Surówka po żydowsku

Słodko Słodka
8 komentarzy
Pyszna surówka po żydowsku z białej kapusty i warzyw, podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Szybka, wyjątkowo zdrowa i niskokaloryczna, bez dodatku śmietany i majonezu. Taką surówkę można robić w zasadzie przez cały rok, bo w końcu chyba nie ma nic zdrowszego jak surówki. Odpowiednio dobrane składniki o właściwościach prozdrowotnych to idealna bomba witaminowa dla dużych i małych. Surówki to idealny dodatek do obiadu, ale i nie tylko. U mnie zawsze robię więcej takiej surówki i wcinamy 2-3 dni, oczywiście surówkę przechowuje w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jeśli lubicie takie proste surówki do obiadu to polecam również Surówkę colesław.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 5 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Surówka po żydowsku

Potrzebne składniki
  

  • 500 g białej kapusty
  • 3 marchewki - średnie
  • 0,5 cebuli - lub jedna mała
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 4 ogórki małosolne - lub kiszone
  • 0,5 świeżego długiego ogórka
  • 0,5 cytryny - tylko sok
  • 1 łyżeczka soli - płaska
  • 0,5 łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno - lub oliwy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania

  • Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj ją na mandolinie. Przygotuj pozostałe warzywa.
  • Marchewki umyj i obierz następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, ja akurat starłam na tarce w słupki. Marchewkę dodaj do startej kapusty.
  • Paprykę połowę pokrój w cienkie paseczki, następnie w drobne słupki.
    Cebule obierz i poszatkuj na drobną kosteczkę. Oba warzywa dodaj do kapusty i marchewki.
  • Ogórki małosolne lub kiszone w zależności od sezonu możesz pokroić w cienkie plasterki lub jak ja zetrzeć na tarce w słupki, odciśnij nadmiar soku.
    Świeżego ogórka obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  • W małej miseczce wymieszaj razem ze sobą przyprawy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj sos do kapusty z warzywami i całość ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Miskę z surówką najlepiej przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem przełóż do salaterki.
  • Surówka będzie idealna jako dodatek do obiadu, ale i na grilla itp.
  • Do takiej surówki możesz również dodać np. tarte jabłko.
  • Możesz ją śmiało przechowywać w lodówce ok. tygodnia. z każdym dniem robi się jeszcze smaczniejsza.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka po żydowsku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Wygląda bardzo wiosennie. I na pewno jest pyszna.

Słodko Słodka

Taka surówka smakuje przez cały rok, nie tylko wiosną. Świetnie też sprawdzi się na grilla.

Maminek kulinarny

Fantastyczna! Mnóstwo kolorów i smaków zebranych w jednej salaterce. Bardzo praktyczna bo wielosezonowa i do wszystkiego. Mniaaaam!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂😘 To prawda pasuje do wszystkiego i można ją robić przez cały rok. Pozdrawiam serdecznie ❤️

Iwona

Prosta, smaczna i zdrowa 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, same witaminki🙂😘

Pichceniomania

To już taka niemal letnia sałatka 🙂 bardzo takie lubię, do obiadu- bardzo często robię podobne.