejsze krówki takie jakie lubisz 🙂 Pozdrawiam
Ty to naprawdę potrafisz zrobić coś z niczego Asieńko!
Potrzeba matką wynalazków 😉
w zeszłym roku robiłam co rusz takie szyszki
Ja przyznam się szczerze, że wieki nie jadłam, ostatnio za dzieciaka, a trochę już wyrosłam 😉
Szyszki z ryżu preparowanego to smak mojego dzieciństwa! 😀 Kupowałam je w sklepiku szkolnym, oczywiście w bardziej niezdrowej wersji. Koniecznie muszę przygotować Twoją!
Ja też je pamiętam z dzieciństwa u mnie w szkolnym sklepiku nie było takich frykasów 😉