2,8K
Jak wykonać przepis na – Surówka po żydowsku
Pyszna surówka po żydowsku z białej kapusty i warzyw, podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Szybka, wyjątkowo zdrowa i niskokaloryczna, bez dodatku śmietany i majonezu. Taką surówkę można robić w zasadzie przez cały rok, bo w końcu chyba nie ma nic zdrowszego jak surówki. Odpowiednio dobrane składniki o właściwościach prozdrowotnych to idealna bomba witaminowa dla dużych i małych. Surówki to idealny dodatek do obiadu, ale i nie tylko. U mnie zawsze robię więcej takiej surówki i wcinamy 2-3 dni, oczywiście surówkę przechowuje w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jeśli lubicie takie proste surówki do obiadu to polecam również Surówkę colesław.
Potrzebne składniki
- 500 g białej kapusty
- 3 marchewki - średnie
- 0,5 cebuli - lub jedna mała
- 0,5 czerwonej papryki
- 4 ogórki małosolne - lub kiszone
- 0,5 świeżego długiego ogórka
- 0,5 cytryny - tylko sok
- 1 łyżeczka soli - płaska
- 0,5 łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno - lub oliwy
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania
- Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj ją na mandolinie. Przygotuj pozostałe warzywa.
- Marchewki umyj i obierz następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, ja akurat starłam na tarce w słupki. Marchewkę dodaj do startej kapusty.
- Paprykę połowę pokrój w cienkie paseczki, następnie w drobne słupki.Cebule obierz i poszatkuj na drobną kosteczkę. Oba warzywa dodaj do kapusty i marchewki.
- Ogórki małosolne lub kiszone w zależności od sezonu możesz pokroić w cienkie plasterki lub jak ja zetrzeć na tarce w słupki, odciśnij nadmiar soku.Świeżego ogórka obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- W małej miseczce wymieszaj razem ze sobą przyprawy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sos do kapusty z warzywami i całość ponownie dokładnie wymieszaj.
- Miskę z surówką najlepiej przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem przełóż do salaterki.
- Surówka będzie idealna jako dodatek do obiadu, ale i na grilla itp.
- Do takiej surówki możesz również dodać np. tarte jabłko.
- Możesz ją śmiało przechowywać w lodówce ok. tygodnia. z każdym dniem robi się jeszcze smaczniejsza.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka po żydowsku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda bardzo wiosennie. I na pewno jest pyszna.
Taka surówka smakuje przez cały rok, nie tylko wiosną. Świetnie też sprawdzi się na grilla.
Fantastyczna! Mnóstwo kolorów i smaków zebranych w jednej salaterce. Bardzo praktyczna bo wielosezonowa i do wszystkiego. Mniaaaam!
Dziękuje 🙂😘 To prawda pasuje do wszystkiego i można ją robić przez cały rok. Pozdrawiam serdecznie ❤️
Prosta, smaczna i zdrowa 🙂
Dziękuje, same witaminki🙂😘
To już taka niemal letnia sałatka 🙂 bardzo takie lubię, do obiadu- bardzo często robię podobne.
Mam nadzieje, że w końcu do nas lato zawita 🙂 My też lubimy takie surówki szczególnie wiosną i latem 🙂